Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS

Po podatkih sledilnika covid-19 sta dve novi okužbi v Škofji Loki ter ena v Ljubljani, Kopru, Preboldu in Kungoti.

Doslej so skupaj potrdili 1547 okužb, 696 pri moških in 851 pri ženskah. V bolnišnici zdravijo sedem bolnikov s covidom-19, dva potrebujeta intenzivno nego, je vlada objavila na Twitterju.

V sredo ni umrl noben bolnik s covidom-19. Po posodobljenih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je skupno umrlo 111 bolnikov s covidom-19, dodatno so namreč dobili poročilo še o dveh aprila umrlih bolnikih.

Obvezno nošenje zaščitnih mask

Zaradi slabšega epidemiološkega stanja je začel veljati vladni ukrep o ponovni obvezni uporabi zaščitnih mask v zaprtih prostorih in javnih prevoznih sredstvih. Obvezno je tudi razkuževanje rok.

Ukrep obveznega nošenja zaščitnih mask bodo preverjali vsakih 14 dni glede na epidemiološko stanje v državi.

Prav tako bo vlada še naprej spremljala epidemiološko stanje v tujini in sprejemala dodatne ukrepe na mejah, če bi bilo to potrebno.

Na seznamu epidemiološko varnih držav, iz katerih je mogoče v Slovenijo vstopiti brez omejitev, ni več Črne gore in Luksemburga.

Na t. i. rdečem seznamu držav, iz katerih je ob prihodu v Slovenijo obvezna karantena, sta po novem še Albanija in Portugalska.

Maske obvezne tudi v katoliških cerkvah

Navodila vernikom so skladno s tem spremenili tudi slovenski škofje ordinariji. Obvezne so zaščitne maske tudi v zaprtih cerkvenih prostorih, torej cerkvah, kapelah, pa tudi pisarnah in veroučnih prostorih.

Vsak vernik si mora ob vstopu v cerkev razkužiti roke in nadeti zaščitno masko, v cerkvi pa ohranjati medosebno razdaljo 1,5 metra. Zadnje ne velja za družine in člane skupnega gospodinjstva, so zapisali na spletni strani Slovenske škofovske konference.

Na koru so lahko organist in pevci, ki med seboj ohranjajo ustrezno razdaljo 1,5 metra. Pevci morajo uporabljati maske.

Vernikom je dovoljeno deliti sveto obhajilo samo na roko. Delivec obhajila pri obhajanju nosi masko. Pred obhajilom in po njem si mora razkužiti roke, še piše v spremenjenih navodilih.

Šest novih okužb z novim koronavirusom