V boj proti novemu koronavirusu tudi s šivalnim strojem. Foto: EPA
V boj proti novemu koronavirusu tudi s šivalnim strojem. Foto: EPA

Čeprav doma narejene maske sicer niso enake industrijskim maskam (niso npr. ustrezne za zdravstvene delavce), so boljše kot nič, opozarja zdravstvena stroka in spodbuja k nošenju.

Mladi zdravniki so tako Slovence že pozvali k uporabi zaščitnih mask med nujnimi vsakodnevnimi izhodi, enako je v imenu vlade danes storil tudi Kacin.

Sorodna novica Kako ravnati, da se ne okužite, in kaj storiti, če sumite, da ste se

Maske lahko znatno zmanjšajo možnost okužbe

"Nočem povzročati panike, ne govorim o tem, da mora vsakdo nositi masko. A če gremo v trgovino, če se srečujemo z ljudmi, če smo v stiku z drugimi, zaščitimo sebe in njih," je dejal na četrtkovi dopoldanski novinarski konferenci.

Kot je dodal, se moramo zavedati, da je kriza vseobsegajoča in da povpraševanje po zaščitni in zdravstveni opremi daleč presega ponudbo. Vzpostavlja se tudi domača proizvodnja osnovne opreme, tudi zaščitnih mask – ponekod je že stekla, ponekod je še preizkusna.

"Čeprav te maske niso tako učinkovite, lahko znatno zmanjšajo možnost okužbe tako sebe kot drugih. Verjetnost, da se okužimo, lahko z doma narejenimi maskami zmanjšamo kar za 50 odstotkov. Če tudi sogovornik uporablja masko, je verjetnost okužbe le še 25-odstotna. Marsikaj zmoremo, časa je veliko in pozivam vse, ki so pripravljeni dokazati svojo sposobnost v tem trenutku, da se takega početja lotijo," je spodbudil javnost.

Kako si masko lahko izdelate sami?

Odzvali so se že tudi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana in pripravili grafična navodila, kako si zaščitno masko iz bombaža lahko izdelate sami doma.

NAVODILA za DOMAČO IZDELAVO in UPORABO ZAŠČITNIH MASK najdete tukaj

Izhajali so iz kirurške maske, odločili pa so se za zavezovanje z bombažnimi trakovi, saj elastika ni primerna za pranje na visokih temperaturah. Za izdelavo ene maske tako potrebujete kos bombažnega blaga dimenzij 19 krat 36 cm in dva bombažna trakova, dolga 100 cm.

Maske izdelujte iz materialov, ki omogočajo pranje v pralnem stroju na najmanj 60 °C ali 95 °C (bombaž).

Uporabite običajne pralne praške, suho masko pa prelikajte z likalnikom, ki mora biti nastavljen na visoko temperaturo, likati je treba brez pare.

Kako pravilno uporabljati zaščitno masko?

- Masko nadenemo in odstranimo s čistimi rokami.
- Prekriti mora obraz od korena nosu do brade.
- Če imate očala, naj bodo čez rob maske.
- Ko je maska nameščena, se je ne dotikamo več.
- Ko se navlaži, jo je treba zamenjati zaradi povečane prepustnosti.
- Maske se običajno navlažijo v roku od pol ure do dveh ur.

Prostovoljci zagnali šivalne stroje

Tudi v občini Pivka so – v želji, da bi čim bolj zajezili širjenje okužbe, in ob tem, da mask na trgu ni – občane pozvali k prostovoljnemu šivanju mask po zgledu šivilj v UKC-ju Ljubljana. Zamisel je padla na plodna tla in tako danes na svojem domu šiva 22 šivilj prostovoljk.

Maske šivajo za pivške javne zavode, komunalna podjetja, za oskrbo na domu in tudi za ranljive prebivalce v občini.

22 šivilj prostovoljk V Pivki šiva maske

Enako počnejo tudi v številnih drugih ustanovah po državi, naši televizijski kolegi so denimo obiskali mariborski varstvenodelovni center Sožitje.

