"Nasilje ni zasebna zadeva," opozarjajo v WHO-ju. Foto: Pixabay

Regionalni direktor WHO-ja za Evropo Hans Kluge je opozoril, da so številne države poročale o večjem porastu žensk, ki so bile žrtve nasilja svojih partnerjev.

Nekatere države v Evropi so aprila poročale o celo do 60 odstotkov več klicev žensk na telefonske številke za nujne primere zaradi nasilja v družinah kot aprila lani, je opozoril Kluge.

V okviru zajezitve pandemije so države sprejele številne karantenske ukrepe, ljudje pa so bili izpostavljeni pomanjkljivi socialni, finančni, duševni in fizični varnosti. Za nasilje, bodisi fizično, spolno ali čustveno, pa vseeno ne obstaja opravičilo, je dodal.

Sorodna novica V času pandemije več nasilja v družinah, otroci so še bolj izpostavljeni

"Nasilje ni zasebna zadeva," je bil jasen. Kdor opazi nasilje, mora to nemudoma prijaviti. Žrtve pa si nikoli ne bi smele pripisovati krivde. "Nasilje nad vami ni nikoli vaša krivda. Vaš dom bi moral biti varen kraj," je dejal Kluge.

Vlade je še pozval, da imajo moralno dolžnost, da se spopadejo s tovrstnim nasiljem, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Med drugim so porast nasilja v družinah potrdili tudi v Sloveniji. Policija je v času epidemije covida-19 obravnavala 177 kaznivih dejanj nasilja v družini, kar je 20 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, so sporočili na začetku tedna.

Sklad ZN-a za prebivalstvo (UNFPA) ocenjuje, da bo v svetu dodatnih 31 milijonov primerov nasilja v družinah, če se bo karantena nadaljevala še šest mesecev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pod evropsko podružnico WHO-ja spada 53 držav od Atlantskega do Tihega oceana, med katerimi so tako različne države, kot sta Rusija in Andora. Pred pandemijo sta bili v regiji četrtina žensk in tretjina otrok žrtev nasilja v družini v času svojega življenja.