Blagovne rezerve bodo obnovile zalogo zaščitne opreme. Foto: Shutterstock
Blagovne rezerve bodo obnovile zalogo zaščitne opreme. Foto: Shutterstock

Zavod namreč na tretjem razpisu za nakup trimesečnih zalog zaščitne opreme ni izbral ponudnika za nabavo zaščitnih mask FFP3 in rokavic. Zato so se danes odločili, da pred bližajočimi prazniki in kitajskim novim letom, ko pričakujejo poslabšanje nabavnih poti, preverijo na trgu, ali jim bo uspelo dokupiti količine omenjenih izdelkov, je pojasnil Rumpf.
Zagotovil je, da jim zalog kritično ne primanjkuje, vendar so na zavodu presodili, da bi bilo smiselno pred koncem leta določene količine dobaviti v Slovenijo.

Tudi preostale zaščitne opreme je v skladiščih blagovnih rezerv za zdaj dovolj, saj ključni uporabniki v tem trenutku nimajo težav pri nabavi zaščitne in varovalne opreme za svoje potrebe. To je po Rumpfovih besedah velika razlika v primerjavi s prvim valom, ko je zavod zaradi težav na trgu zagotavljal količine zaščitne varovalne opreme.

Spomnil je, da je zavod razpisal že tri razpise. Prvi razpis v vrednosti 600.000 evrov je zavod izpeljal junija. Prijavilo se je pet ponudnikov, ki so dali sedem ponudb, a niso izbrali nobenega, ker je bila ali cena previsoka ali oprema ni imela vseh ustreznih certifikatov ali pa sploh niso ponujali tistega, kar je zavod iskal.

Avgusta niso izbrali nikogar

Avgusta so nato objavili drugi razpis v vrednosti 11 milijonov evrov, da bi obnovili zaloge opreme, ki je bila sproščena marca ob začetku epidemije. Pet ponudnikov je za šest sklopov tedaj ponudilo primerne cene, a po Rumpfovih besedah nihče ni ponudil blaga z ustrezno dokumentacijo, zato znova niso izbrali nikogar.

V tretjem razpisu pa je zavod izbral ponudnike za devet sklopov od 25, med drugim za različne zaščitne maske, plašče in kombinezone. Medtem ko je bila skupna vrednost naročila ocenjena na 37 milijonov evrov, vrednost izbranih ponudb šestih ponudnikov znaša 7,9 milijona evrov z DDV-jem.