Foto: BoBo
Foto: BoBo

Iz zdravstva že dalj časa prihajajo opozorila o številnih zdravstvenih težavah ljudi po prebolelem covidu-19. Na dolgotrajne posledice covida-19 je v torek opozoril tudi direktor Zdravstvenega doma Maribor Jernej Završnik.

Covid-19, predvsem ob okužbi s koronavirusno različico omikron, po njegovih besedah povzroča vnetje krvnih žil v vseh organih. "Ugotavljamo, da okužba z različnimi različicami povzroča podobne posledice kot kajenje ene ali dveh škatlic cigaret na dan," je opozoril. To bi lahko vodilo v porast bolnikov z demenco in alzheimerjevo boleznijo.

V Centru za krepitev zdravja tamkajšnjega zdravstvenega doma tako od junija deluje program za bolnike po prebolelem covidu-19.

Bešič Loredan je poudaril, da bodo izkušnje iz Maribora v smernicah za prihodnje leto prenesli na raven celotne države. "Želimo, da v letu 2023 obravnava dolgega covida-19 postane rutinska in da je plačana od ZZZS-ja," je napovedal. Kot je pojasnil, bodo program izvajale ekipe fizioterapevtov, socialnih delavcev, psihologov.

Stanje epidemije še vedno v prvi fazi, vseeno bi bilo dobro precepiti tvegane skupine

Državni sekretar in vodja koordinacijske skupine za covid-19 na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc je pojasnil, da je Slovenija glede na epidemično stanje še vedno v prvi fazi, ki pretežno vključuje priporočila covidnih ukrepov. Ob trenutnem epidemičnem stanju ni strahu, da bi prešli v drugo fazo, je zagotovil Bešič Loredan.

V torek je sicer potekal sestanek posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, na katerem so člani skupine po njegovih besedah pozvali k priporočanju cepljenja z drugim poživitvenim odmerkom cepiv proti covidu-19.

Po državi se je v torek sicer začelo cepljenje proti covidu-19 s poživitvenimi odmerki novega cepiva podjetja Pfizer, ki je prilagojeno prvotni različici koronavirusa in koronavirusni različici omikron BA.1. Iz več zdravstvenih domov so sporočili, da so cepivo prejeli, povečanega zanimanja za cepljenje proti covidu-19 pa večinoma še ne zaznavajo.

Ob tem je Evropska agencija za zdravila (EMA) v ponedeljek odobrila že drugo Pfizerjevo prilagojeno cepivo, ki deluje tako proti prvotni različici novega koronavirusa kot proti podrazličicama BA.4 in BA.5 omikrona. Državni sekretar napoveduje, da bodo prvi odmerki novega cepiva v Sloveniji v štirih tednih.

Ostrc je odgovarjal tudi na vprašanja glede slabe precepljenosti ranljivih skupin z drugim poživitvenim odmerkom. Z drugim poživitvenim odmerkom cepiv proti covidu-19 sta namreč po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje do zdaj cepljena le dva odstotka posameznikov, starejših od 60 let, ki jim je prejem drugega poživitvenega odmerka priporočen.

Pojasnil je, da se bo ob prihodu novega prilagojenega cepiva promocija cepljenja okrepila. Kakšne konkretno bodo te dejavnosti, še ni pojasnil: "Vsekakor pa je na mestu pozvati najranljivejše, naj prejmejo drugi poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19."

Iz Skupnosti socialnih zavodov Slovenije so sporočili, da domovi za starejše občane v skladu s priporočili stroke redno organizirajo cepljenja za stanovalce in zaposlene, je pa zanimanje za cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom med posamezniki dokaj različno. "Želimo si, da bi država dodatno okrepila ozaveščanje o pomenu cepljenja z drugim poživitvenim odmerkom med tvegano populacijo," so dodali.

Direktor ZD-ja Maribor Završnik pa pravi, da bodo z drugim poživitvenim odmerkom prilagojenih cepiv proti covidu-19 v Mariboru v kratkem cepili prvih 78 oskrbovancev domov starejših občanov. Precepljenost z drugim poživitvenim odmerkom v domovih starejših je na območju, ki ga pokrivajo, 50-odstotna. "V to vlagamo velike napore," je poudaril.

V torek potrjenih 2528 okužb, umrli štirje bolniki s covidom-19

V torek je bilo ob 853 PCR-testih in 7083 hitrih antigenskih testih potrjenih 2528 okužb z novim koronavirusom, ker je 708 več kot prejšnji torek. Zaradi covida-19 intenzivno nego potrebuje šest bolnikov. V torek so umrli štirje bolniki s covidom-19.

Skupno je bilo na navadnih oddelkih v torek po podatkih ministrstva za zdravje hospitaliziranih 174 bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo, kar je sedem več kot dan prej, od tega 73 zaradi covida in 101 s covidom-19.

Na intenzivnih oddelkih je bilo skupno 12 bolnikov s covidom-19, število se v primerjavi z dnevom pred tem ni spremenilo. Polovica od bolnikov s covidom-19 na oddelkih za intenzivno nego tega je bila hospitalizirana zaradi covida-19.

Po podatkih ministrstva za zdravje so v torek umrli štirje covidni bolniki.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) trenutno znaša 1754, kar je 101‬ več kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev je trenutno 1070, kar je 48 ‬več kot dan prej.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno aktivnih 22.570 primerov okužbe, kar je 1017 ‬več kot dan prej.