WHO opozarja, da za zdaj še nimamo dovolj informacij o novi različici. Foto: EPA
WHO opozarja, da za zdaj še nimamo dovolj informacij o novi različici. Foto: EPA

"Vse države članice pozivamo, naj sprejmejo razumne in sorazmerne ukrepe za zmanjšanje tveganja," je pozval generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus. Svetovni odziv mora biti po njegovih besedah miren in usklajen med državami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Še vedno je več vprašanj kot pa odgovorov o vplivu omikrona na prenos, težavnost poteka bolezni ter učinkovitost testiranja, zdravil in cepiv," je poudaril.

Dejal je, da je razumljivo, da želijo države zaščititi svoje državljane pred "različico, ki je še ne razumemo povsem". "Vendar pa me enako skrbi tudi to, da številne države članice sprejemajo splošne in stroge ukrepe, ki ne temeljijo na dokazih in niso učinkoviti ter bodo samo še povečali neenakosti," je izpostavil Tedros.

Bocvani in Južni Afriki se je zahvalil, da sta tako hitro zaznali novo različico in o tem obvestili WHO. Ob tem je izrazil zaskrbljenost, ker ju zdaj druge države kaznujejo, ker sta ravnali pravilno.

Generalni direktor WHO-ja je znova opozoril na pomanjkanje cepiv proti covidu-19 v revnejših državah, medtem ko v bogatih državah prebivalce cepijo že s poživitvenim odmerkom.

"Dlje ko bomo pandemiji dovolili, da se nadaljuje, s tem ko ne bomo naslovili neenakosti pri cepivih ali uveljavili javnozdravstvenih in družbenih ukrepov na sorazmeren in konsistenten način, več možnosti bomo dali virusu, da mutira na načine, ki jih ne moremo predvideti ali preprečiti," je še dejal Tedros po poročanju AFP.

V EU-ju je uradno potrjenih 42 primerov različice omikron. Foto: Reuters
V EU-ju je uradno potrjenih 42 primerov različice omikron. Foto: Reuters

WHO je različico omikron označil za "skrb vzbujajočo" in posvaril pred "zelo visokim tveganjem" s potencialno resnimi posledicami. "Omikron ima veliko število mutacij na konici, med njimi so nekatere skrb vzbujajoče zaradi mogočega vpliva na potek pandemije," so v ponedeljek sporočili v WHO-ju.

Znanstveniki po svetu si prizadevajo ugotoviti, ali je nova različica bolj nalezljiva, nosi večje tveganje za ponovno okužbo in kako se odziva na cepiva. Ghebreyesus je dodal, da nihče od bolnikov, okuženih z omikronom, še ni umrl.

Slovenski premier Janez Janša je prek videokonference govoril z avstrijskim kolegom Alexandrom Schallenbergom, s katerim sta govorila tudi o različici omikron, pri čemer sta poudarila pomen cepljenja s poživitvenim odmerkom.

Sogovornika sta ocenila epidemične razmere in izmenjala informacije in izkušnje z ukrepi, namenjenimi zajezitvi novega koronavirusa, in njihovimi učinki, so navedli v Janševem kabinetu.

V Evropski uniji potrdili 42 primerov omikrona, simptomi okuženih blagi

Evropski center za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC) je medtem sporočil, da so v Evropski uniji doslej v desetih državah potrdili 42 okužb s koronavirusno različico omikron. Okužbe so potrdili pri mlajših ljudeh, simptomi so za zdaj blagi.

Poleg 42 potrjenih primerov zdravstvene oblasti opazujejo še šest "verjetnih" okužb, je povedala predsednica ECDC-ja Andrea Ammon.

Okuženi imajo blage simptome ali so asimptomatski, gre pa za mlajše starostne skupine, je še povedala.

"Za oceno, ali se omikron izogne imunosti, moramo še počakati na laboratorijske preiskave s serumi ljudi, ki so ozdraveli. To pričakujemo v nekaj tednih," je dodala.

Različica omikron se širi po Evropi

Na Nizozemskem omikron že 19. novembra

Omikron je na Nizozemskem prisoten že dlje, kot so menili sprva. Različico so namreč odkrili še pri dveh vzorcih, ki so jih vzeli 19. in 23. novembra, so sporočili z nacionalnega inštituta za zdravje in okolje RIVM.

Do zdaj so menili, da so prve primere nove različice potrdili pri 14 potnikih iz Južne Afrike, ki so v Amsterdam prispeli v petek, 26. novembra. Na Nizozemskem so tako skupno potrdili 16 okužb, največ v EU-ju.

