V Teheranu so prejšnji teden uvedli tedensko zaprtje. Foto: Reuters
V Teheranu so prejšnji teden uvedli tedensko zaprtje. Foto: Reuters

ZDA ne bodo odpravile omejitev mednarodnih potovanj, ali z drugimi besedami ameriška meja ostaja zaprta za tuje državljane, razen za skupine izjem. Kot je za Radio Slovenija poročal dopisnik iz ZDA Andrej Stopar, ameriška meja ostaja zaprta za tujce, ki potujejo iz schengenskega območja in Združenega kraljestva, Indije, Južne Afrike, Brazilije, Irana, meja bo še naprej zaprta tudi za državljane sosednjih Kanade in Mehike. Izjema so diplomati, zakonci ameriških državljanov, imetniki zelenih kart in še nekatere ozke kategorije potnikov.

Sicer pa bo treba, tako kot do zdaj, bivati zunaj omenjenega območja najmanj 14 dni in leteti prek letališč, ki niso v schengenu ali Združenem kraljestvu. Oziroma če imate določeno vrsto vizuma, kot je novinarski, s posebnim dovoljenjem, da je vstop v ZDA v skladu z ameriškim nacionalnim interesom. In vzrok: julijska statistika kaže, da je kar 83 odstotkov okužb povzročila koronavirusna različica delta, izjemno nalezljiva, pri čemer se je sedemdnevno povprečje števila novih okužb povečalo za 53 odstotkov. In v Ameriki, kjer niso razdeljeni le v političnem pogledu, ampak tudi glede cepljenja, so presodili, da meje v takšnih okoliščinah ne gre odpirati, je še poročal Stopar.

Peti val okužb v Iranu

Iran se spopada s petim valom okužb. Prejšnji torek so potrdili takrat rekordnih 27.444, v zadnjem dnevu pa 31.814 okužb.

V zadnjem dnevu je bilo ob tem hospitaliziranih 3566 ljudi, predstavniki zdravstva svarijo, da bi lahko v prihodnjih tednih število hospitaliziranih covidnih bolnikov naraslo do 9000.

Trenutno je 232 iranskih mest označenih kot "zelo tveganih" za okužbo, 117 mest kot "tveganih" in 99 mest kot "srednje tveganih", poroča turška tiskovna agencija Anadolu.

Zdravstveni strokovnjaki svarijo pred rastjo števila hospitalizacij. Foto: Reuters
Zdravstveni strokovnjaki svarijo pred rastjo števila hospitalizacij. Foto: Reuters

Peti val okužb naj še ne bi dosegel svojega vrhunca. Na začetku prejšnjega tedna so zato, da bi zajezili širjenje okužb, v pokrajinah Teheran in Alborz zaprli vladne urade in banke. Zaprtje se je sicer izteklo z današnjim dnem.

Več zdravstvenih uradnikov je ob tem kritiziralo obstoječe ukrepe, pomanjkljivo upoštevanje pri ljudeh in premalo strog nadzor.

V državi so skupaj potrdili več kot 3,7 milijona okužb, umrlo pa je 89.122 covidnih bolnikov, od tega 322 v zadnjem dnevu.

Iran je pandemija močno prizadela, kar je tudi posledica gospodarske krize in ameriških sankcij, zaradi katerih imajo težave pri uvozu cepiv proti covidu.

Do zdaj je v državi z okoli 83 milijoni prebivalcev prvi odmerek cepiva prejelo 8,1 milijona ljudi, oba pa 2,4 milijona.

Tajska: Rekord okužb

Iz Tajske pa drugi dan zapored poročajo o rekordnem številu novih okužb – 15.376. Umrlo je 87 bolnikov s covidom.

Okužbe so se v tej azijski državi v zadnjem času razmahnile z različico delto, potem ko je Tajski pred tem uspelo pandemijo relativno obvladati.

Na vlado letijo očitki zaradi počasnega cepljenja – na Tajskem je namreč polno cepljenih samo 5,6 odstotka prebivalstva, prvi odmerek pa jih je prejelo 19 odstotkov.

Fauci razočaran

Glavni svetovalec ameriškega predsednika za zdravje in koronavirus Anthony Fauci je v nedeljo izrazil razočaranje nad tistimi, ki se nočejo cepiti proti koronavirusu, in dejal, da so se zdaj zaradi njih znašli v nepotrebni stiski, ko primeri okužb predvsem z različico delta znova naraščajo. "Zelo sem razočaran, ker gremo v napačno smer," je na televiziji CNN dejal direktor Centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za zdravje ZDA Fauci. Dodal je, da zdaj dejavno razmišljajo o izdaji priporočila, naj maske znova nosijo tudi cepljeni. Razmišljajo tudi o dodatnem odmerku za cepljene, ki imajo slab imunski sistem.

V ZDA so do zdaj proti koronavirusu polno cepili šele 49 odstotkov vseh prebivalcev ali nekaj več kot 163 milijonov ljudi. Od tistih, ki so starejši od 12 let, pa je polno cepljenih 57 odstotkov vseh.

Cepiva je na voljo dovolj, vendar pa se ljudje iz različnih razlogov ne želijo cepiti. Svoje pa k temu dodaja tudi gonja nekaterih republikanskih politikov in mnenjskih voditeljev proti cepljenju.

Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa se je s koronavirusom v ZDA do zdaj okužilo 34,4 milijona ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo že skoraj 611.000. Trenutno za posledicami covida-19 umirajo skoraj izključno tisti, ki se niso cepili.

Na Kitajskem največ okužb od januarja

Na Kitajskem pa so v zadnjem dnevu potrdili 76 novih okužb s koronavirusom, kar je največ v enem dnevu od januarja. Pri 40 okužbah je šlo za lokalni prenos okužbe, zaradi česar so oblasti v pokrajini Džjangsu na vzhodu države odredile testiranje več milijonov ljudi.

"Od 40 domačih primerov jih je 39 iz pokrajine Džjangsu, eden pa iz Ljaoninga," je sporočila kitajska komisija za javno zdravje. Okužbo so potrdili še pri petih posameznikih iz drugih pokrajin, ki so potovali prek letališča v prestolnici Džjangsuja Nandžing.