V Sloveniji je bilo v petek 261 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je šest manj kot dan pred tem. Foto: BoBo
V Sloveniji je bilo v petek 261 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je šest manj kot dan pred tem. Foto: BoBo

Ravnateljica vrtca Mavrica je sporočila, da so vrtec zaprli na priporočilo NIJZ-ja. Zdaj čakajo nadaljnja navodila, po informacijah TV Slovenija pa naj bi šlo za okužbo med zaposlenimi.

Statistika okužb

Doslej je bilo v Sloveniji opravljenih 120.056 testiranj, potrjenih pa je bilo 1940 primerov okužbe z novim koronavirusom. Umrlo je 111 bolnikov. Po podatkih vlade sta v petek bolnišnično zdravljenje zapustili dve osebi, dva bolnika s covidom-19 pa sta bila hospitalizirana. Število okuženih bolnikov, ki se zdravijo v bolnišnicah, tako ostaja 19. Intenzivno nego po zadnjih podatkih potrebujeta dve osebi s covidom-19, kar je ena več kot včeraj. Bolnišnično zdravljenje je doslej uspešno prestalo 316 bolnikov z novim koronavirusom.

Največ aktivnih okužb je po oceni NIJZ-ja trenutno v Ljubljani (28), sledijo občina Hrastnik (26), Vipava (16), Velenje (15) in Kranj (11). V Sloveniji je trenutno 261 aktivnih primerov okužbe. V Sloveniji je bilo v petek po zadnjih ocenah 261 aktivnih primerov, kar je šest manj kot dan pred tem.

Tudi ta petek je bilo, tako kot pretekle tri, potrjenih največ okužb v tednu. Pretekli petek je bilo potrjenih 34, teden pred tem 30, še teden prej pa 14 novih okužb. "Najverjetneje gre za to, da se ljudje, ki so že nekaj dni bolni, odločijo za odhod k zdravniku in za bris pred koncem tedna," je trend petkovih okužb za Televizijo Slovenija komentirala vodja svetovalne skupine ministrstva za zdravje Bojana Beović. Infektologinja je ob tem sicer dodala, da pri povečanem številu primerov na konkreten dan "nikoli ne vemo, ali to ne pomeni napovedi večjega vala, večjega izbruha".

Po oceni NIJZ-ja je v Sloveniji trenutno 261 aktivnih primerov okužbe. Foto: Pixabay
Po oceni NIJZ-ja je v Sloveniji trenutno 261 aktivnih primerov okužbe. Foto: Pixabay

Mateja Logar: Na potek epidemije vpliva vsak posameznik

Po mnenju infektologinje Mateje Logar z ljubljanske infekcijske klinike je stanje okužb pod nadzorom. "Glede na rezultate teh testiranj, ki jih imamo za prve dni tega tedna, lahko rečem, da smo v stabilni fazi dogajanja. Nismo še pri tem, da bi prišlo do bistvenega umirjanja situacije, nismo pa več v fazi t. i. eksponentne rasti," je za Radio Slovenija povedala infektologinja.

Vnosov okužb iz tujine sicer skoraj ni več, večina okuženih, tudi na novo potrjenih, pa je že pod nadzorom epidemiologov. Virus se v zadnjem času najhitreje širi zaradi množičnih druženj. "Na to, kakšen bo v prihodnjih tednih in mesecih potek epidemije v Sloveniji, lahko vpliva vsak posameznik s svojim zavednim vedenjem, z upoštevanjem navodil. Trenutna navodila in priporočila glede preprečevanja so zelo preprosta in jim ni problematično slediti. To, kar imamo trenutno, omogoča razmeroma normalen način življenja," je še povedala Logarjeva.

Zbiranje ljudi sicer ostaja omejeno na 10 oziroma do 50 z listo navzočih in njihovimi podatki. Na organiziranih dogodkih je lahko tudi do 500 ljudi. Ta konec tedna po napovedi vlade sprememb v omejevalnih ukrepih ni pričakovati.

V petek potrjenih 24 okužb

Največ aktivnih okužb trenutno v Ljubljani in Hrastniku

Po podatkih sledilnika covid-19, ki pridobiva podatke od NIJZ-ja in ministrstva za zdravje, je bilo v petek 24 okužb potrjenih v 15 slovenskih občinah, največ v ljubljanski, kjer so odkrili štiri nove primere. Po tri primere so potrdili v občinah Velenje in Kranj, po dve novi okužbi so odkrili v Krškem in Domžalah, po eno pa v občinah Cerknica, Zagorje ob Savi, Metlika, Radenci, Trbovlje, Odranci, Radovljica, Lendava, Litija in Hrastnik.

Več kot polovica okužb je bila potrjena pri ljudeh, starih med 25 in 44 let. Natančneje ‒ šest v starostni skupini od 25 do 34 let, sedem pa v skupini med 35 in 44 leti. Po tri nove okužbe so bile potrjene v starostnih skupinah od 45 do 54 in od 55 do 64 let, dve pri starih med 65 in 74 leti. Eno okužbo z novim koronavirusom so v petek odkrili še v starostni skupini od 15 do 24 let, eden izmed novookuženih je bil starejši od 75, eden pa od 85 let.

Največ novookuženih starih od 25 do 44 let