Južnoafričani med čakanjem na cepljenje. Foto: EPA
Južnoafričani med čakanjem na cepljenje. Foto: EPA

"Pozivamo vse tiste države, ki so uvedle prepoved potovanj za našo državo in naše sestrske države, naj nemudoma spremenijo svoje odločitve," je Ramaphosa po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal v svojem prvem televizijskem nagovoru narodu po potrditvi nove različice novega koronavirusa, ki so jo prejšnji teden odkrili prav v Južni Afriki.

Napovedal je še, da bo vlada začela razpravljati o uvedbi obveznega cepljenja za določene aktivnosti in storitve, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V državi so prepričani, da ne bi smeli biti kaznovani zaradi njihove napredne tehnologije sekvencioniranja, ki omogoča hitrejše odkrivanje novih različic. "Odlično znanost bi morali hvaliti, ne pa kaznovati. Globalna skupnost potrebuje sodelovanje in partnerstvo v obvladovanju pandemije covida-19," so že pred tem sporočili z ministrstva za zunanje zadeve. Ob tem so spomnili, da so omikron odkrili tudi v drugih državah, ki niso povezane z Južno Afriko.

Ramaphosa pravi, da Južna Afrika ne bi smela biti kaznovana zaradi napredne tehnologije sekvencioniranja, ki omogoča hitrejše odkrivanje novih različic. Foto: EPA
Ramaphosa pravi, da Južna Afrika ne bi smela biti kaznovana zaradi napredne tehnologije sekvencioniranja, ki omogoča hitrejše odkrivanje novih različic. Foto: EPA

WHO: Prepovedi potovanj iz Afrike napad na globalno solidarnost

Do omejitev potovanj je bila kritična tudi direktorica regionalne Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Afriko Matshidiso Moeti. Glede na to, da so različico omikron odkrili že v več regijah sveta, so prepovedi potovanj z območja Afrike napad na globalno solidarnost, je prepričana.

Južnoafriške oblasti so o odkritju nove različice WHO-ju poročale prejšnjo sredo. Že kmalu po tem so jo potrdili tudi v več drugih državah, med drugim v Bocvani, Združenem kraljestvu, Belgiji, Hongkongu, Izraelu in Kanadi. Številne države so po odkritju omejile potovanja za območja na jugu Afrike.

WHO je novo različico B.1.1.529 v petek označila za skrb vzbujajočo. Njeno morebitno širjenje sproža zaskrbljenost zaradi velikega števila mutacij, ki jih vsebuje, in strahu, da bi bila zaradi tega lahko lažje prenosljiva ali pa bi zaobšla imunost po cepljenju ali prebolelosti, čeprav je v zvezi z njo prisotnih še veliko neznank.

Japonska zaradi nove različice novega koronavirusa spet zapira meje

Zaradi pojava nove različice novega koronavirusa tujci od torka ne bodo mogli vstopati na Japonsko, je napovedal premier Fumio Kišida. Država je že prejšnji konec tedna za potnike iz devetih držav z juga Afrike uvedla obvezno desetdnevno karanteno.

Meje Japonske so bile za tuje državljane zaprte velik del pandemije covida-19, pri čemer v določenem trenutku v državo niso mogli niti tujci z bivališčem v tej državi. Na začetku novembra so nato omejitve nekoliko sprostili in dovolili vstop poslovnežem, tujim študentom in drugim imetnikom vizuma, za turiste pa ohranjali meje zaprte.

Nizozemska policija je po poročanju BBC-ja aretirala par, ki je pobegnil iz karantene v hotelu, in sicer na letalu, tik preden je vzletelo. Lokalni mediji poročajo, da je bil par nameščen v hotelu na severozahodu države, kjer so v samoosamitvi potniki iz Južne Afrike.

Na Nizozemskem so namreč pri teh potnikih odkrili 61 okužb z novim koronavirusom, med temi pa 13 okužb z novo različico omikron. Ni sicer znano, ali je bil med njimi tudi aretirani par, ki bi ga lahko preganjali zaradi kršenja pravil o karanteni.

Ob pojavu nove različice omikron pa se je Japonska spet odločila za strožje ukrepe in vnovično prepoved vstopa tujim državljanom. Že pred tem je za potnike iz skupno devetih držav juga Afrike uvedla desetdnevno obvezno karanteno v posebej za to namenjenih namestitvah.

