Odgovorni želijo s cepivom priti do vsakega državljana. Foto: BoBo
Odgovorni želijo s cepivom priti do vsakega državljana. Foto: BoBo

Čeprav se je poletje komaj začelo, strokovnjaki vse glasneje opozarjajo, da se napoveduje negotova jesen. Razlog? Delta različica novega koronavirusa, pa tudi počasen potek cepljenja. Stroka enotno napoveduje, da se lahko, če ne dosežemo 90-odstotne precepljenosti, konec poletja ponovi scenarij iz lanske jeseni, poroča Radio Slovenija.

Miroslav Petrovec.  Foto: TV Slovenija
Miroslav Petrovec. Foto: TV Slovenija

Še posebej skrb vzbujajoče je, da gre za veliko bolj nalezljivo različico virusa. Kot kažejo podatki iz drugih držav, so hospitalizirani tudi mladi in sicer zdravi ljudje.

Različica se širi v Italiji, v Veliki Britaniji in Rusiji je že skoraj prevladujoča, nepovezani primeri so se začeli pojavljati tudi pri nas. Slovenski Inštitut za mikrobiologijo je potrdil 12 nepovezanih primerov. Direktor inštituta Miroslav Petrovec je pojasnil: "Kar je zaskrbljujoče, glede na to, da v Sloveniji prevladuje v vsakem primeru že angleška različica; je to, da teh 12 primerov pomeni, da se verjetno širijo neodvisno." Še posebej pa ga skrbi slednje: "Zadnji podatki, ki sem jih pridobil iz Rusije, zbolevajo celo mladi, zbolevajo že preboleli, zbolevajo tudi cepljeni. To je treba povedati."

Roman Jerala. Foto: Televizija Slovenija
Roman Jerala. Foto: Televizija Slovenija

Delta različica je v resnici zelo kužna, je dejal tudi Roman Jerala s Kemijskega inštituta: "So tudi posamezni anekdotični primeri iz Avstralije, da se je nekdo okužil dobesedno v nekaj sekundah, samo zaradi stika tja do pol metra razdalje. Torej, mislim, da je ravno ta večja nalezljivost največja težava."

Sicer cepiva ščitijo pred težkim potekom bolezni tudi proti tej različici, "ampak povedati moramo, da so mRNK cepiva bolj učinkovita tudi proti tej različici. Učinkovitost pade z nekje 95 na 88 odstotkov, kar je še vedno izjemno dobro. AstraZeneca z dvema odmerkoma je ocenjena na nekje 60 odstotkov", je povedal Jerala.

Samo cepljenje sicer ne bo preprečilo kroženje virusa, opozarja Petrovec: "Cepivo – to moramo povedati – ni absolutno zanesljivo, tako kot ni za nobeno infekcijsko bolezen. Ampak moramo poudariti to, da nas cepivo ščiti pred tem, da ne bi obremenjevali zdravstvenega sistema. Ščiti nas dobesedno tudi pred smrtjo." Zato enoten poziv k cepljenju, k spoštovanju vseh zaščitnih ukrepov, sicer se nam bo oktobra ponovil lanski scenarij, morda že septembra.

Dnevne epidemične številke

V bolnišnicah se zdravi 83 oseb, 29 na intenzivni negi, en covidni bolnik pa je v torek umrl. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 59, kar je deset manj kot dan prej.

V torek so opravili tudi 17.715 hitrih testov. Vse pozitivne rezultate hitrih testov potrjujejo s PCR-testiranjem.

V bolnišnici zdravijo devet bolnikov manj kot dan prej, štirje manj pa potrebujejo oskrbo na oddelkih za intenzivno nego.

Precepljenost

Vlada je objavila tudi podatke o številu cepljenih prebivalcev. S prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 je cepljenih 798.458 oz. 46,2 odstotka starejših od 18 let. Z drugim odmerkom pa je cepljenih 604.675 oz. 35 odstotkov starejših od 18 let.

Med starejšimi od 50 let je s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 530.737 oz. 60,6 odstotka, z drugim odmerkom pa 450.907 oz. 51,5 odstotka prebivalcev, še navaja vlada.

Koronavirusno okužbo je po podatkih vlade do zdaj prebolelo 251.496 oseb.

Z delom začenjajo mobilne cepilne enote

Mobilne enote za cepljenje

Kot je napovedal minister za zdravje Janez Poklukar je že danes bilo na terenu več mobilnih enot. Mobilna enota bo v četrtek tudi v Kamniku. Za cepljenje pri njih se ni treba naročati, ljudje pa bodo lahko med cepivi izbirali. Brezplačno bodo lahko pridobili tudi potrdilo o cepljenju.

Brez naročanja se še naprej lahko cepite tudi v cepilnih centrih po državi. Zdravstveni dom Maribor ves dan ponuja možnost izbire med štirimi cepivi, v Ljubljani pa je za cepljenje nenaročenih namenjeno dopoldne, na voljo je cepivo podjetja Pfizer. Do večera se lahko cepite še v Novem mestu, in sicer s cepivi Pfizerja, Janssena ali Astrazenece. Zdravstveni dom Sevnica je dopoldne nenaročenim ponujal cepivo Pfizerja, v Poljčanah pa bo pozno popoldne na voljo cepivo Astrazenece.

