Dopustniki imajo le še nekaj dni časa, da se iz Hrvaške vrnejo brez obvezne karantene. Seveda pa morajo tudi ti ravnati (samo)zaščitno in spremljati svoje zdravstveno stanje. Foto: BoBo
Dopustniki imajo le še nekaj dni časa, da se iz Hrvaške vrnejo brez obvezne karantene. Seveda pa morajo tudi ti ravnati (samo)zaščitno in spremljati svoje zdravstveno stanje. Foto: BoBo
Sorodna novica Hojs: Hrvaška na rdečem seznamu, čas za vrnitev v Slovenijo brez karantene do vključno ponedeljka

Hrvaška je bila na rdeči seznam uradno uvrščena v noči s četrtka na petek opolnoči. Kdor je tedaj že bil na Hrvaškem, se brez obvezne karantene lahko v domovino vrne do ponedeljka zvečer. Kdor pa je od polnoči naprej šele prišel na Hrvaško, bo moral v karanteno, je odločila vlada.

Čas za vrnitev je vlada raztegnila, da bi preprečila gnečo na mejah. Kljub temu je v prihodnjih dneh pričakovati vsaj zgoščen promet na mejnih prehodih in tudi na cestah proti notranjosti države.

21 karantenskih izjem

Kot je na četrtkovi novinarski konferenci pojasnil minister za notranje zadeve Aleš Hojs, so v odloku predvideli precej izjem, tudi zato, ker je precejšnji del našega gospodarstva vezan prav na sosednje države. Izjem je po ministrovih besedah 21, vključujejo pa od dnevnih in tedenskih migrantov do športnikov in športnih funkcionarjev, ki bi se želeli udeležiti športnih prireditev na najvišji ravni. Je pa Hojs ob tem opozoril, da bo vlada, če bi se izkazalo, da je katera od kategorij izjem potencialen vir okužb, kadar koli "zgolj s sklepom izjemo iz odloka črtala".

Video: Nastop ministra Hojsa v četrtkovih Odmevih

Ob splošni karanteni predvidenih več izjem

Lastniki nepremičnin in plovil na Hrvaškem pa bodo imeli na voljo 48-urno okno, v katerem bodo lahko na Hrvaškem uredili vse v povezavi s svojo lastnino, nato pa se bodo morali vrniti domov, da se bodo izognili karanteni.

Karanteno za prihod iz Hrvaške je prejšnji teden predlagala strokovna skupina za covid-19, zavzela se je za čimprejšnjo uvedbo. Kmalu se je pojavilo precej scenarijev, po katerih bi karanteno uvedli selektivno za najbolj tvegane skupine, denimo za mlade. Toda minister Hojs se s tem ni strinjal in rešitev ni obveljala.

Na ministrstvu upajo, da dopustniki ne bodo zavlačevali s povratkom

Ministrstvo za zdravje je do četrtka skupno izdalo 52.000 karantenskih odločb oziroma 1500 od ponedeljka do četrtka. Na ministrstvu pravijo, da bodo delo po uvrstitvi Hrvaške na rdeči seznam prilagodili tako, da bo izdajanje odločb teklo čim hitreje.

Sorodna novica Beovićeva: Predlagamo karanteno za prehod iz Hrvaške v Slovenijo

Ob tem upajo, da bo čim več državljanov upoštevalo poziv ministra za zdravje Tomaža Gantarja in se v domovino iz Hrvaške vrnilo še pred uvedbo karantene na meji. Ta bo začela veljati v ponedeljek opolnoči.

Na vprašanje, zakaj prihaja do zamud pri izdaji odločb, saj so nekateri odločbe dobili šele po treh tednih, torej teden dni po izreku karantene, na ministrstvu ne odgovarjajo neposredno. Kot pravijo, bi bilo treba za oceno, kakšen je povprečen čas izdaje odločbe v državi, pogledati vsako odločbo posebej. "Za odločbo na meji pa se v povprečju sicer porabi 12 do 14 minut," dodajajo. Že v torek so na ministrstvu navedli, da skladno z zakonom o nalezljivih bolezni izdajo karantenske odločbe za vse osebe, za katere prejmejo predlog za odreditev karantene.

Velik del odločb izdajo osebam na mejnem prehodu, ki prihajajo iz držav, za katere je obvezna karantena, del pa na predlog epidemiološke službe Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Slednja opravlja epidemiološko anketiranje potrjenih bolnikov s covidom-19 in obravnava tesne kontakte. To lahko traja tudi več dni, nato pa predlaga karanteno, ki traja 14 dni od zadnjega tesnega stika s potrjenim primerom, so zapisali.

Grčija med rumene države

S polnočjo se spreminja tudi status Grčije, kjer prav tako dopustuje veliko Slovencev, tudi zato, ker je bila letošnje poletje varnejša alternativa Hrvaški. Ker število novih primerov okužb z novim koronavirusom narašča tudi v tej državi, jo je Slovenija uvrstila med rumene države. "To je opozorilo, da bi tudi Grčija v prihodnjih dveh tednih lahko prišla na rdeči seznam, kar bi lahko predstavljajo težavo za Slovence," je še opomnil minister.

Kaj (ne) svetuje policija

MMC je policiji zastavil nekaj vprašanj o delu na mejnih prehodih v prihodnjih dneh.

V imenu policije je višja policijska inšpektorica Maja Ciperle Adlešič odgovorila takole:

"Policija bo na mejnih prehodih na zunanji meji kot tudi na kontrolnih točkah na notranji meji izvajala naloge v enakem obsegu kot do zdaj. V postopkih bodo policisti ugotavljali, od kod osebe prihajajo, preverjala se bodo dokazila o bivanju v drugih državah.


Potnike pozivamo, da imajo pripravljena ustrezna dokazila o bivanju v drugih državah, saj se postopek na mejnem prehodu s tem skrajša. Preverjanje bivanja v drugih državah bo policija lahko opravila tudi pri sosednjih varnostnih organih. Če oseba ne bo mogla ustrezno dokazati bivanja, se bo dosledno upošteval odlok Vlade Republike Slovenije. Osebe, ki tranzitirajo območje Republike Slovenije, morajo za vstop v Slovenijo izpolnjevati splošne pogoje za vstop, tranzit pa opraviti v največ 12 urah, kot to določa zakonodaja.

Mejna kontrola (tako na vstopu kot izstopu) se bo izvajala v skladu z zakonodajo. Mejni prehodi bodo odprti glede na vnaprej določen obratovalni čas, več informacij je na voljo tudi na spletni povezavi.


Policija bo na mejnih prehodih z organizacijskimi ukrepi zagotavljala optimalno število odrtih stez in s tem pretočnosti prometa. Skupaj z delavci ministrstva za zdravje bomo z okrepljenimi ekipami naredili vse v naši moči, da ne bo zamud pri izdajanju in vročanju odločb in posledično zastojev na mejah.

Potnikom svetujemo, da pred potovanji preverijo čakalne dobe na mejnih prehodih in glede na to izbirajo druge, manj obremenjene mejne prehode."