ZDA imajo največ smrtnih žrtev covida-19 na svetu. Foto: Reuters
ZDA imajo največ smrtnih žrtev covida-19 na svetu. Foto: Reuters

Še vedno je daleč najbolj prizadeta država New York s 338.000 okužbami in 27.284 mrtvimi.

Zvezne države v ZDA se kljub temu počasi odpirajo oziroma znova zaganjajo gospodarstva, kar je pripeljalo do novih političnih delitev. Republikanci in predsednik ZDA Donald Trump se v nasprotju z opozorili zdravstvenih strokovnjakov zavzemajo za hitro odpiranje gospodarstev, demokrati so previdnejši.

V državi Washington je demokratski guverner Jay Insley sporočil, da imajo na voljo 1300 ljudi za sledenje okuženim oziroma njihovim stikom z drugimi ljudmi, kar bo omogočilo postopno odpravo ukrepov proti novemu koronavirusu. V Washingtonu je bilo do torka zvečer 17.330 okuženih in skoraj 1000 mrtvih.

Trumpovi podporniki še naprej protestirajo. V Wisconsinu so z orožjem branili 77-letnega brivca, ki je v nasprotju z ukazom tamkajšnje demokratskega guvernerja Tonyja Eversa odprl svoj salon. Policija ni posredovala. V Wisconsinu so našteli več kot 10.000 okužb in več kot 400 mrtvih.

V Teksasu so začeli testirati zapornike, med katerimi jih je 30 umrlo. V tamkajšnjih zaporih so brez splošnega testiranja potrdili 1700 okužb z novim koronavirusom. V Teksasu se je doslej okužilo skupaj 41.400 ljudi, umrlo pa jih je 1146.

Florida se je že začela odpirati, razen dveh največjih okrožij, ki tvorita mestno območje Miamija. Prihodnji teden naj bi tudi tam odprli trgovine, restavracije in frizerske salone ter telovadnice, seveda pod posebnimi pogoji, kot sta zmanjšana kapaciteta in upoštevanje varnostne razdalje.

Pandemija priložnost za prevarante

Pandemija koronavirusa je v ZDA medtem prinesla priložnost za številne prevarante, ki skušajo zaslužiti na račun ljudi. Ministrstvo za domovinsko varnost ZDA je v okviru obsežne operacije Ukradena obljuba doslej sprožilo približno 370 pregonov in aretiralo 11 ljudi.

Izstopa primer 39-letnega Christopherja Parrisa, ki je že bil v kazenskem postopku zaradi prevare okoli tisoč upokojencev. S piramidno shemo jih je oropal za skupaj 115 milijonov dolarjev. Do sojenja je bil na prostosti, v času pandemije pa je Parris je začel prodajati zaščitne maske, za katere je pobral denar, mask pa ni dostavil.

Ujeli so ga, ko je želel ministrstvu za veteranske zadeve ZDA prodati 125 milijonov mask za 750 milijonov dolarjev. Uradnikom se je zdela cena previsoka in so sprožili preiskavo, ki je ugotovila, da Parris nima mask in da je že v kazenskem postopku zaradi prevare. Po aretaciji so ugotovili, da je predtem že "prodal" za več kot sedem milijonov dolarjev mask in si denar nakazal v Švico.

Pomoč lokalnim medijem

Predstavniški dom ameriškega kongresa v svoj najnovejši predlog zakona o pomoči gospodarstvu, organizacijam in posameznikom zaradi pandemije novega koronavirusa skuša dodati tudi pomoč lokalnim medijem po ZDA v obliki nepovratnih posojil, ki so namenjena majhnim podjetjem.

V senatu si enako prizadevata demokratski senatorki Amy Klobuchar iz Minnesote in Maria Cantwell iz države Washington, ki pravita, da je pandemija novega koronavirusa pokazala, kako pomembni so lokalni viri informacij, in da zdaj res ni čas za odpuščanja v medijih, ki dajejo javnosti pomembne informacije o ukrepih proti novemu koronavirusu.

Do pomoči naj bi bili po poročanju Wall Street Journala upravičeni mediji z do tisoč zaposlenimi in letnimi prihodki do 41,5 milijona dolarjev. Lokalni mediji so sicer v času pandemije povečali število spletnih naročnikov, kar pa ni nadomestilo za izpad dohodkov iz oglaševanja. Doslej so lastniki odpustili 30.000 novinarjev in drugih zaposlenih.