"Na zeleni listi je zgolj še nekaj evropskih držav, od tretjih držav je tam za nas najpomembnejša Srbija," je na novinarski konferenci povedal minister Aleš Hojs. Foto: Shutterstock

Vlada je v soboto spremenila odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na nadzornih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Slovenije. "Pri pripravi odloka smo skušali slediti priporočilom Evropske komisije, ki jih je izdala na začetku septembra. Njihova želja je bila, da se ne ponovi pristop iz marca in aprila, ko je vsaka država po svoje dovoljevala vstope v države," je na vladni novinarski konferenci povedal notranji minister Aleš Hojs.

Sorodna novica V nedeljo potrjenih 39 okužb, umrla dva bolnika s covidom-19

Nova evropska oranžna = stara slovenska rumena

Evropska komisija je predlagala seznam štirih barv: zelena, rdeča, oranžna (naša nekdanja rumena) in pa siva, a za zadnjo se Slovenija (še) ni odločila. Kot sive naj bi bile sicer opredeljene države, ki nimajo dovolj podatkov o okužbah oziroma izvedenih testiranjih na novi koronavirus.

Kot je povedal minister Hojs, je novost tudi precejšen dvig mejnih vrednosti za razvrščanje držav ‒ za zelene države je zdaj incidenca do števila 25 (14-dnevna incidenca največ 25/100.000 prebivalcev), za oranžne od 25 do 50 ter za kritične rdeče nad 50. "Kot veste, smo imeli mi te številke v preteklosti precej nižje. Mogoče je sicer upoštevati tudi bistveno višje številke, celo nad 100 oz. 150, ki pa jih je komisija povezala s številom opravljenih testov in z njim povezanim pozitivnim deležem," je pojasnil Hojs.

- Vstop iz oranžnih držav članic EU-ja ali schengenskega območja
Oseba, ki v Republiko Slovenijo prihaja iz države članice EU-ja oziroma države članice schengenskega območja, ki je uvrščena na oranžni seznam, lahko vstopi brez omejitev in brez karantene.
- Vstop iz oranžnih držav, ki niso države članice EU-ja ali schengenskega območja
Osebi, ki vstopa v Republiko Slovenijo in ima prebivališče v državi na oranžnem seznamu ali prihaja iz te države, se zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 odredi karantena za deset dni, razen v primeru predložitve negativnega izvida testa na prisotnost novega koronavirusa SARS-CoV-2 (covid-19).

Možnost vstopa brez karantene

Na seznamu zelenih držav tako ostajajo le še Ciper, Finska, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Poljska, Avstralija, Južna Koreja, Nova Zelandija, Srbija in Urugvaj.

Osebe, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v državi na zelenem seznamu in prihajajo iz teh držav, lahko vstopijo brez omejitev in karantene. To velja tudi za osebe, ki so v eni od zelenih držav prebivale neprekinjeno najmanj 14 dni pred prihodom v Slovenijo in lahko to dokažejo z ustreznimi dokazili.

Ključne spremembe po novem

Med ključnimi spremembami vladnega odloka glede prehajanja slovenske meje je možnost vstopa v državo brez odrejene karantene.

Vstop v državo brez omejitev (karantene in negativnega izvida testa) pa je mogoč za tiste, ki v Slovenijo prihajajo iz sicer oranžno obarvane članice EU-ja (vseh 27 držav članic) oziroma schengenskega območja (tudi Švica, Islandija, Norveška).

Najnovejša obarvanost Evrope. Foto: Urad vlade za komuniciranje
Najnovejša obarvanost Evrope. Foto: Urad vlade za komuniciranje

Za tujce, ki prihajajo v Slovenijo z "oranžnih območij", in vse, ki prihajajo z rdečih, še vedno velja 10-dnevna karantena, razen če predložijo negativen izvid testa na prisotnost novega koronavirusa, ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen pri kateri od verodostojnih organizacij v državi članici EU-ja, državi članici schengenskega območja ali v Sloveniji.

OGLEJTE SI PREHAJANJE MEJA PO NOVEM

Kot je dejal, so izjeme zdaj razširjene tudi na nujne osebne razloge, denimo obiski najbližjih sorodnikov, "je pa to še zmeraj v okviru 48 ur".

"Izjem v odloku, ki lahko vstopijo tako brez karantene kot tudi brez negativnega testa, je 14," je ob tem pojasnil Hojs in dodal, da mora tisti, ki vstopa, z ustreznimi dokazili dokazati, da je izjema.

"Sicer imajo dve možnosti ‒ 'odležati' 10 karantenskih dni ali pa z negativnim testom dokazati, da jim ni treba v karanteno," je povedal minister. Kot je pojasnil Hojs, se na meji z izdajanjem karantenskih odločb ne bo spremenilo praktično nič: "Če oseba pride iz rdečega območja in ne bo imela s sabo negativnega covidtesta, bo morala v karanteno."

Kakšen je novi mejni režim?
Možnost prekinitve karantenskih odločb z negativnim testom za zdaj obstaja le za tiste, ki so izdane na meji ob vstopu v državo, ne pa tudi za tiste znotraj države (npr. zaradi rizičnih stikov). Foto: Shutterstock
Možnost prekinitve karantenskih odločb z negativnim testom za zdaj obstaja le za tiste, ki so izdane na meji ob vstopu v državo, ne pa tudi za tiste znotraj države (npr. zaradi rizičnih stikov). Foto: Shutterstock

Z negativnim testom do skrajšanja karantene

Vlada je določila, da bo lahko posameznik, ki mu je bila z odločbo na meji odrejena karantena, v času trajanja karantene opravil testiranje na prisotnost novega koronavirusa. "Če bo ta negativen, se karantenska doba prekine," je pojasnil Hojs.

