Prisega ob podelitvi državljanstva v Kaliforniji. Foto: Reuters
Prisega ob podelitvi državljanstva v Kaliforniji. Foto: Reuters

Število smrti v ZDA, ki je najbolj prizadeta država, v zadnjih dveh mesecih narašča hitreje kot kdaj koli prej. V zadnjih enajstih dneh je zaradi covida-19 umrlo kar 10.000 ljudi.

Žarišča okužb so zvezne države Arizona, Kalifornija, Teksas in Florida – v vseh državah so bolnišnice močno obremenjene, ustavili so tudi postopno odpiranje gospodarstva, ki je zastalo ob prvem valu okužb marca in aprila.

Največ žrtev, skoraj 4300, so julija našteli v Teksasu, sledi Florida s 2900 in Kalifornija, sicer najbolj poseljena država, s 2700 smrtmi. Če upoštevamo čas celotne epidemije, pa sta na prvem mestu po številu žrtev med zveznimi državami še naprej New York in New Jersey.

Pelosijeva je posvarila člane predstavniškega doma, da so maske zaradi zagotavljanja zdravja in varnosti v notranjih prostorih obvezne. Foto: Reuters
Pelosijeva je posvarila člane predstavniškega doma, da so maske zaradi zagotavljanja zdravja in varnosti v notranjih prostorih obvezne. Foto: Reuters

Po številu žrtev glede na število prebivalcev se ZDA med večjimi državami s 45 smrtmi na 100.000 prebivalcev uvrščajo na šesto mesto na svetu. Pred njimi so po tem merilu uvrščeni Združeno kraljestvo, Španija, Italija, Peru in Čile.

Pozitiven kongresnik, ki bi moral potovati s Trumpom

Predsednica predstavniškega doma, demokratka Nancy Pelosi, je ob tem opozorila vse člane doma in osebje, da je nošenje mask v prostorih kongresa obvezno, v nasprotnem primeru bodo morali stavbo zapustiti, piše BBC. Člani predstavniškega doma bodo lahko masko sneli le, ko bodo v domu govorili.

Odločitev je sprejela, potem ko je bil pozitiven na novi koronaviorus teksaški republikanski kongresnik Louie Gohmert, ki se je po Kapitolu pogosto sprehajal brez zaščitne maske. Na dan, ko so mu ugotovili okužbo, naj bi se odpravil na skupno pot s predsednikom države Donaldom Trumpom. Dan pred testom je bil pet ur na zaslišanju s pravosodnim ministrom Williamom Barrom, ki ga bodo zato tudi testirali.

Do zdaj so okužbo potrdili desetim članom kongresa, trem demokratom in sedmim republikancem.