Injekcija s cepivom AstraZenece proti covidu-19 v cepilnem centru na nekdanjem letališču Tempelhof v Berlinu. Foto: EPA
Injekcija s cepivom AstraZenece proti covidu-19 v cepilnem centru na nekdanjem letališču Tempelhof v Berlinu. Foto: EPA
Evropske države začasno ustavljajo cepljenje z AstraZeneco

Inštitut Paula Ehrlicha: Potrebne so dodatne raziskave cepiva
Kot je sporočilo nemško ministrstvo za zdravje, so ukrep sprejeli na podlagi priporočil inštituta Paula Ehrlicha, da so potrebne dodatne raziskave cepiva AstraZenece. Dodali so, da bo Evropska agencija za zdravila (EMA) nato odločila, ali in kako bodo nove ugotovitve vplivale na odobritev cepiva.

"Gre za profesionalno odločitev, ne politično," je pojasnil nemški minister za zdravje Jens Spahn.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je ob robu srečanja s španskim premierjem Pedrom Sanchezom v Montaubanu na jugu Francije izrazil upanje, da se bo cepljenje s cepivom AstraZenece po odločitvi EME hitro nadaljevalo. Foto: EPA
Francoski predsednik Emmanuel Macron je ob robu srečanja s španskim premierjem Pedrom Sanchezom v Montaubanu na jugu Francije izrazil upanje, da se bo cepljenje s cepivom AstraZenece po odločitvi EME hitro nadaljevalo. Foto: EPA

Macron: V torek pričakujemo končno odločitev EME.
Okoli uro za Nemčijo sta odločitev o začasni ustavitvi cepljenja z AstraZeneco sprejeli tudi Francija in Italija. Italijanske zdravstvene oblasti so sporočile, da je ukrep "previdnosten in začasen", dokler EMA ne sprejme dokončne odločitve. Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je pojasnil, da so cepljenje z AstraZeneco ustavili do torka, ko se pričakuje, da bo EMA prižgala ali rdečo ali zeleno luč.

"Odločitev je bila sprejeta (...) o prekinitvi uporabe cepiva AstraZeneca kot previdnostni ukrep," je na novinarski konferenci dejal francoski predsednik in hkrati izrazil upanje, da se bo cepljenje lahko hitro nadaljevalo po objavi EMINE odločitve.

Iz Španije pa so sporočili, da bodo cepljenje z AstraZeneco prav tako zaradi preventivnih razlogov ustavili najmanj za dva tedna.

Sorodna novica Mateja Logar: Za uporabo cepiva AstraZenece ni nobenih zadržkov

Johnson ne vidi razloga za prekinitev cepljenja
Na poročila o ustavitvi cepljenja se je odzval tudi britanski premier Boris Johnson, ki je zavrnil možnost, da bi Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske začasno prekinilo cepljenje s cepivom proti covidu-19 družbe AstraZeneca. Zagotovil je, da je britanski regulator zdravil eden najstrožjih, zato ne vidi razloga za prekinitev cepljenja. Johnson je pojasnil, da britanski regulator verjame, da so na Otoku odobrena cepiva zelo učinkovita in pomagajo pri zmanjševanju števila hospitalizacij zaradi covida-19, hudem poteku bolezni in smrtnosti. "Ostajamo zelo samozavestni glede programa in čudovito je videti, kako hitro ga izvajajo po vsem Združenem kraljestvu," je dodal o programu cepljenja.

Pred Nemčijo, Francijo in Italijo so cepljenje z AstraZeneco ustavile že Nizozemska, Danska, Islandija in Bolgarija, saj so se pojavile skrbi glede morebitnega nastanka krvnih strdkov kot posledic cepljenja.

WHO, EMA in AstraZeneca: Ni dokazov, da bi cepivo povečalo tveganje za razvoj krvnih strdkov
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) zagotavlja, da med cepivom in povečanim tveganjem za razvoj krvnih strdkov ni povezave. Tudi EMA, ki izvaja pregled posameznih pojavov krvnih strdkov, pravi, da koristi cepiva še naprej pretehtajo tveganja. Tudi AstraZeneca je sporočila, da ni dokazov o povečanem tveganju za razvoj krvnih strdkov po cepljenju z njihovim cepivom. Po vsem EU-ju in Združenem kraljestvu je bilo med cepljenimi zaznanih 15 primerov venske tromboze in 22 primerov pljučne embolije, cepljenih je bilo več kot 17 milijonov ljudi.

Danske oblasti so naročile 12 milijonov odmerkov cepiva AstraZenece, v prihodnjih dneh bi morali cepiti skoraj 300.000 ljudi. Foto: EPA
Danske oblasti so naročile 12 milijonov odmerkov cepiva AstraZenece, v prihodnjih dneh bi morali cepiti skoraj 300.000 ljudi. Foto: EPA

Nizozemska: Pri cepivu ne sme biti nobenih dvomov
"Pri cepivu ne sme biti nobenih dvomov," je dejal nizozemski minister za zdravje Hugo de Jonge, ki se je odločil za ukrep o začasni ustavitvi cepljenja s cepivom AstraZenece, in sicer po tem, ko so iz Danske in Norveške poročali o morebitnih resnih stranskih učinkih. "Prepričati se moramo, da je vse v redu, zato je pametno, da cepljenje začasno ustavimo," je dejal.

