V bolnišnicah je z novim koronavirusom okuženih 1056 bolnikov. Na navadnih oddelkih jih je 909, med temi jih je 423 hospitaliziranih zaradi covida-19, preostali so tam zaradi drugih težav. Intenzivno nego jih potrebuje 147, od tega 125 zaradi posledic koronavirusne bolezni, 22 pa jih je na tem oddelku zaradi osnovne bolezni oziroma poškodbe, je pa pri njih potrjena okužba s koronavirusom.

V torek je umrlo 18 bolnikov s covidom-19.

Foto: Twitter/Vlada RS
Foto: Twitter/Vlada RS

Po podatkih NIJZ-ja je trenutno v državi aktivnih 173.862 okužb, kar je 12.387 primerov manj kot včeraj.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 9862, kar je 2710 manj kot dan prej, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je 8239, 588 manj kot dan prej.

Jereb: V strokovni skupini razmišljamo o možnostih postopnega sproščanja

Foto: Twitter/Vlada RS
Foto: Twitter/Vlada RS

V strokovni skupini za covid-19 razmišljajo o možnostih postopnega sproščanja epidemioloških ukrepov, je dejal član skupine in vodja oddelka intenzivne terapije ljubljanske infekcijske klinike Matjaž Jereb. Mnenja glede sproščanja znotraj skupine niso popolnoma enotna. V skupini sicer razmišljajo v smeri, da bi postopno ukinjali posamezne epidemiološke ukrepe.

Ključno merilo naj bi kot doslej predstavljala zasedenost covidnih intenzivnih postelj. "Če bo število kritično bolnih upadalo, potem seveda ni razloga, da ukrepov ne bi postopoma ukinjali," je poudaril. Več naj bi bilo jasno na začetku prihodnjega tedna. Ob tem pa je poudaril, da je še prezgodaj za ocene, kakšne bodo epidemične razmere v prihajajočih tednih.

Nov #ostanizdrav

NIJZ je skupaj z ministrstvoma za javno upravo in za zdravje pripravil nadgrajeno različico aplikacije #ostanizdrav (Android, iOS). Prinaša možnost ustvarjanja QR-kode za organizatorje in obiskovalce različnih dogodkov z namenom zagotavljanja hitrega obveščanja in večje varnosti. Druga funkcionalnost nadgrajene različice omogoča nalaganje in hrambo potrdil za namen preverjanja izpolnjevanja pogojev PCT, to so EU digitalna covidna potrdila (EU DCP). Kot zadnja novost pa je s hrambo EU DCP omogočeno tudi preverjanje njihove veljavnosti za namen prehajanja državnih meja s povezovanjem na spletno stran Re-open EU, ki ažurno objavlja pogoje za vstop v posamezne države članice EU-ja, informacije o potrebnih dokazilih za izpolnjevanje pogojev PCT v državah članicah EU-ja ter zagotavlja informacije o trenutni epidemiološki sliki v državah.

Razmere na covidnih oddelkih Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana sicer še vedno niso dobre, je povedal. Število covidnih bolnikov v največji slovenski bolnišnici še vedno počasi narašča, upad pa Jereb pričakuje konec meseca.

Na covidnih intenzivnih oddelkih UKC-ja Ljubljana sicer še vedno prevladujejo bolniki, ki se tam zdravijo zaradi bolezni covid-19, in ne zaradi katere druge bolezni ob okužbi z novim koronavirusom. "Marsikdo od njih na teh oddelkih leži že več kot 14 dni, imamo bolnike, ki ležijo že več kot mesec dni," je pojasnil.

Pri bolnikih, ki so bili na intenzivne oddelke UKC-ja Ljubljana sprejeti v zadnjih 14 dneh, pa je stanje nekoliko drugačno. Tako so koronavirusno različico omikron doslej potrdili pri petih bolnikih. Pri enem od njih gre za klasično obliko in potek covida-19 s hudo prizadetostjo spodnjih dihal. Preostali štirje bolniki intenzivno zdravljenje potrebujejo zaradi drugih zdravstvenih težav, ob tem pa so okuženi s koronavirusom. Pri nekaterih bolnikih preiskave, ki bodo pokazale, s katerim tipom koronavirusa so okuženi, še potekajo.