Prvi dan množičnega cepljenja so v Ljubljani cepili le 42 ljudi. Foto: BoBo/Borut Živulović
Prvi dan množičnega cepljenja so v Ljubljani cepili le 42 ljudi. Foto: BoBo/Borut Živulović

V Ljubljani v mobilnih enotah prvi dan pocepili le 42 oseb

Začelo se je množično cepljenje proti covidu-19 brez naročanja v mobilnih enotah. V Zdravstvenem zavodu Zdravje, ki je organizator množičnega cepljenja v prestolnici, so po zadnjih podatkih skupno cepili zgolj 42 oseb, je za STA pojasnil pomočnik direktorja Miha Plank. Majhen interes pripisujejo visokim temperaturam in slabi promociji.

V prestolnici cepljenje poteka v parku Tivoli in v Vilharjevem podhodu, od 17. ure pa tudi v Filipovem dvorcu v središču mesta.

V parku Tivoli je bilo do 12. ure cepljenih 20 oseb, na cepilnem mestu v Vilharjevem podhodu med 14. in 16. uro pa 22 oseb, je za STA povedal Plank. Dodatnih podatkov za zdaj še nimajo. Za danes so imeli na voljo 100 cepiv podjetja Janssen in 500 cepiv podjetja Pfizer in BioNTech, za četrtek pa jim je Nacionalni inštitut za javno zdravje zagotovil večjo dobavo, za katero upajo, da bo zadostovala do konca tedna, je pojasnil Plank.

Množično cepljenje brez naročanja je v teku. Foto: BoBo/Borut Živulović
Množično cepljenje brez naročanja je v teku. Foto: BoBo/Borut Živulović

Če se bo interes za cepljenje večal, so pripravljeni tudi povečati število mobilnih enot po celi Sloveniji. Kljub majhnemu interesu v prvem dnevu množičnega cepljenja v Ljubljani je Plank dejal, da so majhen odziv pričakovali. Krivdo za to pripisuje visokim temperaturam ter slabi in pozni promociji množičnega cepljenja.

Ker mora biti cepivo proti covidu-19 pravilno hranjeno, ga na mobilne lokacije dovažajo v manjših količinah, kjer ga hranijo v prenosnih hladilnikih. Po potrebah ga nato dodatno dostavljajo z matične lokacije v Vilharjevem podhodu, kjer jih shranjujejo v hladilnikih.
Vsem, ki se bodo cepili na njihovih cepilnih mestih, bodo omogočili tudi covidno potrdilo. Organizirali so se tako, da bodo osebe dali v register, te pa bodo po dveh dneh od prejema vseh odmerkov potrdilo lahko prevzele osebno ali po pošti, je še dodal.

Cepljenje sicer izvajajo na vseh lokacijah, kjer so do zdaj že izvajali testiranje s hitrimi antigenskimi testi, poleg teh pa bodo dodajali tudi dodatna mobilna cepilna mesta. "Začeli smo v Ljubljani, od jutri naprej pa bomo tudi še v Kamniku, potem dodajamo še Šenčur, Brda in tako naprej," je dodal. Edina lokacija, kjer vzporedno ne opravljajo hitrih testov, je Filipov dvorec.

"Jeseni se bojim, če ne bomo dovolj precepljeni"

Janez Poklukar. Foto: TV Slovenija
Janez Poklukar. Foto: TV Slovenija

Nekaj več pojasnil je zdravstveni minister Janez Poklukar podal na sestanku z Gospodarsko zbornico Slovenije. Razloge za razmeroma ugodne trenutne epidemiološke razmere v Sloveniji vidi v podnebnih pogojih oz. toplem vremenu ter precepljenosti "pomembnega dela" prebivalcev, ki jo dopolnjuje prebolevnost. "Prebolevnost daje 95,6-odstotno zaščito pred morebitno ponovno okužbo," je navedel. Na južni polobli se medtem države barvajo v rdečo. Poklukar meni, da lahko podobno dogajanje v Sloveniji pričakujemo jeseni. "V kakšni obliki, bo v veliki meri odvisno od nas, v prvi vrsti gotovo od relativnega deleža precepljenosti prebivalstva, na drugi strani pa tudi od morebitnega razvoja nove različice virusa, ki je bolj ali manj odporen na cepivo," je dejal. Spomnil je na delta različico novega koronavirusa, ki se te dni širi v državah, kot sta Velika Britanija, Portugalska, žarišča so tudi v Furlaniji-Julijski krajini, Avstriji, na Bavarskem. "Ni daleč proč," je posvaril. Pojasnil je, da proti tej verzij po prvih ugotovitvah najbolje zaščiti polno cepljenje po protokolu proizvajalcev cepiv, za večino cepiv to pomeni cepljenje z dvema odmerkoma.

"Jaz se jeseni bojim, če ne bomo dovolj visoko precepljeni," je poudaril Poklukar in izpostavil možnost ponovnega zapiranja nekaterih panog v manjšem ali večjem delu države.

Zaživele mobilne enote za cepljenje