Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Morebitne nepravilnosti v zgodbi o nabavi zaščitne opreme v času epidemije novega koronavirusa bodo, kot je bilo napovedano, iskali Računsko sodišče, parlamentarna preiskovalna komisija in še kakšna pristojna institucija. Javnost so najbolj razburjali domnevna sporna nabava medicinskih ventilatorjev in kirurških mask ter njihova (ne)ustreznost.

Novice Radia Slovenija

Svoje poglavje v zgodbi o nabavi zaščitne opreme so dobile tudi na videz nenavadne zaščitne maske iz t. i. "netkanega blaga," kot se je tedaj izrazil gospodarski minister Zdravko Počivalšek oz. airlaid maske, ki sta jih blagovnim rezervam dobavili dve precej neznani podjetji.

Zaščitne maske, ki so jih nekateri označili za prtičke z elastikami, sicer niso bile primerne za uporabo v zdravstvene namene. Vseeno pa naj bi bile primerne in uporabne za zaščito prebivalstva. Toda usoda teh mask, za katere je države odštela skoraj milijon evrov, se je končala kaj klavrno. Večina teh zaščitnih mask je namreč končala v skladišču zavoda za blagovne rezerve in bodo morda uporabne pri drugem valu epidemije, če bo sploh prišel.

Maske so po dobavi blagovne rezerve predale upravi za zaščito in reševanje, civilna zaščita jih je razdelila občinam, ki pa so maske vrnile upravi zaščito in reševanje.

"Občine so vrnile 62.350 zaščitnih mask. Maske so bile v celoti ali v delu vrnjene iz deset regij, in sicer iz pomurske, vzhodnoštajerske, koroške, gorenjske, osrednjeslovenske, obalne, notranjske, dolenjske, zasavske in podravske regije," so za MMC pojasnili na upravi za zaščito in reševanje. Vrnjene maske pa so bile po pojasnilu uprave zamenjane s trislojnimi kirurškimi maskami.

Uprava za zaščito in reševanje je nato konec maja 602.953 kosov zaščitnih mask vrnila zavodu za blagovne rezerve. Gre za maske, ki so jih dobavila podjetja Zaščita Lukač, Korez-Sorting Group in Konfekcija Marja. Skupna količina vseh njihovih dobavljenih mask, glede na podatke zavoda za blagovne rezerve, je bila 1,175 milijona. To pomeni, da jih je v skladišču v Zalogu končala več kot polovica. Država je za omenjene zaščitne maske odštela 912.000 evrov oz. skoraj 80 centov za posamezno masko.

Nabava zgolj zaradi hudih potreb?

Na zavodu za blagovne rezerve pojasnjujejo, da so med 15. marcem in 15. aprilom, ko je zaščitne opreme hudo primanjkovalo, podpisali pogodbo z vsemi dobavitelji, ki so takrat ponujali zaščitno opremo in so bile njihove ponudbe ocenjene pri medresorski delovni skupini ter prepoznane kot ustrezne.

"Čeprav so strokovnjaki UKC Ljubljana potrdili primernost mask slovenskih dobaviteljev, katerih material airlaid je ustrezen in se v skladu z usmeritvijo stroke lahko uporabljajo za zaščito splošne populacije, jih je Uprava RS za zaščito in reševanje prevzela nazaj, potem ko so se nekatere občine pritoževale nad njihovim videzom in uporabnostjo. Vsekakor menimo, da so te maske uporabne za namen, za katerega so bile kupljene in tudi edine možne iz vidika dobavljivosti med 15. marcem in 15. aprilom. Zavod je maske iz skladišča Civilne zaščite v Rojah preskladiščil v skladišče Zalog in predstavljajo zalogo za morebitni drugi val," so še za MMC navedli na zavodu za blagovne rezerve.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Maske domače obrti, v ozadju politika

Nabava zaščitnih mask, ki so zdaj večinoma končale v skladišču v Zalogu, ni povsem brez političnega ozadja. Dobavitelj Konfekcija Marja je sorodstveno povezan z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom. Preiskovalci domnevnih nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme pa bodo morda imeli jasnejši vpogled, ali oz. kako je bila v dobavo mask Zaščite Lukač in Korez-Sorting Groupa vpletena državna sekretarka v kabinetu vlade Jelka Godec.

Na družbenih omrežjih se je namreč pojavila elektronska pošta, s katero je Godčeva opozorila na ponudbo zaščitnih mask podjetja Zaščita Lukač.

Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Na nekoliko nenavadne okoliščine nabave teh mask kaže tudi to, da jih niso nabavili pri dobavitelju materiala airlaid, podjetju Seti, čeprav je bil njegov lastnik tisti, ki si je prizadeval, da bi dobil ustrezna dovoljenja za uporabo mask iz tega materiala.

Kot je zapisal aprila, ko je nabava teh mask dobila velik medijski odziv, je med drugim navedel, da mu je državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti, da če želi kar koli prodajati in ponujati maske na trgu oziroma državi, pojasnil, da potrebuje še potrdilo pristojne slovenske zdravstvene institucije o njihovi ustreznosti, in ga napotil na državno sekretarko Jelko Godec. Z njo sicer ni bil v neposrednem stiku, vseeno pa naj bila obveščena o potrditvi ustreznosti materiala za splošno populacijo.

Sorodna novica "Smo le dobavitelj materiala za maske, s poslom z blagovnimi rezervami nimamo nič"

Maske pa sta nato državi začeli dobavljati omenjeni podjetji, ki sta pri Setiju nabavljali material.

Zakaj se pristojni za nabavo zaščitne opreme tedaj niso obrnili na dobavitelja material, če so nujno potrebovali zaščitne maske, ni bilo pojasnjeno. Ob tem so se na družbenih medijih pojavljali namigi, da naj bi bili lastniki Zaščite Lukač sorodstveno povezani z Nado Brinovšek, poslanko SDS-a iz Mozirja, saj ima podjetje sedež v istem kraju in ulici, kjer poslanka stanuje. A so za portal Nezenzurirano.si povezavo v podjetju Zaščita Lukač zanikali.