Kdaj bodo zaščitne maske le še spomin? Foto: Reuters
Kdaj bodo zaščitne maske le še spomin? Foto: Reuters

Ko se bo število okužb z omikronom, ki se trenutno širi po Evropi, umirilo, "bo kar nekaj tednov in mesecev obstajala globalna imuniteta, bodisi zaradi cepiva bodisi ker bodo ljudje imuni zaradi okužbe, pa tudi nižje sezone", je še dejal Kluge.

Zaradi tega pri svetovni zdravstveni organizaciji predvidevajo, da bi se lahko začelo mirno obdobje, preden bi se lahko covid-19 ob koncu leta vrnil, "a ni nujno, da se bo pandemija vrnila".

"Veliko se govori o endemičnem, vendar endemično pomeni (...), da je mogoče predvideti, kaj se bo zgodilo. Ta virus (nas) je presenetil večkrat, zato moramo biti zelo previdni," je še dejal Kluge.

V evropski regiji WHO-ja, ki obsega 53 držav, vključno z več državami Srednje Azije, je različica omikron 18. januarja po podatkih WHO-ja predstavljala 15 odstotkov novih primerov v primerjavi s 6,3 odstotka teden prej.

Drugi poživitveni odmerek zviša možnosti za lažji potek v primerjavi s prvim

Izraelsko zdravstveno ministrstvo je sporočilo, da četrti odmerek pri ljudeh, ki so starejših od 60 let, za trikrat zmanjša možnosti za hud potek bolezni, v primerjavi z isto starimi osebami, ki so cepljene trikrat. Drugi poživitveni odmerek tudi podvoji možnost, da se oseba, starejša od 60 let, ne okuži z novim koronavirusom. Tudi to velja v primerjavi z isto starimi osebami, ki so trikrat cepljene. Izrael je kot prva država na svetu četrti odmerek ponudila starejšim od 60 let na začetku januarja.

Kot je še sporočilo ministrstvo, so študijo izvedli v sodelovanju z več izraelskimi univerzami in centrom Šeba, v njej pa so primerjali podatke za 400.000 ljudi, starejših od 60 let, ki so dobili drugi poživitveni odmerek, s podatki 600.000 ljudi, ki so prvi poživitveni odmerek prejeli pred več kot štirimi meseci.

Covax je po svetu razdelil že milijardo odmerkov cepiva proti covidu-19. Foto: EPA
Covax je po svetu razdelil že milijardo odmerkov cepiva proti covidu-19. Foto: EPA

Covax za stalno oskrbo s cepivi za najrevnejše države

Mednarodna pobuda za pravično razdelitev cepiva Covax se želi letos uspešneje spopasti s pandemijo, tako da bo zagotovila stalno oskrbo s cepivi za najrevnejše države sveta. Zagotoviti želi zanesljivo dostavo cepiva v okviru dobavnih verig in hkrati tudi učinkovito razdelitev odmerkov v državah, kjer cepivo potrebujejo.

Prejšnji konec tedna je bil v okviru sheme dostavljen že milijardni odmerek cepiva.

Med izzivi, s katerimi se je pobuda spoprijemala lani, je bilo pridobivanje odmerkov, saj so bogate države obdržale večino ponudbe cepiva, pa tudi s prepovedjo izvoza iz držav proizvajalk, birokracijo in zamudami pri proizvodnji. Na koncu so se zanašali na odmerke cepiva, ki so jih donirale bogate države, katerih rok veljave je pogosto pretekel in jih ni bilo mogoče uporabiti pravočasno.

Covax želi vzpostaviti nabor 600 milijonov odmerkov, da bi zagotovil zanesljivo oskrbo s cepivom, vključno s poživitvenimi odmerki in na različice prilagojenimi cepivi. Za financiranje cepiva v tem letu potrebujejo 5,2 milijarde dolarjev v prihodnjih treh mesecih.