Foto: AP
Foto: AP

V Afriki je bilo proti covidu-19 do zdaj cepljenih le deset odstotkov zdravstvenih delavcev, v večini razvitih držav 80 odstotkov.

Prvi mož WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus je tako 20 najrazvitejših držav sveta pozval, naj se na vrhu v Rimu, ki se bo začel 30. oktobra, zavzamejo za pravično razdelitev cepiv.

WHO se je v preteklosti že izrekel proti poživitvenim odmerkom cepiva, dokler na milijone ljudi v revnih držav ne prejme vsaj prvega odmerka cepiva, vendar njegovega poziva razvite države do zdaj niso upoštevale.

"Države z visokimi in srednjimi prihodki so do zdaj dale že toliko poživitvenih odmerkov, kot so jih v revnih državah šele razdelili," je dejal Adhanom Ghebreyesus.

Cilj WHO-ja je, da bi v vseh državah sveta do konca leta dosegli 40-odstotno precepljenost, za kar bi potrebovali okoli 500 milijonov odmerkov, kar ustreza desetdnevni proizvodnji cepiv. Do zdaj so številni od teh odmerkov končali v bogatih državah, ki kopičijo zaloge za poživitvene odmerke.

WHO poziva k solidarnosti pri razdeljevanju cepiv. Foto: BoBo
WHO poziva k solidarnosti pri razdeljevanju cepiv. Foto: BoBo

Umrlo 4,9 milijona ljudi

82 držav bo po besedah Adhanoma Ghebreyesusa težko doseglo zastavljeni cilj. V treh četrtinah teh držav je edina težava, da ni na voljo dovolj cepiva, zaradi tega je direktor WHO-ja razvite države pozval, naj se sprva odpovedo cepivom v korist revnih držav. Zavzel se je tudi, da bi morali v vseh državah prednostno poleg rizičnih skupin cepiti tudi zdravstvene delavce.

Predsednica Mednarodnega sveta medicinskih sester Annette Kennedy je ob tem dejala, da številne vlade niso izpolnile svoje dolžnosti, ker niso zaščitile zdravstvenih delavcev, ki so zaradi tega žrtvovali svoja življenja. Tisti, ki še delajo, pa so po njenih besedah izgoreli, obupani in fizično ter psihično izčrpani. "Predvidevanja so, da jih bo deset odstotkov odšlo v kratkem času," je opozorila Kennedy.

Krivdo, da tudi več kot deset mesecev po WHO-jevi prvi odobritvi cepiva proti covidu-19 milijoni zdravstvenih delavcev še niso cepljeni, je Adhanom Ghebreyesus pripisal državam in podjetjem, ki nadzorujejo svetovno dobavo odmerkov cepiva.

Od pojava novega koronavirusa na Kitajskem decembra 2019 je do zdaj po svetu s covidom-19 umrlo 4,9 milijona ljudi, potrdili pa so skoraj 242 milijonov okužb.