Foto: AP
Foto: AP

V ZDA je v tednu do 17. januarja covid-19 povprečno zahteval na dan 1700 mrtvih, kar je še vedno manj kot ob zadnjem vrhuncu januarja lani, ko je bilo povprečje 3300 na dan.

Različni strokovni modeli, ki jih Beli hiši posreduje posebna ekipa znanstvenikov, sicer napovedujejo, da bo do pomladi, ko naj bi se val omikrona umiril, v ZDA s covidom-19 skupaj umrlo milijon ljudi. Število mrtvih naj bi do sredine marca naraslo za približno od 50.000 do 300.000 bolnikov.

Raziskava zdravstvene organizacije Kaiser Permanente in Univerze Kalifornija Berkeley pa je ugotovila, da imajo bolniki z omikronom 53 odstotkov manj možnosti za hospitalizacijo kot bolniki z drugimi različicami. Za 74 odstotkov je manjše tveganje sprejema na intenzivno nego in za 91 odstotkov manj tveganja smrti.

Od prejšnjega tedna je število primerov novih okužb padlo za več kot 30 odstotkov v Connecticutu, Marylandu, New Jerseyju in New Yorku. Za deset odstotkov je padlo v Koloradu, na Floridi, v Georgii, Massachusettsu in Pensilvaniji.

Do zdaj se je v ZDA s koronavirusom okužilo več kot 67,6 milijona ljudi, s covidom-19 jih je umrlo več kot 854.000. Cepljenih je 64 odstotkov prebivalcev ZDA.