Foto: EPA
Foto: EPA

Iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so pojasnili, da so v tem tednu prejeli prvih 100.800 odmerkov novega Pfizerjevega cepiva, ki je prilagojeno prvotni različici koronavirusa in podrazličicama koronavirusa omikron BA.4 in BA.. Enako količino odmerkov novega cepiva pričakujejo tudi v prihodnjem tednu. Prvih 27 cepilnih centrov je 8460 odmerkov novega oz. prilagojenega cepiva že naročilo. NIJZ jim ga bo dostavil v četrtek. Podrazličica BA.5 je v Sloveniji že nekaj časa prevladujoča, kažejo podatki Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, objavljeni na spletni strani laboratorija.

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije in vodja posvetovalne skupine za cepljenje NIJZ-ju Bojana Beović je ob odzivu na napoved stavke zdravnikov popoldne dejala, da se ob prihodu prilagojenega cepiva priporočila za cepljenje ne bodo bistveno spremenila. Novo cepivo je registrirano zgolj za poživitvene odmerke. NIJZ cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom cepiv proti covidu-19 trenutno priporoča skupinam s tveganjem za težji potek bolezni – ranljivim kroničnim bolnikom, oskrbovancem v domovih starejših in vsem starejšim od 60 let.

Gre sicer že za drugo dostopno cepivo proti covidu-19, prilagojeno različici omikron. V prvi polovici septembra je v Slovenijo prispelo Pfizerjevo cepivo, prilagojeno prvotni različici koronavuirusa in podrazličici omikrona BA.1, ki pa v Sloveniji ni več prevladujoča. Cepljenje s tem cepivom se je začelo v prejšnjem tednu.

Prav tako je od prve polovice septembra v Sloveniji cepivo Moderne, ki je prilagojeno prvotni različici koronavuirusa in podrazličici omikrona BA.1. Tega cepiva NIJZ še ni sprostil za uporabo, saj še vedno čaka na potrebno dokumentacijo proizvajalca. Evropska agencija za zdravila (EMA) je posodobljeno cepivo proti covidu-19 proizvajalca Pfizer, ki deluje tudi proti podrazličicama omikrona BA.4 in BA.5, odobrila 12. septembra.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

V torek potrdili 2413 okužb z novim koronavirusom

Skupno je bilo po podatkih ministrstva za zdravje v torek hospitaliziranih 194 bolnikov s potrjeno okužbo, torej zaradi covida in s covidom-19, kar je 27 več kot dan prej. Na intenzivnih oddelkih je bilo v torek s potrjeno okužbo skupno 12 bolnikov, enako kot dan prej.

Zaradi covida-19 je bilo na navadnih oddelkih hospitaliziranih 66 bolnikov (13 manj), na intenzivni negi pa osem (eden več).

Po podatkih ministrstva v ponedeljek ni umrl nihče s potrjeno koronavirusno okužbo.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 2021, kar je 267 več kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je trenutno 1294, kar je 272 več kot dan prej.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno aktivnih 27.284 primerov okužbe, kar je 5731 več kot dan prej.