Cepivo AstraZenece je lažje proizvajati in hraniti kot cepiva Moderne in Pfizera ter BioNTecha. Foto: Reuters
Cepivo AstraZenece je lažje proizvajati in hraniti kot cepiva Moderne in Pfizera ter BioNTecha. Foto: Reuters

Odobritev cepiva proizvajalca AstraZeneca s strani zdravstvenih nadzornikov pomeni, da je cepivo varno in učinkovito.

Zdravstveni minister Matt Hancock je dejal, da se bo cepljenje z novim cepivom začelo 4. januarja in da se bo v prvih tednih prihodnjega leta "zelo pospešilo".

Združeno kraljestvo je že naročilo 100 milijonov odmerkov cepiva AstraZenece, kar je dovolj za cepljenje 50 milijonov ljudi.

Cepivo je bilo zasnovano v prvih mesecih letošnjega leta, na prvem prostovoljcu so ga preizkusili v aprilu, kasneje pa je prestal obsežne klinične preizkuse, ki so vključevali tisoče ljudi.

Kot poroča BBC, je bilo cepivo razvito s hitrostjo, ki je bila pred pandemijo nepredstavljiva. V Združenem kraljestvu so pred tem že odobrili cepivo proizvajalcev Pfizer in BioNTech. V državi so medtem cepili že več kot 600.000 ljudi, uporaba cepiva AstraZenece pa bo cepljenje močno povečala. To cepivo je namreč cenejše in ga je lažje proizvajati.

Ključno je, da se ga lahko hrani v običajnih hladilnikih. Cepivo Pfizer/BioNTech namreč zahteva temperaturo minus 70 stopinj Celzija. Dostava novega cepiva bo tako precej lažja.

Za razliko od BioNTechovega in Pfizerjevega cepiva ter cepiva ameriške Moderne pa cepivo AstraZenece ni mRNA cepivo. Njegova aktivna sestavina cepiva je AZD1222 in temelji na oslabljeni različici prehladnega virusa šimpanzov. Vsebuje genski material iz površinske beljakovine, s katero se novi koronavirus pritrdi na človeške celice. Cepivo deluje na dva načina, spodbujalo naj bi tvorbo specifičnih protiteles in T celic, kar je oboje pomembno za imunski sistem.

V Združenem kraljestvu imajo prednost pri cepljenju predvsem starejši, stanovalci domov za starejše, zdravstveni delavci in delavci v negi.

Kitajsko cepivo naj bi bilo 79-odstotno učinkovito

Medtem je kitajsko farmacevtsko podjetje Sinopharm sporočilo, da ima njegovo cepivo proti covidu-19 79-odstotno učinkovitost, poroča New York Times. Cepivo je zadnjih fazah preizkusov. Sinopharm je sporočil, da je kitajski nadzorni organ že zaprosil za dovoljenje za širšo uporabo cepiva.

Cepivi drugih proizvajalcev, Moderne ter Pfizerja in BioNTecha, imata okoli 95-odstotno učinkovitost. Cepivo Pfizerja in BioNTecha so odobrili že v več kot 40 državah. Cepivo Moderne odobrili v ZDA, drugje še preverjajo rezultate preizkusov. Medtem Rusija pravi, da ima njeno cepivo Sputnik V 91-odstotno učinkovitost.