Namestnica predstojnika centra za nalezljive bolezni na NIJZ-ju Nuška Čakš Jager. Foto: Zajem zaslona
Namestnica predstojnika centra za nalezljive bolezni na NIJZ-ju Nuška Čakš Jager. Foto: Zajem zaslona

V sredo je bilo po 806 PCR-testih in 5847 antigenskih testih potrjenih 1738 okužb z novim koronavirusom. Po oceni NIJZ-ja je v Sloveniji trenutno 17.438 aktivnih primerov okužb. Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh je 1379. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh pa je 822. "Incidenca se dviguje, tako da se že bližamo povprečju EU-ja," je na novinarski konferenci dejala namestnica predstojnika centra za nalezljive bolezni na NIJZ-ju Nuška Čakš Jager.

Rahlo so v porastu tudi hospitalizacije. Po podatkih ministrstva za zdravje je v slovenskih bolnišnicah skupno – s covidom-19 in zaradi covida-19 – na navadnih oddelkih hospitaliziranih 217 bolnikov, kar je 12 več kot dan pred tem. Od tega jih je zaradi covida-19 na navadnih oddelkih 59, kar je 4 več kot dan pred tem, na oddelkih za intenzivno nego pa se zaradi covida-19 zdravi sedem bolnikov, eden manj. V sredo so umrli trije bolniki s covidom-19.

"Stopnja tveganja kaže na porast hospitalizacij v intenzivnih enotah, predvsem za starostno skupino nad 65 let," je povedala epidemiologinja. Ob tem je dodala, da se pri številu smrti trend naraščanja ne nakazuje. "Se pa nakazuje večji trend izbruhov v DSO-jih po celotni Sloveniji," je opozorila.

Največje breme pozitivnih primerov in največje število okužb je sicer po podatkih NIJZ-ja v treh starostnih skupinah od 15 do 45 let. "Te so po absolutnih številkah najbolj obremenjene, trend rasti pa je viden tudi v starejših starostnih skupinah," je pojasnila Čakš Jager. Poudarila je, da je treba situacijo podrobno spremljati ter pozvala k upoštevanju epidemioloških ukrepov: nošenje zaščitnih mask, vzdrževanje medosebne razdalje, prezračevanje prostorov in razkuževanje ter cepljenje, ki ostaja glavni ukrep za omejevanje širjenja in hujših potekov bolezni.

Ob porastu okužb nekatere bolnišnice prepovedujejo obiske

Po svetu v 90 odstotkih okužb prevladuje omikron

Svetovna zdravstvena organizacija je 12. julija podaljšala obdobje razglašene pandemije. "Ne zato, ker bi število primerov povzročalo pretirano večjo obremenitev zdravstvenega sistema ali ker bi bilo kaj intenzivno novega, pa vendarle se zavedajo, da je z večanjem števila primerov in z možnostjo pojava kakšnega novega seva situacija še vedno resna in za javno zdravstvo predstavlja še zmeraj visoko tveganje," je odločitev na novinarski konferenci komentirala Nuška Čakš Jager.

Kot je pojasnila v svetu z izjemo Afrike in deloma ZDA število pozitivnih primerov raste že četrti teden zapored. Ob tem omikron prevladuje v že več kot 90 odstotkih, znotraj tega pa večinoma varianta BA.5. Še zmeraj največ primerov beležijo v Franciji, Braziliji, Italiji in Nemčiji. Ob tem je v svetu število smrti nekoliko v upadu. "Tukaj je potrebno opozorilo – WHO opozarja, da se podatki zbirajo delno, da nekatere države zelo spreminjajo sistem testiranja, beleženja in zaradi tega je pri interpretaciji teh podatkov v svetu potrebno biti previden, pa vendarle število smrti ne raste, kar je zelo zelo pomembno," je poudarila.

V večini članic EU-ja se virus najbolj širi med starejšimi

Za razliko od Slovenije, kjer virus trenutno prevladuje med mlajšimi generacijami, se po besedah večini EU-ja novi koronavirus najbolj širi med starejšimi od 65 let. Ponovno prihajajo tudi poročila o povečanih obremenitvah intenzivnih oddelkov, predvsem v Nemčiji in Španiji. "Tudi tukaj je potrebna pri interpretaciji določena previdnost, kajti vemo, da se pojavljajo vročinski vali, da zasledimo v teh intenzivnih oddelkih kronične bolnike in da so covidni bolniki pravzaprav ne samo covidni, ampak imajo tudi pridružene bolezni, ki so pravzaprav vodilo teh hospitalizacij v intenzivnih oddelkih," je poudarila Nuška Čakš Jager.

Število potrjenih primerov v 14 dneh na 100 tisoč prebivalcev je v porastu po celotnem EU-ju na Portugalskem, Norveškem in Finskem. Evropski center za nadzor bolezni sicer glede na vse kazalnike, ki jih spremlja, napoveduje dvig pozitivnih primerov okužbe in hospitalizacij.