Tam Zlata Jenuš maske izdeluje za sodelavce, kadar so ti zunaj delovnega okolja – ko so doma, kadar gredo v trgovino in za njihove domače. "To je zato, da preprečimo vnos virusa v našo ustanovo," poudarja. Maske dela iz certificiranih materialov, svetuje, da je najbolje uporabiti tetraplenico, saj bo takšna maska za večkratno uporabo. "Vsaj tri plasti in prekuhati, ni treba v pralnem stroju, na štedilniku in s sodo bikarbono, ki bo uničila čisto vse," je njen nasvet.

Doma narejene bombažne maske

Uporabite prevleko za vzglavnik ali majico

O tem, kako učinkovite so doma narejene maske, so se spraševali tudi raziskovalci univerze Cambridge. V raziskavi so merili prepustnost različnih domačih materialov na bakterijo Bacillus atrophaeus in virus bacteriophage MS.

Domači materiali sicer prepuščajo nekoliko več bakterij in virusov kot kirurške maske, ki so v raziskavi ujele 97 odstotkov bakterij v velikosti enega mikrona in 89 odstotkov virusov v velikosti 0,02 mikrona. V testu so uporabili tako en mikron velike bakterije, ki so desetkrat večje od koronavirusa. Testirali so tudi virus, ki je petkrat manjši od koronavirusa. Navedene številke veljajo za test nanj.

Vsi testirani materiali so ujeli vsaj 50 odstotkov delcev. A so glede na raziskavo najbolj neprepustne vrečke za sesalec (86 odstotkov), sledijo kuhinjske krpe (73 odstotkov), bombažne majice (70 odstotkov) in prevleke za vzglavnik (68 odstotkov).

A je dihanje skozi vrečko za sesalec ali kuhinjsko krpo precej oteženo. Zato raziskovalci priporočajo, naj se za domače maske uporabijo dve plasti prevleke za vzglavnik ali dve plasti bombažne majice.

Uporaba maske, razlaga pediatrinje Tine Bregant

Pospešeno v proizvodnjo mask

Maske pa že šivajo ali pa bodo še šivala tudi podjetja. Eno večjih, ki se je tega lotilo, je kidričevski Boxmark, državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti pa je izpostavil škofjeloško podjetje Filc, ki je prejelo 4000 kvadratnih metrov materiala iz Nemčije za izdelavo 150.000 mask. Tudi te naj bi zagotavljale in dosegale standard FFP2, te maske pa v tem trenutku najbolj potrebujemo, je pojasnil državni sekretar. Po njegovih besedah je material v testiranju in verjame, da bo v prihodnjih dneh stekla tudi ta proizvodnja.

Ostanimo doma, umivajmo roke z vodo in milom ter razkužujmo, uporabljajmo maske. Foto: BoBo
Ostanimo doma, umivajmo roke z vodo in milom ter razkužujmo, uporabljajmo maske. Foto: BoBo

Prav tako se, je dodal, pripravlja nova domača proizvodnja za izdelavo 1700 mask iz stoodstotne bombažne pralne tkanine dnevno. Tako bo po njegovih besedah Slovenija v določeni meri na tem področju samooskrbna. V ta namen na ministrstvu tem podjetjem pomagajo, če je treba, bodisi s finančnimi viri ali pa tudi s stiki pri dobavah, pri čemer sodeluje tudi gospodarska diplomacija, je pojasnil.

Vsak pri sebi naj se vpraša, kako lahko pomaga, je bilo tako glavno vodilo tudi bratov Podunavac, ki sicer v Izoli šivata jadra, a sta osnovno dejavnost te dni postavila na stran. Naročil za jadra imata sicer še dovolj, vendar sta se odločila, da bosta raje začela šivati zaščitne maske. S svojo gesto želita spodbuditi številne druge, ki imajo čas, znanje in voljo. Pobudo sta razširila prek družabnih omrežij in jo poimenovala Slovenija šiva za življenje.

Če nosimo masko, ščitimo druge. Če jo nosijo drugi, ščitijo nas. Če jo nosimo vsi, ščitimo drug drugega.