Foto: BoBo
Foto: BoBo

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) navajajo, da točnih podatkov, kdo od testiranih oseb je bil udeleženec maturantskega izleta, nimajo, pač pa s temi podatki razpolaga epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Vendar so navedli, da je med vzorci, pri katerih so potrdili različico delta, teh je bilo 148, 60 odstotkov iz starostne skupine od 17 do 18 let. Od teh jih 84 odstotkov prihaja z gorenjske in jugovzhodne statistične regije.

Preostalih dveh različic s statusom različice posebnega pomena, beta in gama, v zadnjem obdobju niso potrdili.

Potrdili so tudi primere dveh novih različic, ki še nista posebej poimenovani, ju je pa Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) uvrstil med različice, ki jih podrobneje spremljajo.

Različico C.36.3 so potrdili v dveh vzorcih, obeh z obalno-kraške regije. Prvič so potrdili primer različice B.1.621, ki je bila prvič zaznana januarja letos v Kolumbiji. Potrjen primer je iz savinjske statistične regije, navajajo na spletni strani NLZOH.

Alfa različico, ki je bila prej opredeljena tudi angleška različica, so do sedaj zaznali v 5024 vzorcih, v zadnjih seriji sekvenciranja so potrdili 11 takšnih primerov.

Skoraj 200 okuženih maturantov

Med udeleženci nedavnih maturantskih izletov v Španiji so do četrtka potrdili skupaj že 198 okužb z novim koronavirusom. Med dolenjskimi dijaki je okužb 134, poleg tega so potrdili še najmanj 74 sekundarnih okužb, povezanih z udeleženci izleta, so pojasnili na NIJZ-ju. Med udeleženci izleta z Gorenjskega so potrdili 64 okužb in najmanj sedem sekundarnih.

Porast okužb in smrti

Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) je sporočil, da bo EU kmalu zajel strm porast okužb z novim koronavirusom. Napovedal je tudi, da bo v devetih državah porast števila smrti s covidom-19, med drugim v Sloveniji.

ECDC pričakuje, da bodo v tednu, ki se bo končal 1. avgusta, odkrili po 420 okužb z novim koronavirusom na 100.000 ljudi. Prejšnji teden jih je bilo sicer 90 na 100.000 ljudi, piše v tedenskem poročilu. V tednu po 1. avgustu ECDC pričakuje po 620 okužb na 100.000 prebivalcev.

Pričakovan porast števila okužb povezujejo z zelo nalezljivo različico delta in s sproščanjem ukrepov. Poleg tega pričakujejo tudi več hospitalizacij in smrti, vendar bo to število naraščalo počasneje predvsem zaradi cepljenja, so prepričani pri ECDC-ju.

Evropski center napoveduje porast števila okužb v 20 državah in število smrti v devetih, med drugim v Grčiji, Litvi, na Nizozemskem, Portugalskem in v Sloveniji.

V večini držav so opazili največji porast števila okužb pri mlajših, starih od 15 do 24 let, pri starejših od 65 let pa je porast števila okužb majhna.

Potrjenih 64 okužb

Po 1684 PCR-testih v četrtek je bilo potrjenih 64 okužb. Pozitivnih je bilo 3,8 izvidov PCR-testov. S covidom-19 ni umrl noben bolnik.

V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 30 bolnikov, 10 jih potrebuje intenzivno nego.

14-dnevno povprečje okužb na 100.000 prebivalcev znaša 33, sedemdnevno povprečje pa 57 primerov okužbe.

Po podatkih NIJZ-ja je z enim odmerkom cepljenih 865.448 ljudi oz. 41 odstotkov prebivalstva, z vsemi odmerki pa 760.624 oz. 36 odstotkov prebivalstva.