Odločitev bo povzročila zamude v programu cepljenja Nizozemske, ki je po poročanju BBC-ja naročila 12 milijonov odmerkov cepiva AstraZenece, v prihodnjih dveh tednih pa naj bi jih prejela nekaj manj kot 300.000. Nizozemska je sicer še prejšnji teden poročala, da ni razloga za zaustavitev cepljenja z AstraZenecinim cepivom.

Na Norveškem več primerov krvnih strdkov po cepljenju

V nedeljo so norveške zdravstvene oblasti javile, da preučujejo več primerov krvnih strdkov ali možganskih krvavitev, ki so se pojavili pri mlajših ljudeh po cepljenju. Za zdaj sicer ni dokazov, da je to povezano s cepivom, vendar pozivajo vse mlajše od 50 let, ki se po cepljenju počutijo slabo ali se jim pod kožo pojavijo večje modre lise, da se zglasijo pri zdravniku.

Cepljenje s cepivom AstraZeneca začasno ustavila tudi Nizozemska

Bruselj zavrača očitke o napakah pri nabavi cepiva
Evropska komisija je v odzivu na kritike zavrnila očitke o napakah pri nabavi cepiv proti novemu koronavirusu. Bruselj meni, da gre le za težave s proizvodnimi zmogljivostmi, ki pa se jih trudijo odpraviti. Sicer pa so v Bruslju znova poudarili, da so se o razdelitvi odmerkov pogajale članice in da se članice same dogovarjajo s podjetji o konkretni dobavi.

Avstrija odslovila koordinatorja za cepljenje
V Avstriji so sicer zaradi zapletov pri naročanju dodatnih odmerkov cepiva proti covidu-19 odslovili dosedanjega koordinatorja za cepljenje na ministrstvu za zdravje Clemensa Martina Auerja. V določenem trenutku vlade namreč ni seznanil z možnostjo nabave dodatnih odmerkov cepiva proti covidu-19 proizvajalca Pfizer/Biontech. Po poročanju avstrijskih medijev bi lahko Avstrija za drugo četrtletje naročila dodatnih 100.000 odmerkov cepiva.

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je sporočil, da bodo v torek razpravljali o varnosti cepiva proti covidu-19 družbe AstraZeneca. Sestanek na to temo bo potekal tudi na Evropski agenciji za zdravila (EMA).
Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je sporočil, da bodo v torek razpravljali o varnosti cepiva proti covidu-19 družbe AstraZeneca. Sestanek na to temo bo potekal tudi na Evropski agenciji za zdravila (EMA). "Posvetovalni odbor WHO-ja o varnosti cepiv preučuje razpoložljive podatke, je v tesnem stiku z Evropsko agencijo za zdravila in se bo sešel jutri," je povedal vodja WHO-ja. Dodal je, da so tovrstne ocene rutinska praksa in da za zdaj še niso vzpostavili nobene povezave med krvnimi strdki in cepivom AstraZenece. Foto: Reuters

Nemško podjetje sklenilo dogovor o pomoči pri proizvodnji cepiva Johnson & Johnson
V državah članicah EU-ja si še naprej prizadevajo okrepiti proizvodnjo cepiva. Nemško biofarmacevtsko podjetje IDT Biologika je tako z ameriško multinacionalno korporacijo Johnson & Johnson sklenilo dogovor o pomoči pri proizvodnji njenega cepiva proti covidu-19. Nemški minister za gospodarstvo Peter Altmaier je ocenil, da ta dogovor pomeni večjo zanesljivost pri dobavi cepiv proti covidu-19.

Dogovor o proizvajanju ruskega cepiva Sputnik V v članicah EU-ja
Medtem pa so razvijalci ruskega cepiva proti okužbi z novim koronavirusom Sputnik V dosegli dogovore o proizvodnji cepiva v ključnih državah članicah EU-ja, med njimi v Italiji, Španiji, Franciji in Nemčiji. Kot je sporočil vodja ruskega sklada za neposredne naložbe (RDIF) Kiril Dmitrijev, so sklenili "dogovore s podjetji iz Italije, Španije, Francije in Nemčije za začetek proizvodnje Sputnika V". Ti dogovori bodo omogočili hitrejšo dobavo cepiva na evropski trg, potem ko mu bo zeleno luč prižgala Evropska agencija za zdravila (EMA), poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ema je pogojno dovoljenje za promet za zdaj izdala štirim cepivom, nazadnje cepivu ameriškega podjetja Johnson & Johnson. Tekoči pregled Sputnika V je agencija začela 4. marca in takrat sporočila, da bo ocenila njegovo skladnost z običajnimi standardi EU-ja glede učinkovitosti, varnosti in kakovosti.

EMA Sputnika V ne bo odobrila še najmanj dva meseca
Ruska tiskovna agencija Tass sicer danes navaja besede predstavnika EME Marca Cavalerija, ki je za italijanski radio Sole 24 Ore ocenil, da agencija Sputniku V zelene luči ne bo mogla prižgati pred koncem aprila ali pred majem, saj mora oceniti tudi proizvodne standarde. Nekaj članic EU-ja se je medtem že odločilo, da ne bodo čakale na dovoljenje EME. Prva se je za ta korak februarja odločila Madžarska, ki Sputnik V že uporablja, pozneje pa sta se za naročilo tega cepiva odločili še Češka in Slovaška. Po podatkih RDIF-ja je bilo cepivo od avgusta lani, ko so ga registrirali v Rusiji, doslej registrirano že v več kot 50 državah. V Rusiji je dva odmerka tega cepiva doslej prejelo že 3,5 milijona ljudi.