Za zdaj je vstop v ZDA močno omejen. Foto: AP
Za zdaj je vstop v ZDA močno omejen. Foto: AP

Vlada predsednika Joeja Bidna želi državo ob zavedanju pomena mednarodnih potovanj odpreti na "varen in vzdržen način", je sporočil neimenovani predstavnik Bele hiše.

Vlada tako po besedah predstavnika pripravlja pristop v več fazah, v skladu s katerimi bodo – ob določenih izjemah – morali biti potniki v ZDA iz vseh držav polno cepljeni.

Časovnega okvira za uvajanje sprememb predstavnik po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ni navedel, je pa dodal, da delovna skupina pripravlja nov "dosleden in varen" sistem za vstopanje mednarodnih potnikov za takrat, ko bo to mogoče.

Trenutna covidna pravila preprečujejo večini tujih potnikov vstop v ZDA. Tisti, ki vanje lahko vstopijo, pa morajo v treh dneh po prihodu pokazati negativni izvid testa na novi koronavirus, poroča BBC.

ZDA so zaradi pandemije covida-19 pred več kot letom dni močno omejile vstop v državo za potnike iz EU-ja, Združenega kraljestva, Kitajske in Irana, pozneje pa dodale še več držav, vključno z Brazilijo in Indijo. Najprej pa so januarja 2020 omejitve uvedle za Kitajsko.

Vstop s teh območij je tako rekoč prepovedan, obstaja pa več izjem, med katerimi so, denimo, ameriški državljani in tisti z dovoljenjem za delo in bivanje v ZDA, pa tudi študenti, novinarji, profesorji in poslovneži.

Evropska unija je že junija odprla meje za potnike iz ZDA, ki za to potrebujejo bodisi potrdilo o cepljenju ali negativni test.

ZDA, kjer je več kot 70 odstotkov prebivalcev prejelo vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19, se zaradi širjenja različice delta spoprijemajo s porastom števila okužb, predvsem med necepljenimi. Na Floridi je v bonišnicah rekordno število covidnih bolnikov.