Foto: AP
Foto: AP

Južnoafriški inštitut za nalezljive bolezni NICD je v četrtek sporočil, da so v Južni Afriki odkrili prvih 22 primerov okužbe z novo različico virusa B.1.1.529. Različico so potrdili tudi v Bocvani in Hongkongu pri potnikih, ki so pripotovali iz Južne Afrike.

Različica, ki ima že 32 mutacij, kaže "izjemno veliko" mutacij, "vidimo, da se lahko zelo hitro širi", je opozoril virolog Tulio de Oliveira. Njegova ekipa z raziskovalnega inštituta KRISP, ki ga podpira Univerza Kwazulu-Natal, je bila tista, ki je lani odkrila zelo nalezljivo različico beta.

O prvem primeru nove različice že poročajo iz Belgije. Novico je sporočil belgijski minister za zdravje Frank Vandenbroucke, ki je tudi pozval k previdnosti, a ne k paniki.

Južna Afrika opozarja pred prenagljeno odločitvijo o omejevanju potovanj. Foto: Reuters
Južna Afrika opozarja pred prenagljeno odločitvijo o omejevanju potovanj. Foto: Reuters

Je pa premier Alexander De Croo že napovedal omejitve potovanj z juga Afrike. Pri prvem odkritem primeru v Evropi gre za žensko, ki se je vrnila v Belgijo iz Egipta prek Turčije in ni bila v Južni Afriki.

WHO "skrb vzbujajočo" različico poimenovala omikron

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je novo različico označila za skrb vzbujajočo in jo poimenovala omikron. Glede na prve ugotovitve bi bila lahko različica bolj nalezljiva kot druge, so sporočili po posvetovanju s strokovnjaki.

Za različice koronavirusa, ki jih WHO označi kot skrb vzbujajoče, velja, da so bodisi bolj nalezljive bodisi povzročijo težji potek bolezni. Poleg tega pri tovrstnih različicah obstaja nevarnost, da so obstoječa cepiva in zdravila proti njim manj učinkovita.

EMA: Prezgodaj, da bi vedeli, ali nova različica potrebuje novo cepivo

Evropska agencija za zdravila (EMA) je sporočila, da pozorno spremlja novo različico koronavirusa. Hkrati je ocenila, da je še prezgodaj, da bi lahko vedeli, ali nova različica potrebuje tudi novo cepivo. "Trenutne informacije so nezadostne, da bi ugotovili, ali se bo ta varianta znatno širila in v kolikšni meri lahko zaobide imunost, ki je nastala zaradi cepljenja," so sporočili. Dodali so, da menijo, da je "trenutno še prezgodaj predvidevati potrebo po cepivu z drugačno sestavo, da bi zaustavili širjenje te različice".

Različica omikron vsebuje veliko število mutacij, izmed katerih so zlasti nekatere skrb vzbujajoče, je sporočil WHO. Trenutni podatki kažejo, da pri njej obstaja večje tveganje za ponovno okužbo kot pri drugih prav tako skrb vzbujajočih različicah, med katere denimo šteje tudi trenutno prevladujoča različica delta. Veliko število mutacij omikrona bi lahko pomenilo lažjo prenosljivost, a kot poudarja WHO, bi lahko trajalo še več tednov, preden bo povsem jasno, kakšni so njihovi točni učinki.

Čeprav glede različice še ni veliko znanega, WHO opozarja pred prehitrim omejevanjem potovanj. "Za zdaj so še zadržki glede omejevanja potovanj," so sporočili. Prepričani so, da trenutno omejitveni ukrepi še ne bi smeli po nepotrebnem vplivati na mednarodni promet in potovanja.

Evropska komisija za začasno ustavitev poletov

Države članice EU-ja so se zaradi nove različice dogovorile, da začasno ustavijo polete iz sedmih držav z območja južne Afrike, so potrdili pri Evropski komisiji. Za potnike iz teh držav naj bi veljala stroga pravila karantene in testiranja.

Omejitve bodo veljale za Bocvano, Esvatini, Lesoto, Mozambik, Namibijo, Južno Afriko in Zimbabve, je na Twitterju sporočil govorec komisije Eric Mamer.

Nova različica koronavirusa »omikron«

Odločitev o tem je bila sprejeta na popoldanskem srečanju v okviru skupine članic za skupno odzivanje na krize. Tega je na pobudo Evropske komisije sklicalo slovensko predsedstvo Sveta EU-ja.

Kot so pri tem zapisali na Twitterju, so se na srečanju dogovorili o sprožitvi zasilne zavore in uvedbi začasnih omejitev za vsa potovanja v EU iz južne Afrike.

Evropska komisija je namreč zaradi nevarnosti širjenja nove različice novega koronavirusa državam članicam danes predlagala sprožitev zasilne zavore za potovanja z območja Južne Afrike in drugih prizadetih držav, da bi omejili širjenje različice B.1.1.529.

"Novico o novi, močno mutirani različici novega koronavirusa jemljemo zelo resno. Vemo, da bi mutacije lahko povzročile nastanek in širjenje še bolj skrb vzbujajočih različic virusa, ki bi se lahko v nekaj mesecih razširile po vsem svetu," je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Zato je pomembno, da "vsi v Evropi delujemo zelo hitro, odločno in enotno".

O razmerah se je pogovarjala tudi z znanstveniki in proizvajalci cepiv, ki, kot je dejala, v celoti podpirajo takšne previdnostne ukrepe, da bi preprečili mednarodno širjenje te različice. Ob tem je še opozorila, da je v pogodbah, ki jih je EU sklenil s proizvajalci cepiv, navedeno, da je treba cepivo takoj prilagoditi novim različicam, ko se pojavijo.

Južna Afrika: Prepoved potovanj neupravičena

Južnoafriško ministrstvo za zdravje se je na prepovedi potovanj, ki jih je sprejel EU, odzvalo z ogorčenjem. Tovrstno hitenje EU-ja je ocenilo kot drakonsko in neupravičeno, saj da ni utemeljeno na znanstvenih dejstvih in je v nasprotju z nasvetom WHO-ja.

BioNTech: Cepivo bi lahko prilagodili

Pri proizvajalcu cepiv BioNTech so sporočili, da že proučujejo, kako učinkovito je njihovo cepivo proti novi različici. Več podatkov o učinkovitosti cepiva Pfizerja in BioNTecha pričakujejo v dveh tednih. Če se bo izkazalo, da trenutno cepivo ni tako učinkovito, bi ga lahko zelo hitro prilagodili, so poudarili.

Moderna pa je napovedala, da bo razvila poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19, ki bo prilagojen tudi novi različici novega koronavirusa. To je sicer le ena od možnosti, s katero se želijo v družbi odzvati na pojav omenjene nove različice. Druga možnost je, da bi le povečali odmerke obstoječega cepiva.

"Verjamemo, da so bili nekateri odzivi neupravičeni," je dejal minister Joe Phaahla in voditeljem očital iskanje "grešnega kozla" za težavo, ki je globalna. Prepovedi potovanj so po njegovem mnenju povsem napačen in kontraproduktiven pristop, ki je v nasprotju s stališči WHO-ja.

Priznal je, da je naraščanje okužb s koronavirusom v Južni Afriki skrb vzbujajoče, saj so jih še pred dvema tednoma dnevno zaznali okoli 300, danes pa jih je bilo že skoraj 3000. A to ni nič v primerjavi z nekaterimi evropskimi državami, kjer se okužbe širijo še neprimerljivo hitreje, zato se paničen in skrajen odziv Evrope "res ne zdi znanstveno utemeljen".

Roman Jerala: Strokovnjaki se bojimo mutacij

Nova različica koronavirusa zagotovo ni nedolžna, opozarja Roman Jerala s Kemijskega Inštituta. Ima več kot 30 mutacij in prav tega se strokovnjaki najbolj bojijo.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Te številne mutacije bi lahko imele za seboj visoko prenosljivost in po drugi strani sposobnost, da se izogiba imunskemu sistemu, kar pomeni, da bodo protitelesa manj učinkovita in bodo preboleli lažje znova zbolevali, to je tisto, česar še ne vemo in kar bi lahko bilo zelo nevarno."

Za kako nevarno različico gre, kako in na koga se bo širila, predvsem pa kakšen bo potek bolezni, bo več znanega v prihodnjih tednih: "Podatkov ni veliko, a so podatki, ki jih imamo, dovolj resni, da je treba to vzeti z veliko mero resnosti, ne pa panike."

Tudi učinkovitost cepiv se po mnenju Jerale ne bo izničila: "Prepričan sem, da bodo cepiva vsaj še delno učinkovita, drugače je pri zdravilih, kjer lahko že ena mutacija popolno izniči delovanje tega zdravila."

Že delta različica je katastrofalna

"Že delta varianta nam dela velike preglavice in pandemije nimamo pod nadzorom. Če bo prišla še ena nova različica, ki bo še dodatna, potem bo ta četrti val lahko šel čisto zunaj nadzora. To so slabe novice. Dobra stran je ta, da nas zaprtje in maske ščitijo prav tako proti tem variantam," je dejal v Odmevih vodja infektološkega oddelka berlinske univerzitetne klinike Charite Andrej Trampuž in opozoril, da je zdaj priložnost, da upoštevamo vse ukrepe, da zaustavimo širjenje virusa. "Omikron različica se bo verjetno še malce hitreje širila, ampak že delta je katastrofalna."

Zato je po njegovih besedah treba prehodno takoj zaustaviti nove okužbe. Srednjeročno pa takoj povečati število cepitev, tudi s poživitvenim odmerkom, saj do zdaj še ni bilo nobene različice, proti kateri cepiva ne bi delovala. Ob tem je pojasnil, da bodo morda poživitveni odmerki potrebni po petih ali celo štirih mesecih, saj je šest mesecev očitno predolga doba.

"Naša imunost bo z vsako novo različico tudi boljša in na ta način bomo nekoč prišli do konca pandemije, kar je naš cilj. Vsi ti ukrepi od zaprtja do tega, da moramo od 80 do 90 odstotkov prebivalcev precepiti, je samo cilj, da dosežemo imunost v populaciji, da bomo končali pandemijo, ne z virusom, pandemijo in da se vrnemo lahko v normalo. Zaradi tega je popolnoma nerazumljivo, zakaj se ljudje nočejo cepiti, kot da ne bi hoteli konca te pandemije," je poudaril.

"Še naprej je nujno reševati življenja in to lahko zdaj naredimo samo s tem, da popolno zavremo širjenje virusa. Najučinkovitejša metoda je kratkoročno zaprtje, omejitev gibanja in srednjeročno cepljenje, tudi če bo to postalo obvezno. Očitno za nekatere ni drugih rešitev, kot da postane cepljenje obvezno," je še dejal Trampuž.

Južna Afrika se močno zanaša na turizem. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Južna Afrika se močno zanaša na turizem. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Vsaka članica določila svoj seznam držav v Afriki

Potovanja na jug Afrike je medtem omejilo že več članic EU-ja, med drugim Nemčija, Avstrija in Italija. Ustrezne odločitve so med drugim sprejeli še Francija, Malta, Češka, Francija, Nizozemska, Združeno kraljestvo in Hrvaška.

Še predtem so podoben ukrep sprejeli v Izraelu in Singapurju, sledile so tudi ZDA, Kanada in Avstralija. Prepoved se v vseh primerih nanaša na Južno Afriko, v številnih primerih pa še na Bocvano, Esvatini, Lesoto, Namibijo, Zambijo in Zimbabve, odvisno od države.

Na Hrvaškem bo prepoved vstopa veljala za potnike iz Južne Afrike, Bocvane, Esvatinija, Lesota, Namibije, Zimbabveja in Hongkonga. Za hrvaške državljane, ki prihajajo iz teh držav, bosta obvezna 14-dnevna karantena in testiranje na okužbo na novi koronavirus.

Vsaka članica je že določila svoj seznam držav v Afriki. Foto: Reuters
Vsaka članica je že določila svoj seznam držav v Afriki. Foto: Reuters

V Avstriji bo veljala prepoved vstopa iz Južne Afrike, Lesota, Bocvane, Zimbabveja, Mozambika, Namibije in Esvatinija. Avstrijski državljani bodo v državo lahko vstopili, vendar bodo morali ob vstopu opraviti PCR-test in izpolniti posebno registracijo. Obvezna bo desetdnevna karantena.

Italija bo vstop prepovedala vsem, ki so bili v zadnjih 14 dneh v Južni Afriki, Lesotu, Bocvani, Zimbabveju, Mozambiku, Namibiji, Malaviju in Esvatiniju.

V Nemčiji pa bodo nova pravila začela veljati danes zvečer, ko bo vstop iz Južne Afrike in najverjetneje njenih sosednjih držav dovoljen le nemškim državljanom, ki bodo morali ob prihodu v Nemčijo v obvezno karanteno, tudi če so cepljeni.

Omejitve potovanj iz Južne Afrike

Prva država, ki je omejila polete iz Južne Afrike, Namibije, Lesota, Bocvane, Esvatinija in Zimbabveja, je bilo Združeno kraljestvo. Vseh šest držav bo dodanih na rdeči seznam.

MZZ Slovencem v Južni Afriki svetuje čimprejšnjo vrnitev v domovino

Ministrstvo za zunanje zadeve zaradi nove različice koronavirusa slovenskim državljanom, ki so v Južni Afriki, svetuje, naj se čim prej vrnejo v domovino in spremljajo razmere, saj je pričakovati, da bo vse več držav uvedlo omejitvene ukrepe za potnike s tega območja. Potnikom, ki so nameravali potovati v države z zaznano novo različico, MZZ tudi svetuje, da nenujna potovanja odložijo ali opustijo.

Za prepoved letalskih poletov iz Južne Afrike se je odločila tudi Francija. Kot je sporočil francoski premier Jean Castex, prepoved velja takoj in za najmanj 48 ur. Potnikom iz Južne Afrike, Lesota, Bocvane, Zimbabveja, Mozambika, Namibije, Esvatinija je tako ne glede na to, ali so cepljeni proti covidu-19 ali ne, za 48 ur prepovedan vstop v državo.

Češka bo od sobote državljanom, ki niso iz EU-ja, prepovedala vstop v državo, če prihajajo iz Južne Afrike, Namibije, Mozambika, Zambije in še štirih drugih afriških držav. Za češke državljane in druge državljane EU-ja, ki so se v zadnjih 14 dneh mudili v teh afriških državah, je načrtovana uvedba stroge karantene.

Malta je zaradi različice B.1.1.529 od nedelje dalje preventivno omejila potovanja iz šestih afriških držav. Nizozemska pa je sprejela odločitev, da je danes od 12. ure že prepovedan pristanek letal z juga Afrike.

V Izrael zaradi nove koronavirusne različice ne morejo več potovati tujci iz Južne Afrike, Lesota, Bocvane, Zimbabveja, Mozambika, Namibije in Esvatinija, so sporočili iz urada premierja Naftalija Beneta. Izraelci, ki se od tam vračajo, pa morajo biti v 14 dni v karanteni.

Ugotovljena nova različica virusa