Še naprej je treba spoštovati vse zaščitne ukrepe. Foto: Reuters
Še naprej je treba spoštovati vse zaščitne ukrepe. Foto: Reuters

Na navadnih oddelkih bolnišnic se zaradi covida-19 zdravi 393 bolnikov, 119 jih potrebuje intenzivno nego. S covidom-19 je umrlo 16 bolnikov.

Foto: Twitter/Vlada RS
Foto: Twitter/Vlada RS

Po podatkih NIJZ-ja se je število aktivno okuženih v državo nekoliko znižalo, trenutno jih je 190.596, kar je 6708 primerov manj kot dan prej.

Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev Slovenije v zadnjih 14 dneh znaša 9043, kar je 318 manj kot dan prej. Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh pa 13.092, 912 manj kot dan prej.

Kljub prvim znakom, da smo dosegli vrh tokratnega vala širjenja koronavirusa, še ni čas za opuščanje zaščitnih ukrepov, je poudaril direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek. Opozoril je na zmotno prepričanje, da vrh vala pomeni konec nevarnosti za širjenje okužb. Tudi prebolelost omikrona po njegovih besedah ne daje tako dobre odpornosti kot prebolelost prejšnjih različic virusa.

Pred potjo v tujino se je treba pozanimati o vseh pravilih in ukrepih v neki državi. Foto: Reuters
Pred potjo v tujino se je treba pozanimati o vseh pravilih in ukrepih v neki državi. Foto: Reuters

Šter: Usklajenost med državami zmanjšuje negotovost

Slabe epidemiološke razmere že dve leti tudi po svetu vplivajo na spremembo potovanj. Logistika se podaljšuje, zapleta, pa tudi nenehno spreminja – v evropskem prostoru nazadnje s spremembo veljavnosti covidnih potrdil ter nekaterih vstopnih pogojev. Ali bodo spremenjena pravila glede veljavnosti covidnih potrdil ter pogoji za vstop v posamezne države spremenili tudi dinamiko potovanj? Vodja konzularnega oddelka na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter je v pogovoru z Nadio Petauer z Radia Slovenija dejal: "To zagotovo nagovarja vse potnike v pozitivnem smislu, saj usklajenost in medsebojna povezanost teh pogojev zmanjšujeta negotovost. To je dober uvod v to, da se nekdo odpravi na pot."

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Rahljanje ukrepov v nekaterih evropskih državah Šter med drugim pripisuje tamkajšnji visoki precepljenosti, hkrati pa države ohranjajo stroge vstopne pogoje. "Države pazljive spremljajo tudi naše statistike in kar zmrazi me, ko se pohvalimo, da smo spet potolkli kakšen žalosten rekord. To je lahko uvod v kakšno zelo zoprno posledico," je dejal Šter.

Z novimi priporočili o usklajevanju ukrepov je v ospredje postavljen status posameznika, zapisan v covidnem potrdilu, in ne toliko epidemične razmere v posameznih regijah. "Razmere so se tudi glede tega spremenile in ni mogoče pričakovati, da bo tako, kot je bilo pred petimi leti, ko smo se super imeli. Tisti, ki se pripravijo, upoštevajo priporočila, ki jih narekuje zdrava pamet, manj tvegajo, če se odpravijo na pot in potovanje opravijo z upoštevanjem ukrepov, kot da bi se zadrževali v trgovinah in se srečevali z veliko ljudmi," je še dodal.

Sicer ministrstvo še naprej svetuje preložitev vseh nenujnih poti.