Foto: Radio Maribor/Irena Kodrič Cizerl
Foto: Radio Maribor/Irena Kodrič Cizerl

V soboto so opravili tudi 19.508 hitrih antigenskih testov na okužbo z novim koronavirusom, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR-testiranjem.

V soboto je bilo potrjenih 65 okužb manj kot v petek, a je bilo opravljenih tudi 799 PCR-testov manj.

Trenutno je v državi po ocenah NIJZ-ja aktivnih 1454 primerov okužbe, sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb pa znaša 116 na dan. Število aktivnih primerov okužbe se je v primerjavi s petkom povečalo za 36, sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov okužbe pa za dva.

14-dnevno povprečje števila okužb na 100.000 prebivalcev je v soboto znašalo 67, kar je dva več kot v petek.

V soboto sta umrli dve osebi s covidom-19. V bolnišnicah se zdravi 31 covidnih bolnikov, eden manj kot dan prej, na intenzivni negi jih je sedem, prav tako eden manj kot po podatkih, objavljenih v soboto, je objavila vlada.

Z enim odmerkom cepiva je bilo doslej cepljenih 938.825, z vsemi potrebnimi odmerki pa 831.358 oseb oz. okoli 39 odstotkov vseh prebivalcev, kažejo podatki NIJZ-ja.

Cepljenje otrok in mladostnikov v Slovenj Gradcu

Slovenjgraška bolnišnica v ponedeljek med 14. in 16. uro vabi na cepljenje otroke in mladostnike, starejše od 12 let. Cepljenje bo potekalo v pritličju slovenjgraške pediatrije. Kot je poročala Televizija Slovenija, so se v Slovenj Gradcu za cepljenje otrok in mladostnikov odločili, ker imajo otroci, ki covid-19 običajno prebolijo brez težav, nekaj tednov pozneje lahko resne zaplete. Gre za PINS oziroma pediatrični multisistemski vnetni sindrom. Cepljenje izvajajo tudi zato, da bi otrokom jeseni prihranili socialno distanco in bi lahko ostali s svojimi sošolci in prijatelji v šolah in vrtcih.

"Podatki, ki jih slišimo vsak dan, niso zelo optimistični. Zato bo jesen lahko zelo podobna kot lanska in bomo v šolah začeli kot običajno, nato pa ostali doma. Zdaj imamo še dovolj časa, imamo še tri tedne, da opravimo prvo in drugo cepljenje in ta čas izkoristimo," je za Televizijo Slovenija povedala Anita Kušej Jošt, predstojnica oddelka za pediatrijo v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec.

Otoke bodo cepili s cepivom proizvajalca Pfizer/Biontech, ki je registrirano za otroke po dopolnjenem 12. letu.

V Slovenj Gradcu cepljenje otrok in mladostnikov