V Beogradu poteka cepljenje na sejmišču. Foto: EPA
V Beogradu poteka cepljenje na sejmišču. Foto: EPA

Kot poroča portal b92.net, so kolone vozil tudi na prehodih na meji z Madžarsko in Hrvaško. Interes za cepljenje lahko namreč izkažejo tudi tuji državljani, ki ne prebivajo v Srbiji, piše na srbskem portalu e-uprava.

Ta konec tedna se v Beogradu in Novem Sadu namreč začenja cepljenje tujih državljanov.
Gospodarska zbornica Srbije je v sodelovanju s srbsko vlado zagotovila 10.000 odmerkov cepiva tudi za podjetnike in delavce iz okoliških držav, poroča b92.net.

Sorodna novica Britanska vlada načrtuje cepljenje s tretjim odmerkom, v Italiji ukrepi do maja

V Beogradu je tako organizirano cepljenje za podjetnike in njihove zaposlene iz BiH-a, Črne gore, Severne Makedonije, Albanije in Kosova.

Bosanski portal klix.ba poudarja, da je cepljenje državljanov BiH-a v Srbiji tudi žalostno, saj pomeni nesposobnost oblasti v BiH-u, da organizirajo cepljenje svojih državljanov, kar te ljudi sili v cepljenje v Srbiji.

Klix.ba je že poročal, da za prehod meje zadošča potni list BiH-a in ni potreben negativni izvid testa na okužbo z novim koronavirusom.

Po poročanju portala se je te dni s cepivom Covishield – gre za cepivo AstraZenece, ki ga po licenci proizvaja največji proizvajalec cepiv na svetu, indijski inštitut Serum – cepilo veliko državljanov BiH-a, ki so prejeli vabilo na cepljenje v hali beograjskega sejma, potem ko so se prek spleta pred mesecem ali še prej prijavili pri srbskem ministrstvu za zdravje.

Portal navaja, da je eden od razlogov, zakaj se je Srbija odločila za cepljenje državljanov BiH-a, tudi ta, da ima določeno količino cepiva Covishield, ki ga je že donirala BiH-u in ki ima rok trajanja do 29. marca. Drugi razlog pa je, da so v Srbiji cepili že več kot 2,3 milijona državljanov, od tega z dvema odmerkoma 919.000 ljudi, in da se je interes prebivalcev zmanjšal.

Ker očitno zaloga AstraZenece kopni, pristojni sporočajo, da cepljenje brez prijave ni več mogoče, tujcem brez vabila pa svetujejo, naj ne prihajajo v Srbijo, je za Televizijo Slovenija poročal Boštjan Anžin.

V zadnjih 24 urah so v Srbiji testirali 14.395 ljudi, pozitivnih na koronavirus je še 4497 ljudi. Bolnišnično oskrbo potrebuje 6844 ljudi, pomoč medicinskega ventilatorja pa 254 bolnikov. Umrlo je še 37 ljudi.

V Srbiji se množično cepijo tuji državljani