Guverner New Yorka je odredil odprtje državnih plaž. Foto: Reuters
Guverner New Yorka je odredil odprtje državnih plaž. Foto: Reuters

Število v tej državi je najnižje v enem dnevu od konca marca. Dan pred tem je umrlo 109 ljudi. Po oceni guvernerja Andrewa Cuoma je to znak, da so dosegli resnični napredek pri zajezitvi širjenja epidemije.

Na vrhuncu epidemije v aprilu so v New Yorku, ki je najhuje prizadeta zvezna država, zaznali tudi več kot 1000 smrti zaradi covida-19 dnevno, poroča BBC.

V bolnišnicah se zmanjšuje število bolnikov na medicinskih ventilatorjih, tudi število novih okužb z novim koronavirusom se zmanjšuje, je dodal Cuomo. V newyorških bolnišnicah se za covidom-19 zdravi približno 4600 ljudi.

Cuomo je sicer v petek izdal nepričakovano odredbo, da dovoli zbiranje do 10 ljudi na javnih mestih. Odredil je odprtje državnih plaž, čeprav z omejenimi kapacitetami. Odpirajo jih tudi lokalne skupnosti na Long Islandu, a le za lokalno prebivalstvo in ne za prebivalce mesta New York.

V ZDA so sicer v soboto zabeležil 1127 novih smrti zaradi covida-19, od začetka epidemije pa po podatkih Univerze Johns Hopkins skupaj 97.048, samo v New Yorku več kot 28.000.

Doslej so v ZDA potrdili več kot 1,6 milijona primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največ na svetu.

Imena 1000 mrtvih na naslovnici New York Timesa

Časnik New York Times je medtem na svoji današnji naslovnici objavil imena skoraj 1000 ljudi, ki so v ZDA umrli zaradi novega koronavirusa, in nekaj njihovih podatkov. "Niso bili zgolj imena na seznamu. Bili so mi," dodaja časnik, ki poudarja, da objavljena imena predstavljajo le odstotek vseh smrtnih žrtev v ZDA.

Kot pravijo, so seznam sestavili na podlagi tisoč osmrtnic, ki so bile objavljene v več sto časnikih po državi. S tem so želeli pokazati na človeški in individualni vidik smrtnosti zaradi covida-19. Ob imenih umrlih časnik navaja tudi letnice njihovega rojstva in nekaj biografskih podrobnosti ter kratke odlomke iz osmrtnic, ki opozarjajo na edinstvenost vsakega izgubljenega življenja.

Med imeni na naslovnici sta recimo tudi Lila Fenwick (87), "prva temnopolta ženska, ki je diplomirala na pravni fakulteti Harvard", in Romi Cohn (91), ki je "rešil 56 judovskih družin pred Gestapom".

Strokovnjaki sicer menijo, da je število žrtev covida-19 v resnici precej višje, kot pravijo uradni podatki. Številni so namreč umrli doma ali iz drugih razlogov niso bili vključeni v statistiko žrtev, poroča britanski Independent.

New York: Najmanj žrtev covida-19 od konca marca