Prispela pošiljka. Foto: Twitter Zdravka Počivalška
Prispela pošiljka. Foto: Twitter Zdravka Počivalška

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je sporočilo o prispeli pošiljki objavil na Twitterju. Vladni govorec Jelko Kacin je zapisal, da je to del 40 respiratorjev, ki so v Slovenijo prispeli te dni, medtem ko so dodatni že na poti.

V soboto jih je dvajset prejela Splošna bolnišnica Celje. Pred izbruhom epidemije koronavirusa je bilo po besedah zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja v državi skupaj z vojaškimi rezervami 168 medicinskih respiratorjev, od teh prostih za uporabo morda 20 ali 30.

Slovenija se je ob širjenju bolezni covid-19 odločila za naročilo dodatne opreme. Kot je pred nekaj dnevi pojasnil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti, je zavod za blagovne rezerve sklenil pogodbe za več izdelkov, katerih dobava je predvidena v naslednjih 60 dneh. Med drugim so se odločili tudi za nabavo nekaj več kot 570 medicinskih respiratorjev.

V nedeljo 26 novih primerov okužb

V Sloveniji je novo število uradno okuženih z novim koronavirusom zraslo na 756, kar je 26 več kot dan prej, je sporočil minister za zdravje Tomaž Gantar. V nedeljo smrtnih žrtev ni bilo.

V veljavi je tudi prepoved gibanja zunaj občine prebivanja, razen v primerih, ki so zapisani v odredbi. Nekateri državljani, ki so se odpravili na delo, so se že srečali s policijskimi patruljami.