Dokončne vladne odločitve smo nocoj pričakovali zaman. Foto: BoBo
Dokončne vladne odločitve smo nocoj pričakovali zaman. Foto: BoBo

"Glasovanje so namreč prestavili na jutri ob 11. uri. Okoli 15. ure pa naj bi o ukrepih tudi obvestili javnost na novinarski konferenci. Za to pa naj bi se odločili, ker da je odloke o sproščanju ukrepov treba še dopolniti," je za Odmeve sporočila Katarina Golob Veselič.

Po informacijah Televizije Slovenija naj bi vlada ob številnih dilemah, povezanih z novimi sevi koronavirusa, vendarle upoštevala vladni semafor sproščanja.

Oranžna faza tako predvideva vrnitev pouka v šole za vse razrede osnovne šole in za zaključne letnike srednjih šol, kar pa naj bi veljalo za zahodno polovico države, za vzhod so predvidene šolske počitnice, je za Radio Slovenija poročal Jure Čepin.

Na fakultetah bi bilo lahko spet možno opravljanje izpitov in seminarjev. Zbiralo bi se lahko 10 oseb hkrati. Občinske in regijske meje bodo najverjetneje odpravljene, ostaja pa policijska ura, čeprav so, kot je znano, epidemiologi predlagali odpravo. Pričakovati je tudi odprtje trgovin in storitvenih dejavnosti, ki še niso.

Odločitve o dodatnem sproščanju prestavljene na četrtek

Trgovcem prednostna obravnava pri testiranju

Kot so v sporočilu za javnost zapisali v vladnem uradu za komuniciranje, se je vlada na današnji seji seznanila z aktualnimi epidemiološkimi razmerami in naložila pristojnim ministrstvom, da v skladu z načrtom sproščanja pripravijo odloke, ki bodo obravnavani na jutrišnji seji vlade.

Nekaj pa so sprejeli že danes ‒ zaposleni v storitvah in trgovini, ki se morajo testirati, bodo pri tem prednostno obravnavani, enako kot šolniki.

"Osebe, ki izvajajo storitve in prodajo blaga in za katere je z odloki vlade določeno obvezno testiranje na virus SARS-CoV-2, bodo na podlagi navedene določbe vključene v posebni presejalni program, na podlagi katerega bodo imele prednostno obravnavo na testiranjih, podobno kot je to urejeno za osebe, ki opravljajo zdravstveno dejavnost ter dejavnost vzgoje in izobraževanja," so zapisali.

Poleg tega je vlada za sedem dni podaljšala veljavnost nekaterih ukrepov iz odlokov, izdanih na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, in sicer odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode, odloka o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev, odloka o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom ter odloka o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih zgradbah, je zapisano v sporočilu po seji vlade.

Slovenija v pričakovanju dodatnega rahljanja ukrepov

Po informacijah Televizije Slovenija naj bi ministrstvo za infrastrukturo sicer predlagalo ukinitev obveznih testov v dejavnostih, kot so avtošole, servisi in žičnice, za vse tiste, ki bi lahko predložili potrdilo, da so preboleli covid ali so bili cepljeni.

Pogoji za oranžno fazo formalno izpolnjeni

Glede na torkove podatke Slovenija izpolnjuje pogoje za prehod v oranžno fazo. Pod 1000 se je namreč spustilo tako število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 (po zadnjih podatkih se jih v slovenskih bolnišnicah zdravi 864) kot 7-dnevno povprečje potrjenih okužb (vključno s torkovimi podatki 827).

Bo na vladnem semaforju ukrepov zasvetila oranžna barva? Foto: MMC RTV SLO
Bo na vladnem semaforju ukrepov zasvetila oranžna barva? Foto: MMC RTV SLO

Dijaki sicer vse glasneje zahtevajo vsaj delno in varno odprtje srednjih šol. Za to so se na torkovem sestanku zavzeli tudi predstavniki šolskega ministrstva, srednjih šol in dijaške organizacije. Predsednica Dijaške organizacije Slovenije Maja Kalin je po sestanku dejala, da je mogoče, da bi se prihodnji teden v šole vrnili vsaj nekateri dijaki.

Po zagotovitvah predsednika Združenja ravnateljev Gregorja Pečana so osnovne šole pripravljene na vrnitev vseh učencev v šolske klopi ob upoštevanju priporočil NIJZ-ja. A ker so ta strožja kot lansko pomlad, želijo danes na sestanku s pristojnimi strokovnjaki zdravstvenega področja doreči še nekaj operativnih vprašanj. "Zdaj naj bi dosledno spoštovali mehurčke, kar neizogibno pomeni, da je treba doreči, kaj se dogaja z neobveznimi in obveznimi izbirnimi predmeti, ker tam se učenci seveda mešajo in združujejo," je za Radio Slovenija dejal Pečan. Učenci iz jugovzhodnega dela Slovenije bodo sicer prihodnji teden na zimskih počitnicah, a psihološka stroka zagovarja vrnitev v šolo, čeprav samo za štiri dni, in tudi spoštovanje počitnic, je dodal.

V torek so se šole odprle za učence prvih treh razredov osnovnih šol po vsej državi. Krepijo pa se zahteve po tem, da bi se v šolske klopi vrnili vsi šolarji. Tako so nekateri dijaki v torek bojkotirali pouk na daljavo. Foto: Pixabay
V torek so se šole odprle za učence prvih treh razredov osnovnih šol po vsej državi. Krepijo pa se zahteve po tem, da bi se v šolske klopi vrnili vsi šolarji. Tako so nekateri dijaki v torek bojkotirali pouk na daljavo. Foto: Pixabay

Brez znakov o razširjenosti angleške različice virusa

Strokovnjaki in vlada so že večkrat opozorili na previdnost pri sproščanju ukrepov, predvsem zaradi možnosti širjenja angleške različice koronavirusa. Ta je sicer za zdaj v Sloveniji malo razširjena. "V Sloveniji ostajamo pri le štirih potrjenih primerih angleške različice virusa," je pojasnila direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik. Laboratorij bo sicer nadaljeval analiziranje vsakega desetega pozitivnega vzorca PCR-testiranj.