Podrazličica BA.5 je v Sloveniji že nekaj časa prevladujoča, kažejo podatki Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. Foto: Shutterstock
Podrazličica BA.5 je v Sloveniji že nekaj časa prevladujoča, kažejo podatki Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. Foto: Shutterstock

Zaradi covida se na navadnih oddelkih bolnišnic zdravi 76 ljudi, s covidom pa 116. Na enotah intenzivne terapije zdravijo še devet bolnikov zaradi covida in pet s covidom. Umrl je en bolnik s covidom.

Število potrjenih okužb (2386) je nekoliko nižje kot dan prej (–27) in podobno kot prejšnjo sredo, ko so potrdili 2404 okužbe. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je trenutno v državi 27.644 okuženih z novim koronavirusom. Število potrjenih primerov okužbe na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih je 1312, povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh pa 2023.

27 cepilnih centrov po Sloveniji naj bi medtem danes prejelo prvih 8460 odmerkov novega cepiva Pfizer, ki je prilagojeno prvotni različici koronavirusa in podrazličicama omikrona BA.4 in BA.5. V Slovenijo je namreč ta teden prispelo prvih 100.800 odmerkov tega cepiva, enako količino pa na NIJZ-ju pričakujejo v prihodnjem tednu.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je posodobljeno cepivo proti covidu-19 proizvajalca Pfizer, ki deluje tudi proti podrazličicama omikrona BA.4 in BA.5, odobrila 12. septembra. Podrazličica BA.5 je v Sloveniji že nekaj časa prevladujoča, kažejo podatki Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, objavljeni na spletni strani laboratorija.

Cepilni centri dobili prilagojeno cepivo
Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji