V Slonokoščeni obali se je med prvimi cepil generalni direktor policije GL Issouf Kouyate. Foto: Reuters
V Slonokoščeni obali se je med prvimi cepil generalni direktor policije GL Issouf Kouyate. Foto: Reuters

Gana je doslej prejela 600.000 odmerkov cepiva Astrazenece, Slonokoščena obala 504.000.

"Številni med nami smo sanjali o tem dnevu in smo za to delali več kot 12 mesecev," je ob tem dejal generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Posvaril je, da gre zgolj za začetek tega, kar naj bi dosegli s pobudo Covax. "Veliko še moramo storiti za uresničitev našega cilja, da se cepljenje začne v vseh državah v prvih stotih dneh leta. Na voljo je samo še 40 dni," je opozoril Tedros.

V Gani se je prvi cepil predsednik in posvaril pred teorijami zarote

Skladiščenje odmerkov cepiva v Gani. Foto: Reuters
Skladiščenje odmerkov cepiva v Gani. Foto: Reuters

V Gani se je kot prvi cepil predsednik, 76-letni Nana Akufo Addo, ki je priložnost izkoristil tudi za to, da je svoje sodržavljane pozval, naj se prijavijo za cepljenje ter ne verjamejo teorijam zarote, poroča BBC.

Že v nedeljskem televizijskem nagovoru je ganski predsednik poudaril, da je cepivo kot varno odobrila ganska agencija za hrano in zdravila (FDA). Ta je doslej za pogojno rabo odobrila tudi rusko cepivo proti covidu-19 Sputnik V. V postopku odobritve pri FDA naj bi bila še druga cepiva. Prav tako si v Gani prizadevajo, da bi dobili licenco za proizvodnjo nekaterih že obstoječih cepiv proti covidu-19. Ganski znanstveniki sodelujejo tudi pri razvoju afriškega cepiva proti covidu-19.

V Gani sicer načrtujejo, da bodo najprej cepili najranljivejše; starejše od 60 let ali tiste s hudimi zdravstvenimi težavami ter zaposlene v bistvenih panogah, kot so zdravstveni delavci, učitelji, policiste in nekateri novinarji.

Slonokoščena obala: "Cepljenje je domoljubna dolžnost"

V Slonokoščeni obali se je med prvimi cepil Patrice Achi, tiskovni predstavnik predsednika Slonokoščene obale Allessana Outtara. "Cepljenje je domoljubna dolžnost," je ob tem dejal Achi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Slonokoščeni minister za zdravje Eugene Aka Ouele je ob tem sporočil, da naj bi prve odmerke cepiva namenili največjemu urbanemu središču v državi, mestu Abidžan, ki velja za žarišče epidemije covida-19. Poleg zdravstvenih delavcev nameravajo v tej državi prednostno cepiti tudi vojake in policiste.

Zdravnik Amani Simplice med cepljenjem v Abidžanu. Foto: Reuters
Zdravnik Amani Simplice med cepljenjem v Abidžanu. Foto: Reuters

Nigerija pričakuje štiri milijone odmerkov

V okviru pobude Covax naj bi sicer Nigerija, najbolj naseljena afriška država z več kot 200 milijoni prebivalci, še ta teden prejela skoraj štiri milijone odmerkov cepiva proti covidu-19. Predvidoma naj bi prvi odmerki cepiva proti covidu-19 v to državo prispeli v torek.

V Afriki sicer program cepljenja poteka počasi, a ima celina v primerjavi s številnimi zahodnimi državami bistveno manj potrjenih okužb z novim koronavirusom in smrti zaradi covida-19. Po podatkih francoske tiskovne agencije AFP so doslej v Afriki, kjer živi okoli 1,3 milijarde ljudi, potrdili 3,9 milijona okužb (na svetu skupno 114 milijonov) ter več kot 103.000 smrti zaradi covida-19 (na svetu 2,53 milijona).

Covax: Dve milijardi odmerkov za 190 držav

V okviru pobude Covax načrtujejo, da naj bi 190 držav v manj kot letu dni prejelo več kot dve milijardi odmerkov cepiva. Na čelu pobude je WHO, sodelujeta pa tudi Globalno zavezništvo za cepljenje (Gavi) ter Koalicija za inovacije pri preprečevanju epidemij (Cepi).

Poleg pobude Covax so svoj program cepljenja zagnale nekatere posamezne afriške države in sicer Senegal, Južna Afrika, Zimbabve, Sejšeli, Mauritius, Ruanda, Ekvatorialna Gvineja, Gvineja, Alžirija, Maroko in Egipt.

Slovaška prejela prvo pošiljko ruskega cepiva

Slovaška je medtem prejela prvo pošiljko ruskega cepiva proti covidu-19, ki sicer še nima dovoljenja Evropske agencije za zdravila (EMA) za uporabo v EU-ju. "Za mano vidite prvo pošiljko cepiva Sputnik V," je na novinarski konferenci na letališču v Košicah na vzhodu Slovaške dejal premier Igor Matovič.

"Prav je, da kupimo rusko cepivo, saj covid-19 ne ve ničesar o geopolitiki," je še dejal Matovič. Kot je dodal, sam nima težav s tem, da bi se cepil z ruskim cepivom.

Slovaška je naročila dva milijona odmerkov, danes pa je prejela prvih 200.000 odmerkov cepiva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po Madžarski, kjer so sredi februarja že začeli cepiti z ruskim cepivom Sputnik V, je Slovaška druga članica EU-ja, ki je prejela rusko cepivo.

"Trajalo bo vsaj dva tedna, preden bomo lahko začeli cepiti," je dejal minister za zdravje Marek Krajči. Kot je napovedal, bo podpisal odlok, ki dovoljuje uporabo ruskega cepiva na Slovaškem, tudi če ga EMA ne bo odobrila.

Slovaška ima najvišjo stopnjo smrtnosti zaradi covida-19 na svetu. Slovaška je v zadnjih 14 dneh v povprečju potrdila skoraj 23 smrtnih primerov s covidom-19 na 100.000 prebivalcev, sledi ji sosednja Češka z 20,51, poroča AFP.

Nova pošiljka prispela v Srbijo

Ruska tiskovna agencija Tass poroča, da je nova pošiljka Sputnika V prispela tudi v Srbijo, kjer jo je sprejel predsednik Aleksandar Vučić. "Ruski prijatelji so vse izvedli pravočasno, za kar jim bomo večno hvaležni," je ob tem dejal Vučić ter izrazil upanje, da bo Srbija lahko začela rusko cepivo na svojih tleh proizvajati še pred koncem leta.

Združeno kraljestvo: Vsi odrasli cepljeni do konca julija

V Združenem kraljestvu je prvi odmerek cepiva proti covidu-19 doslej dobilo že več kot 20 milijonov ljudi. Vlada v Londonu si prizadeva, da bi bili vsi starejši od 50 let prvič cepljeni do 15. aprila, vsi odrasli pa do konca julija.

Vse večja naklonjenost cepljenju

V najbolj industrijsko razvitih državah sveta naklonjenost cepljenju proti covidu-19 v primerjavi z lanskim letom raste, je ugotovila raziskava svetovalnega podjetja KekstCNC. V raziskavi so sodelovali prebivalci Združenega kraljestva, ZDA, Francije, Nemčije, Japonske in Švedske in prav povsod opažajo enak trend. Največ vprašanih, 89 odstotkov, bi se cepilo v Združenem kraljestvu še decembra je bilo takih 70 odstotkov. Na Švedskem bi se zdaj cepilo 76 odstotkov vprašanih, decembra pa 53. Podobno razmerje je tudi v drugih državah.

V Franciji in Nemčiji ostajajo zaloge cepiva AstraZenece

Nemške in francoske oblasti imajo težave s prepričevanjem državljanov, da je cepivo britansko-švedskega podjetja AstraZeneca enako učinkovito kot ostala v Evropski uniji doslej odobrena cepiva. V obeh državah zaloge tega cepiva ostajajo.

V Franciji so od 1,7 milijona odmerkov cepiva AstraZenece in oxfordske univerze, kolikor so ga prejeli doslej, porabili le 273.000 odmerkov. Nemčija je do 23. februarja prejela 1,45 milijona odmerkov cepiva AstraZenece. Doslej so porabili samo 240.000 odmerkov.

Cepivo AstraZenece v Nemčiji in Franciji ni priljubljeno. Foto: Reuters
Cepivo AstraZenece v Nemčiji in Franciji ni priljubljeno. Foto: Reuters

V obeh državah pristojne oblasti cepljenja s tem cepivom niso odobrile za starejše od 65 let zaradi pomanjkanja podatkov o njegovi učinkovitosti za to starostno skupino, kar ne velja za cepivi Pfizerja in BioNTecha ter Moderne. Evropska agencija za zdravila (EMA) je sicer cepivo AstraZenece odobrila tudi za starejše od 65 let.

Francoski minister za zdravje Olivier Veran je dvome skušal odpraviti s tem, da se je s tem cepivom minuli teden cepil v televizijskem prenosu. Koordinator cepljenja v državi Alain Fischer pa je kritiziral "nepoštenost" negativnega poročanja medijev o cepivu. Kljub temu v Franciji razen omenjenim še ne dovolijo cepljenja s tem cepivom, niti starejšim od 65 let.

V Nemčiji je vlada zaradi neuporabljenega cepiva učitelje in zaposlene v vrtcih s tretjega mesta uvrstila na drugo mesto na prednostnem seznamu za cepljenje. Nekateri regionalni voditelji pa pozivajo, naj bo cepivo dostopno za vse, da ne bi ostajalo.

Tako je bavarski ministrski predsednik Markus Söder za Bild am Sonntag dejal, da ne smejo zavreči ali pustiti niti enega odmerka in naj zato cepijo vse, ki to želijo. Poudaril je, da vsak dan šteje. Z njim se strinja tudi ministrski predsednik dežele Baden-Wuerttemberg Winfried Kretschmann, ki je dejal, da si Nemčija ne more privoščiti, da cepiva ne bi porabili, zato ker se tisti, ki so do cepljenja upravičeni, ne želijo cepiti.

Nemška kanclerka Angela Merkel se bo v sredo sestala z vodji 16 zveznih dežel na pogovorih o nadaljnjih korakih v boju proti pandemiji. Kanclerka je cepivo AstraZenece minuli teden pohvalila kot zaupanje vredno, Nemce pa pozvala, naj ne izbirajo cepiva. Sama je sicer zavrnila pozive, naj se cepi z njim, ker je stara 66 let in do tega cepiva ni upravičena.