V državi še niso potrdili nobenega primera nove različice, preučujejo pa primer potnika iz Namibije, ki je bil nedavno pozitiven na testiranju za novi koronavirus, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novo različico so prejšnji teden odkrili v Južni Afriki, že v petek pa jo je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) označila za skrb vzbujajočo.

Njeno morebitno širjenje sproža zaskrbljenost zaradi velikega števila mutacij, ki jih vsebuje, in strahu, da bi bila zaradi tega lahko lažje prenosljiva ali pa bi zaobšla imunost po cepljenju ali prebolelosti, čeprav je v zvezi z njo prisotnih še veliko neznank.

Vse večje število držav po vsem svetu se odloča za omejevanje potovanj iz držav z juga Afrike, za zaprtje meja za tujce se je poleg Japonske odločil tudi Izrael. WHO je sicer pozval k zadržanosti glede omejevanja potovanj.

Zaradi širjenja omikrona se bodo že danes na izrednem zasedanju sešli zdravstveni ministri držav članic skupine G7, ki združuje Združeno kraljestvo, Italijo, Nemčijo, Francijo, ZDA, Kanado in Japonsko.

Na Japonskem še niso potrdili nobenega primera nove različice. Foto: Reuters
Na Japonskem še niso potrdili nobenega primera nove različice. Foto: Reuters

Avstralija zaustavila odpiranje meja

Zaradi pomislekov glede nove koronavirusne različice so avstralske oblasti nenadoma ustavile načrte za ponovno odpiranje meja države za kvalificirane delavce in študente. Odprtje meja, ki je bilo načrtovano za 1. december, so tako prestavili vsaj za dva tedna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po nujnih posvetovanjih je premier Scott Morrison zamudo opisal kot "nujno in začasno odločitev", ki sledi nasvetu zdravniške stroke. Na čakanju je tudi odprtje meja za obiskovalce iz Japonske in Južne Koreje, ki je bilo prav tako predvideno za 1. december.

"Začasna pavza bo zagotovila, da bo Avstralija lahko zbrala informacije, ki jih potrebujemo za boljše razumevanje različice omikron," je dejal premier. Pri tem je navedel pomisleke glede učinkovitosti cepiva, obsega bolezni, resnosti simptomov ter prenosljivosti. V državi so doslej odkrili pet primerov okužbe z različico omikron.

Avstralske meje so za večino nedržavljanov zaprte že več kot 20 mesecev, kar je povzročilo pomanjkanje delovne sile in močno prizadelo pomembno turistično industrijo. Vlada je meje sicer že odprla za avstralske državljane, stalne prebivalce in singapurske državljane, ne pa tudi za okoli 1,4 milijona kvalificiranih tujih delavcev, ki jim je bil po odhodu iz države onemogočen ponovni vstop.

Današnja odločitev povzroča zaskrbljenost tudi v močno prizadetem izobraževalnem sektorju v državi. Po podatkih skupine Universities Australia zunaj države ostaja 130.000 mednarodnih študentov.

Italija se pripravlja na cepljenje otrok

Italija se pripravlja na začetek cepljenja otrok, starih od pet do 11 let, proti covidu-19. Predvidoma bi cepljenje začeli okoli 23. decembra, je povedal vodja strokovnega sveta za covid-19 Franco Locatelli.

Po pričakovanjih bodo pristojne nacionalne oblasti še ta teden odobrile cepivo Pfizerja in BioNTecha tudi za otroke, kot je to že prejšnji teden storila Evropska agencija za zdravila (Ema).

Cepljenje bi se tako lahko začelo 23. decembra, "mogoče tudi dan prej ali kasneje", je povedal Locatelli za televizijo Sky TG24.

Do takrat bi po pričakovanjih strokovnjaki tudi rešili vse logistične izzive glede cepljenja otrok, ki po navodilih Eme lahko prejmejo le tretjino odmerka, kot je predpisan za odrasle. Cepljenje za otroke bo na prostovoljni osnovi, je še zagotovil Locatelli.

V Italiji je najmanj enkrat cepljenih več kot 87 odstotkov vseh starejših od 12 let. Do danes pa so v državi razdelili tudi skoraj šest milijonov poživitvenih odmerkov.

Vlada je prejšnji teden sicer zaostrila omejitvene ukrepe za necepljene proti covidu-19. Ti bodo od zdaj izključeni iz številnih dejavnosti. Ukrep z možnostjo podaljšanja bo sprva v veljavi od 6. decembra do 15. januarja.