Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prvih 500 naročenih odmerkov novega oz. prilagojenega cepiva proti covidu-19 za poživitveno cepljenje je danes prispelo v Zdravstveni dom Maribor, je pojasnil direktor Jernej Završnik.

S prilagojenim cepivom so cepili prvih 144 ljudi. Ob tem posameznike, ki želijo prejeti poživitveni odmerek, prosijo, naj se na cepljenje naročijo. Cepljenje poteka ob torkih, sredah in četrtkih.

Kot je pojasnil, so pričakovali večje zanimanje: "Res pa je, da bo nekaj ljudi verjetno počakalo s cepljenjem, ker je Evropska agencija za zdravila za uporabo odobrila tudi cepiva, ki temeljijo na originalni različici koronavirusa ter različici omikrona BA.4 in BA.5." Cepivo, ki je danes prispelo v cepilne centre, pa varuje pred izvirno različico in različico omikrona BA.1, ki v Sloveniji ni več prevladujoča.

Sorodna novica EMA odobrila posodobljeno Pfizerjevo cepivo proti podrazličicama omikrona

Ob tem Završnik poudarja pomen cepljenja, tudi zaradi dolgotrajnih posledic covida-19. Prav tako zaščita posameznika po prebolelem covidu-19 pri različici omikron ne traja več eno leto, kot je veljalo ob začetku epidemije, ampak manj kot pol leta.

V ZD-ju Ljubljana so za zdaj naročili 180 odmerkov prilagojenega cepiva. Cepljenje proti covidu-19, za katerega je potrebno spletno naročanje, poteka ob četrtkih in petkih: "Za zdaj opažamo, da velikega zanimanja ni, termini za ta teden so še prosti."

Iz ZD-ja Kranj so sporočili, da so naročili in prejeli 120 odmerkov prilagojenega cepiva. Cepljenje proti covidu-19 pri njih trenutno poteka ob sredah. Prejšnjo sredo so proti covidu-19 cepili nekaj deset posameznikov, poleti je bilo zanimanje za cepljenje precej višje. Ob tem poudarjajo, da so pripravljeni tudi na morebiten porast zanimanja, ki se mu bodo prilagodili.

V ZD-ju Novo mesto so naročili in prejeli 120 odmerkov omenjenega cepiva. Cepljenje proti covidu-19 izvajajo v vnaprej objavljenih terminih brez naročanja, v prihodnjih dneh pa načrtujejo cepljenje po domovih za starejše na območju, ki ga pokrivajo. "Z dobavo novega cepiva pričakujemo oz. si želimo večjega odziva kot v preteklih nekaj mesecih," so dodali.

120 odmerkov novega cepiva – toliko, kot so jih naročili – so danes prejeli tudi v ZD-ju Murska Sobota. Pričakujejo, da se bodo na cepljenje odzvali predvsem starejši in imunsko oslabljeni posamezniki. Zanimanje za cepljenje je bilo v prejšnjih dneh sicer nekoliko manjše, ob prihodu prilagojenega cepiva pa pričakujejo porast zanimanja. Cepljenje proti covidu-19 brez predhodnega naročanja sicer izvajajo ob torkih od 15. do 19. ure in petkih od 7.30 do 14.30.

V ZD-ju Nova Gorica pa odmerkov prilagojenih cepiv še niso naročili. Prvič bo cepljenje s poživitvenimi odmerki prilagojenih cepiv pri njih potekalo prihodnjo sredo od 15. do 17. ure. Naročanje ni potrebno, je pa zaželeno. Velikega zanimanja za cepljenje ne pričakujejo in ga tudi sicer ne opažajo.

Vsi izvajalci cepljenja so prejšnji teden skupaj naročili okoli 4900 odmerkov tega cepiva, ki so ga prejeli danes, so povedali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

V Slovenijo je doslej prispelo 152.640 odmerkov prilagojenega cepiva proizvajalca Pfizer. V skladiščih je sicer tudi 33.000 odmerkov prilagojenega cepiva proizvajalca Moderna, ki ga še niso sprostili za uporabo, ker proizvajalec cepiva še ni poslal vse potrebne dokumentacije.

Prilagojena cepiva so namenjena cepljenju le s poživitvenimi odmerki cepiv, ne pa tudi osnovnemu cepljenju.

NIJZ cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom cepiv proti covidu-19 priporoča skupinam s tveganjem za hujši potek bolezni – ranljivim kroničnim bolnikom, oskrbovancem v domovih starejših in vsem starejšim od 60 let.

Po zadnjih podatkih NIJZ se je s četrtim oz. drugim poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 doslej cepilo 11.704 ljudi. V ta podatek so za zdaj vključeni tisti, ki so se cepili s cepivom, prilagojenim prvotni različici koronavirusa.

Klinične študije kažejo, da prilagojeni cepivi Pfizerja in Moderne zagotavljata višjo raven protiteles, ki nevtralizirajo različico omikron in tudi njene podrazličice. Omenjeni cepivi sta prilagojeni podrazličici omikrona BA.1, ki v Sloveniji ni več prevladujoča. Trenutno v Sloveniji prevladuje podrazličica BA.5.

Na voljo posodobljeno cepivo

Namenjeno je poživitvenim odmerkom

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ-ju Bojana Beović je v Odmevih poudarila, da je novo cepivo namenjeno poživitvenim odmerkom. Tako so ga testirali in zato ni znano, kakšni bi bili učinki ob morebitni prvi uporabi. "To v raziskavah ni bilo preizkušeno, zato jih priporočamo na tak način," je dejala.

T. i. peti odmerek je po njenem mnenju smiseln še posebej pri tistih, ki so se cepili že zelo zgodaj. Imunost namreč začne po tretjem mesecu precej ugašati, "po šestih mesecih pa sploh".

Nekateri želijo počakati na povsem novo cepivo, ki je bilo pravkar odobreno od EME in je prilagojeno na različici BA.4 in BA.5, trenutno prevladujoči. To cepivo naj bi prišlo v nekaj tednih. Je smiselno nanj počakati? Beović je poudarila, da čakanje ni smiselno pri tistih, ki imajo nevarnost za hujši potek bolezni. Bistveno je, da tak človek prejme poživitveni odmerek, je poudarila. Pri mlajših pa naj bo odločitev za poživitveni odmerek osnovana na tveganju in preprečevanju okužbe, torej, če denimo gredo v tujino ali pa so v bližini ranljivega človeka, denimo v družini.

Na voljo prilagojeno cepivo

Porast potrjenih primerov

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

V ponedeljek so v Sloveniji ob 1066 PCR-testih in 9419 hitrih antigenskih testih potrdili 3483 okužb z novim koronavirusom. V primerjavi s prejšnjim ponedeljkom je bilo potrjenih 971 okužb več. To je najvišji prirast dnevno potrjenih okužb po 28. marcu, ko so epidemiologi potrdili 4530 okužb.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1754, kar je 145‬ več kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev je trenutno 1022, kar je 65‬ več kot dan prej.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno aktivnih 21.553 primerov okužbe, kar je 1357 več kot dan prej.