Za zdaj Slovenija sicer priznava le negativne covidteste, ki so narejeni v laboratorijih v EU-ju ali schengenskem območju. Hojs je pojasnil, da želijo v tej prvi fazi od sprejetja odloka (7 ali 10 dni) striktno povzeti evropska pravila in slediti temu, kar so storili Nemci, nato pa bodo morda znova vključili tudi laboratorije iz tretjih držav. Kot je dejal Hojs, eno večjih težav predstavlja Bosna in Hercegovina, saj tam obstaja tudi sivi ali črni trg, kjer lahko dobite lažno negativen izvid.

Možnost prekinitve karantenskih odločb z negativnim testom sicer za zdaj obstaja le za tiste, ki so izdane pri prestopu meje, ne pa tudi za tiste znotraj države (npr. epidemiološko odrejene karantene zaradi rizičnih stikov). Kot je pojasnil Hojs, gre za tehnične omejitve laboratorijev pri zmožnosti izvajanja večjega števila testov

Sorodna novica Srbija zelena, obmejni deli Hrvaške oranžni, EU razdeljen na administrativne enote

Iz obmejnih hrvaških županij s torkom brez omejitev

V nedeljo je vlada torej na novo določila tudi sezname držav in po novem tudi delov držav glede na epidemiološko tveganje, sklep pa bo začel veljati v torek. Kot je povedal minister Hojs, so pri seznamih sledili nemškemu modelu in se zgledovali po priporočilih Inštituta Roberta Kocha, tamkajšnjega ekvivalenta NIJZ-ja. "Na zeleni listi je zgolj še nekaj evropskih držav, od tretjih držav je tam za nas najpomembnejša Srbija," je dejal Hojs.

Srbija bo torej s torkom npr. skupaj s Poljsko spet na zelenem seznamu, Italija, Nemčija in Združeno kraljestvo so med državami, ki bodo z njega zdrsnili na oranžnega, med zelenimi državami ne bo več niti Avstrije in Madžarske, pri čemer bodo deli obeh držav na čelu z Dunajem in Budimpešto pristali celo na rdečem. Na oranžni seznam se bodo medtem z rdečega premaknile tudi hrvaške županije ob meji s Slovenijo, medtem ko bo ostali del južne sosede ostal na rdečem.

Na Hrvaškem zadovoljni z omilitvijo

Krovna organizacija največjih hrvaških turističnih podjetij in združenj Hrvaško združenje za turizem (HUT) je pozdravila odločitev slovenske vlade o uvrstitvi večine hrvaških županij na oranžni epidemiološki seznam. V sporočilu so ocenili, da je slovenska odločitev o regionalnem pristopu pomembna za turistične dejavnosti, piše Slovenska tiskovna agencija. Hrvaški turistični delavci poudarjajo, da je regionalni pristop pri preprečevanju širjenja novega koronavirusa ključen za omogočanje normalizacije režima potovanj med Hrvaško in Slovenijo, kar je posebej pomembno pri načrtovanju turističnih dejavnosti. Pričakujejo, da bodo regionalni pristop po Sloveniji v čim krajšem času sprejele tudi Avstrija, Italija in druge države, ki predstavljajo pomembne hrvaške turistične trge. Spomnili so, da regionalni pristop sledi predlogu Nemčije, da bi tovrstni režim potovanj z jasno določenimi epidemiološkimi kriteriji sprejele vse članice Evropske unije. "Vidimo, da se lahko epidemiološka situacija bistveno razlikuje od regije do regije znotraj neke države. Regionalni pristop k omejevanju potovanj pa je edini način, s katerim je mogoče istočasno obdržati raven dejavnosti med dvema članicama EU-ja in učinkovitost zajezitve širjenja epidemije," je o odločitvi slovenske vlade dejal direktor HUT-a in nekdanji hrvaški minister za turizem Veljko Ostojić.

Sorodna novica Po novem za vstop v Slovenijo dovolj negativen izvid testa; testiranje tudi med karanteno

Hojs ne izključuje možnosti ponovne razglasitve epidemije

Na vprašanje, ali novi odlok kljub zaostrenim razmeram ne pomeni rahljanja ukrepov, je Hojs zagotovil, da je za njimi glede odpiranja meja dovolj dolga in obširna razprava: "Želimo se pridružiti priporočilom Evropske komisije, da se dodatno ne omejuje gibanje, sledili pa smo tudi mnenju stroke ‒ večina širitve virusa v zadnjih tednih ni bila posledica vnosov okužb. V tem trenutku je precej bolj kritično to, kar se dogaja znotraj države."

Kot je povedal Hojs, vlada že načrtuje nove ukrepe, seja pristojnih ministrstev in strokovne komisije bo v torek ali sredo. Hojs ob tem ni izključil niti možnosti, da bi znova razglasili epidemijo. Konkretnih ukrepov ni napovedal, pritrdil pa je, da je ena od možnosti zagotovo omejevanje zbiranja, pa tudi dodatno omejevanje obratovalnega časa lokalov, saj prihaja zimski čas, ko se bodo gostilniški vrtovi praznili in se bodo ljudje selili v notranjost.

Novinarska konferenca vlade o aktualnem stanju glede bolezni covid-19