Vodja WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: EPA
Vodja WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: EPA

Generalni direktor WHO-ja je danes obiskal podjetje Afrigen Biologics and Vaccines v Južni Afriki, ki je izdelalo prvo cepivo mRNK na celini s sekvencioniranjem genetske kode, ki jo je za svoja cepiva uporabila Moderna.

Na novinarski konferenci po obisku je Tedros napovedal, da se lahko akutna faza pandemije konča že letos, če se doseže 70-odstotna svetovna precepljenost do sredine junija ali julija.

"Če bo to doseženo, se bo akutna faza res končala, in to tudi pričakujemo," je dejal. Dodal je, da je cepivo, ki ga je razvilo podjetje Afrigen, primernejše za okoliščine, v katerih se bo uporabljalo. Imelo naj bi manj omejitev pri shranjevanju in se bo prodajalo po nižji ceni. Cepivo bo pripravljeno za klinične preizkuse novembra, odobritev pa se pričakuje v letu 2024.

V regionalnem uradu WHO-ja za Afriko so izpostavili, da so afriške države prejele več kot 587 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19, imajo pa pri cepljenju še vedno težave, tako da je samo enajst odstotkov prebivalcev cepljenih z vsemi odmerki.