Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vlada je po povečanem številu okužb z novim koronavirusom konec junija znova sprejela sklep o obvezni uporabi zaščitnih mask v zaprtih prostorih in javnih prevoznih sredstvih ter tudi obvezno razkuževanje rok.

Medtem ko so med razglašeno epidemijo za spoštovanje obveznega nošenja mask v trgovinah skrbeli redarji oz. uslužbenci trgovcev, ki so opozarjali na obvezno nošenje maske, je spet obvezna uporaba mask v zaprtih prostorih, kamor spadajo trgovine in trgovski centri, v domeni obiskovalcev, saj številni ne nosijo obveznih mask, nihče pa jih ne sili k temu.

Oznak, ki bi potnike opozarjale, naj zaradi ohranjanja razdalje nekatere sedeže pustijo prazne, na avtobusih LPP-ja ni več. Foto: MMC RTV SLO/A. K. K.
Oznak, ki bi potnike opozarjale, naj zaradi ohranjanja razdalje nekatere sedeže pustijo prazne, na avtobusih LPP-ja ni več. Foto: MMC RTV SLO/A. K. K.

Nakupovanje v trgovinah je vlada uvrstila med dejavnosti, pri katerih je majhna možnost okužbe s koronavirusom, na drugi strani pa je prevoz z javnim potniškim prometom označila za zelo veliko tveganje. Toda tudi tam ni nadzora, ali potniki uporabljajo masko in ali upoštevajo ustrezno medsebojno razdaljo. Čeprav prevozniki označujejo ustrezno razdalje, do upoštevanja večkrat ne pride ali pa so oznake potrgane, kar večkrat opozarjajo uporabniki javnega prevoza.

Peščica glob zaradi neuporabe mask

Zaradi neuporabe mask je pristojni zdravstveni inšpektorat izrekel le nekaj glob, pa še to v času epidemije. Sankcije zaradi neupoštevanja uporabe mask po zadnji vladni zapovedi (še) niso bile izrečene.

"Zdravstveni inšpektorat je od začetka epidemije zaradi kršenja zahteve o obvezni uporabi zaščitne maske na podlagi veljavnih odlokov izrekel 48 prekrškovnih ukrepov, od tega 9 opominov ter 39 glob. Po trenutno veljavnem odloku globe niso bile izrečene," so za MMC pojasnili na zdravstvenem inšpektoratu, kjer sicer opozarjajo, da morajo higienska priporočila NIJZ za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2 spoštovati izvajalci javnega prevoza in potniki.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Nošenje mask je odgovornost potnikov

Pri enem izmed največjih slovenskih javnih prevoznikov, ljubljanskem potniškem prometu (LPP)-ju, pa menijo, da je uporaba zaščitnih mask odgovornost potnikov.

"Treba se je zavedati, da odgovornost glede nošenja mask nosi vsak posameznik sam. Včasih se zgodi, da kakšen potnik na avtobus vstopi z masko, nato pa jo sname. Nemogoče je, da bi voznik ves čas med vožnjo spremljal potnike, ali imajo vsi maske ali ne. Poleg tega voznik nima pristojnosti, da potnika pošlje iz avtobusa, če ta nima maske. Menimo, da bi morale nadzor nad neuporabo zaščitnih mask izvajati za to pristojne službe oziroma inšpektorat," so za MMC pojasnili na LPP-ju.

Ob tem tudi opozarjajo, da oznake medosebne razdalje v avtobusih ne obstajajo, saj ukrepa, ki bi določal, kolikšna mora biti razdalja med potniki v avtobusu, ni.

"Seveda pa priporočamo, da potniki vseeno upoštevajo varnostno razdaljo, ki jo zdaj, glede na to, da je potnikov precej manj, saj je poletje in glavnine naših potnikov ni (dijaki in študenti), lahko vzdržujejo," še dodajo na LPP-ju.

Potnikov na njihovih avtobusih pa je še vedno precej manj kot lani, saj je zasedenost avtobusov, v primerjavi z istim obdobjem lani, ocenjena na okoli 70 odstotkov.