Zapori so v času epidemije tempirana bomba. Foto: BoBo
Zapori so v času epidemije tempirana bomba. Foto: BoBo

Pravijo, da so v sodelovanju z upravo za zaščito in reševanje zaporom in prevzgojnemu domu doslej priskrbeli "večje število rokavic, razkužil, mask in druge zaščitne opreme", dejanskih številk pa sicer ne razkrivajo.

Kot so zapisali na spletnih straneh ministrstva, dnevno zbirajo potrebe pravosodnih potrebe pravosodnih deležnikov po zaščitni opremi in jo zagotavljajo skladno z danimi možnostmi uprave za zaščito in reševanje. Do zdaj so razdelili večje število rokavic, razkužil, antiseptičnih mil, kirurških troslojnih mask, zaščitnih plaščev in očal ter zaščitnih mask z ogljem in zaščito FFP3, pa tudi kombinezonov s kapuco.

Prepovedani vsi obiski

V posameznih zaporih so že 10. marca omejili stike, tri dni kasneje pa so preklica prepovedali vse obiske v zaporih in prevzgojnem domu. "Za izboljšanje trenutne situacije in v izogib prehudih stisk zapornikov, ki bi bile posledica prepovedi obiskov, pa je uprava za izvrševanje kazenskih sankcij pristopila k nakupu vrednotnic za uporabo v predplačniškem telefonskem sistemu," so navedli.

Zaprte osebe po zagotovilih ministrstva v zaporu dobivajo hrano, ki zadošča za ohranitev njihovega zdravja in popolne telesne sposobnosti. Hkrati pa v zaporu po navodilih zdravnika in v skladu z možnostmi zagotavljajo vse potrebne aktivnosti za ohranitev zdravja obsojencev.

Zavod za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni. Foto: BoBo
Zavod za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni. Foto: BoBo

Težki časi za delo

V skrbi za zdravje in izboljšanje pogojev dela zaposlenih so poleg preučitve možnosti namestitve posebnih zaščitnih steklenih pregrad, s katerimi bi se preprečila neposredna izpostavljenost možni okužbi, v sodelovanju s policijo uskladili tudi protokol privedb oseb. Tako bodo policijske enote v primeru odreditve pripora in prijetja osebe na podlagi tiralice o tem predhodno obvestile zapor, kamor bodo privedle osebo. Tako se bodo v zavodu lahko pravočasno pripravili na sprejem.

Ob tem so na ministrstvu opozorili na hudo kadrovsko podhranjenost pravosodnih policistov, ki se kljub vsem naporom ni izboljšala. "Kadrovska stiska se pozna pri vsakodnevnem delu v zavodu, saj je oteženo izvajanje dnevnih aktivnosti in tudi spremstev zaprtih oseb zunaj zavoda. Pozna se tudi preobremenjenost in izčrpanost pravosodnih policistov. Na delovne pogoje zaposlenih in na zaprte ter priprte pa vplivajo tudi slabi prostorski pogoji," so opozorili.

Na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij ponudili tudi psihološko pomoč pri soočanju s stiskami, tesnobnim občutkom in drugimi travmatičnimi občutji.

Preplah na Dobu

O primerih okužb z novim koronavirusom znotraj zapora poročajo iz Italije in Španije, v nekaterih drugih državah pa imajo nekaj sumov okužbe tako med zaposlenimi kot med zaprtimi.

Okužbo so prejšni teden potrdili tudi pri delavcu zunanjega podjetja, ki deluje na območju zapora Dob pri Mirni, zato so uvedli preventivne in zaščitne ukrepe za nekaj zaprtih oseb, ki so bile v stiku z njim. Nihče od zaprtih pa ne kaže znakov obolelosti.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.