Jereb je posvaril, da covid-19 še vedno terja pazljivost. "V tem trenutku si nikakor ne bi upal trditi, da je zadnja različica koronavirusa omikron samo ena oblika gripe," je poudaril in spomnil, da nas je covid-19 v zadnjih dveh letih že velikokrat presenetil.

Opomnil je, da nekatere posameznike covid-19 še vedno ogroža. Med njimi so kronični bolniki, starejši in imunsko komprimitirani bolniki, pri katerih po cepljenju ni pričakovati razvoja ustrezne imunske zaščite.

Predsednik vlade Janša okužen z novim koronavirusom

Žibert: Epidemija v upadu, vrh števila covidnih bolnikov predvidoma v četrtek

Foto: Janez Žibert
Foto: Janez Žibert

Epidemija covida-19 je, potem ko je konec januarja dosegla vrh, v upadu, ocenjuje Janez Žibert z ljubljanske zdravstvene fakultete, ki modele razvoja epidemije pripravlja za Sledilnik za covid-19. Vrh števila covidnih bolnikov na navadnih in intenzivnih oddelkih pričakuje še v tem tednu, predvidoma v četrtek, vrh števila smrti pa v prihodnjem.

Po doseženem vrhu bo število dnevnih okužb počasi padalo še kar nekaj tednov, napoveduje Žibert. V tem tednu bomo predvidoma potrdili 60.000 novih okužb z novim koronavirusom, kar je še vedno veliko, a manj kot v preteklih tednih, ko smo v enem tednu potrdili tudi 100.000 novih okužb, je pojasnil.

Pričakuje, da se bo število dnevno potrjenih okužb v začetku marca v povprečju spustilo na 2000 do 2500. "V marcu bi se morale zadeve umiriti, če ne bo novih različic ali česa drugega nepričakovanega," je napovedal.

Okužba v družini predsednika vlade

"Včeraj pri samotestiranju pozitivna oba fanta, moj test negativen. Danes žal tudi moj +. Pa vsi klasični simptomi. Za zdaj milejši," je prek svetovnega spleta sporočil predsednik vlade. Premier Janez Janša je novembra prejel poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19.

Število hospitaliziranih zaradi covida-19 pa bo po doseženem vrhu predvidoma padalo še nekoliko počasneje. Ob tem je spomnil, da vlada po novem objavlja ločene podatke o hospitaliziranih s covidom-19 in zaradi covida-19. Sam v napovedih upošteva hospitalizirane zaradi covida-19, ki bolnišnično zdravljenje torej potrebujejo zaradi bolezni covid-19.

Po Žibertovih modelih je zadnje ocenjeno reprodukcijsko število epidemije pred petimi dnevi znašalo manj kot ena. To pomeni, da vsaka s koronavirusom okužena oseba v povprečju okužbo prenese na manj kot eno drugo osebo. Reprodukcijsko število sicer pada vse hitreje, kar je označil za pomemben podatek.

Ob morebitnem pospešenem širjenju podrazličice omikrona BA.2 bi se upad epidemije sicer lahko nekoliko zmanjšal ali za krajši čas ustavil. Na število covidnih bolnikov v bolnišnicah in število smrti covidnih bolnikov pa nova različica najverjetneje ne bo vplivala, je pojasnil.
Žibert sicer opozarja, da so modeli razvoja epidemije različno kakovostni. Pri napovedovanju razvoja epidemije so splošno gledano najbolj zanesljivi, ko vanjo ni posegov s proticovidnimi ukrepi oz. če se razmere ne spremenijo zaradi pojava nove različice.