Za zdaj ni znano, ali sta bila človeka, pri katerih so na novo potrdili omikron, tudi v Južni Afriki. Oblasti so ju obvestile o odkritju, začeli so tudi iskati vse stike.

V EU-ju potrjenih 42 primerov okužbe z omikronom

Bruselj: Članice naj se vzdržijo omejitev vstopa

V Evropski komisiji so medtem opozorili, da bi se morale države članice EU-ja vzdržati uvedbe dodatnih omejitev pri potovanjih za imetnike evropskega digitalnega covidnega potrdila.

Portugalska, kjer so potrdili okužbe z omikronom, je namreč napovedala, da bo zaradi naraščanja okužb v državi s 1. decembrom uvedla omejitve. Za vse potnike bo pri vstopu v državo obvezno testiranje.

Biden: Za zdaj ni potrebe po zaprtju

Ameriški predsednik Joe Biden je opozoril, da je nova koronovirusna različica omikron "razlog za zaskrbljenost, ni pa razlog za paniko". "Za zdaj" ni potrebe po novem zaprtju, "če so ljudje cepljeni in nosijo maske", je dejal Biden po navedbah BBC-ja. "Skoraj neizogibno" bodo različico omikron kmalu odkrili tudi v ZDA, je dejal in dodal, da proizvajalci cepiv načrtujejo ukrepe, "če bodo potrebni".

V Severni Ameriki so doslej tri primere potrdili v Kanadi, in sicer pri potnikih, ki so se vrnili iz Nigerije. ZDA so uvedle prepoved vstopa iz osmih afriških držav.

Putin odredil pripravo vladnega načrta

Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem ruski vladi odredil pripravo načrta za spopadanje z različico omikron.

Izrael: Z omikronom okužena tudi dva zdravnika

Izraelske zdravstvene oblasti so potrdile, da so različico omikron potrdili tudi pri dveh zdravnikih. Oba sta prejela tri odmerke cepiva Pfizerja in BioNTecha, trenutno pa imata blage simptome bolezni. Eden izmed njiju se je pred kratikim vrnil s konference v Londonu.

V Izraelu so sicer okužbo s to različico potrdili še pri dveh ljudeh. Izrael je v soboto za 14 dni omejila vstop vsem tujcem.

V Angliji so zaradi omikrona na več mestih spet obvezne maske. Foto: EPA
V Angliji so zaradi omikrona na več mestih spet obvezne maske. Foto: EPA

V Angliji znova obvezni maske in PCR-test po vstopu

V Angliji so zaradi različice omikron znova obvezne maske v trgovinah, na javnem prevozu, trgovinskih središčih, na poštah in v frizerskih salonih. Doslej so bile obvezne samo na londonski podzemni železnici in v nekaterih trgovinah. Škotska, Wales in Severna Irska imajo svoja pravila, kjer so bile maske na javnem prevozu in v veliko zaprtih prostorih obvezne že prej.

Na Škotskem so potrdili devet primerov okužb z omikronom, ki so vse povezane z enim zasebnim dogodkom 20. novembra. Nihče od teh devetih okuženih ni potreboval bolnišničnega zdravljenja, je dejala škotska premierka Nicola Sturgeon.

Do zdaj so v Združenem kraljestvu skupaj potrdili 14 primerov okužb z omikronom, noben od devetih primerov na Škotskem pa po besedah škotske premierke ni povezan s potjo iz Južne Afrike. Da je vseh devet primerov povezanih z enim dogodkom, kaže, da bi lahko bilo širjenje te različice za zdaj omejeno, je dodala premierka.

Britanski minister za zdravje Sajid Javid pričakuje, da bodo v prihodnjih dneh potrdili še več primerov omikrona. Po novem morajo sicer potniki, ki pridejo v Združeno kraljestvo, opraviti tudi PCR test in ostati v samoosamitvi, dokler ne dobijo negativnega izvida.

Prvi primer na Japonskem

Na Japonskem so potrdili prvi primer različice omikron, poroča tiskovna agencija Kjodo. Japonska je predtem zaprla svoje meje za vse tujce.

Prizor z ulice v Tokiu. Japonska je zaradi različice omikron zaprla meje za vse tujce. Foto: Reuters
Prizor z ulice v Tokiu. Japonska je zaradi različice omikron zaprla meje za vse tujce. Foto: Reuters