V Združenem kraljestvu so porabili 28,5 milijona odmerkov cepiva AstraZenece. Primerov krvnih strdkov je bilo 242. Foto: Reuters
V Združenem kraljestvu so porabili 28,5 milijona odmerkov cepiva AstraZenece. Primerov krvnih strdkov je bilo 242. Foto: Reuters

Po podatkih britanskega organa za nadzor nad varnostjo zdravil je bilo v državi 242 primerov krvnih strdov in 49 smrti, porabljenih pa je bilo 28,5 milijona odmerkov cepiva AstraZenece. Tveganje je po poročanju BBC-ja rahlo večje pri mlajših.

K odločitvi o ponujanju alternativnih cepiv sta prispevala tudi majhno število okužb in razpoložljivost drugih cepiv, vključujoč tistih Pfizerja in Moderne.

Profesor Wei Shen Lim iz Odbora za cepljenje in imunizacijo je dejal, da so posebej pozorni na varnost in da pričakuje, da bo ta ukrep okrepil zaupanje v program cepljenja. BBC poroča, da je po ocenah cepljenje že doslej rešilo 10.000 življenj v Združenem kraljestvu.

Ker je število novih okužb pod nadzorom, v odboru za cepljenje svetujejo, da se odraslim med 18. in 39. letom starosti, ki nimajo drugih zdravstvenih težav, ponudijo druga cepiva, ne cepivo AstraZenece, če so na razpolago in če to ne bi povzročilo zamud pri samem cepljenju. A nekaterim mlajšim od 40 let bodo vseeno še vedno ponudili cepivo AstraZenece, saj ga je lažje prevažati in hraniti, zaradi česar je to cepivo bolj praktično od alternativnih.

Cepivo omenjenega proizvajalca, ki so ga razvili strokovnjaki britanske Univerze v Oxfordu, se povezuje z redkimi primeri krvnih strdkov, do katerih pride ob nizki ravni trombocitov v krvi.

Pri ljudeh, ki so stari od 40 do 50 let, prihaja do strdkov v enem primeru od 100.000, pri ljudeh med 30. in 40. letom pa je ta možnost ena na 60.000. Med ljudmi, starimi od 40 do 50 let, umreta dva na milijon, med tistimi med 30. in 40. letom pa štirje na milijon ljudi.

Obenem pa je tveganje razvoja hude oblike covida-19 v primeru okužbe manjše pri mlajših ljudeh. Do večine strdkov je sicer prišlo po prvem odmerku cepiva AstraZenece, zato se tistim, ki so prejeli prvi odmerek tega cepiva, svetuje, da prejmejo tudi drugega.

Program cepljenja v Združenem kraljestvu je bilo zelo uspešen v zmanjšanju širjenja koronavirusa.

V Združenem kraljestvu ljudem pod 40 let ponujajo drugo cepivo

WHO izdal izredno dovoljenje za kitajsko cepivo

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes izdala izredno dovoljenje za uporabo cepiva proti covidu-19 kitajskega podjetja Sinopharm. To je prvo kitajsko cepivo, ki je dobilo zeleno luč WHO-ja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Popoldne je WHO podelil izredno dovoljenje za uporabo cepiva proti covidu-19 pekinškega Sinopharma, ki je s tem postalo šesto cepivo, ki je prejelo potrdilo WHO-ja o varnosti, učinkovitosti in kakovosti," je na novinarski konferenci povedal generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Organizacija lahko zdaj uradno tudi kupi kitajsko cepivo in ga dobavlja v okviru pobude Covax, ki omogoča dostop do cepiva proti covidu-19 revnejšim državam sveta. Kitajska je pobudi že v februarju zagotovila 10 milijonov odmerkov Sinopharmovega cepiva.

Svetovalna skupina strokovnjakov WHO-ja za cepljenje (SAGE) je cepivo odobrila za starejše od 18 let. Za popolno zaščito sta potrebna dva odmerka. Po preučitvi SAGE-ja je učinkovitost 79-odstotna.

WHO je doslej že odobril uporabo cepiv podjetij Pfizer, Johnson & Johnson, Moderna in dveh različic cepiva AstraZenece. Pri WHO-ju pa so trenutno še v pregledu drugo kitajsko cepivo Sinovac, rusko cepivo Sputnik V in cepivo ameriškega podjetja Novavax.

Nemčija proti odpravi zaščite intelektualne lastnine za cepiva

Cepivo Moderne pri mladostnikih 96-odstotno učinkovito

Cepivo proti covidu-19 ameriškega podjetja Moderna je pri mladostnikih, starih od 12 do 17 let, 96-odstotno učinkovito, je pokazala prva klinična študija tega cepiva na mladih, so v četrtek sporočili iz Moderne.

V študiji, izvedeni v ZDA, je sodelovalo 3235 najstnikov. Dve tretjini jih je prejelo cepivo, tretjina pa placebo. Ugotovili so, da je cepivo 96-odstotno učinkovito proti covidu-19. 14 dni po cepljenju s prvim odmerkom so zaznali 12 primerov okužbe z novim koronavirusom, so navedli v podjetju.

Za zdaj niso zaznali resnih skrbi glede varnosti cepiva. Stranski učinki so bili večinoma blagi do zmerni. Najpogosteje je šlo za bolečino na mestu cepljenja. Po drugem odmerku so ugotovili glavobol, utrujenost in bolečine v mišicah. Podobni so stranski učinki pri odraslih.

Iz Moderne so ob tem sporočili še, da se pogovarjajo z regulatorji o morebitni dopolnitvi dovoljenja za uporabo njihovega cepiva tudi za mladostnike od 12. do 17. leta starosti. Trenutno je odobreno samo za starejše od 18 let.

Podjetji Pfizer in BioNTech sta medtem v Evropski uniji in ZDA že zaprosili za odobritev njunega cepiva tudi za otroke, stare od 12 do 15 let. Kanada pa je v sredo postala prva država na svetu, ki je to cepivo odobrila za to starostno skupino.

Moderna je sicer začela tudi že testiranje cepiva pri otrocih, starih od šest mesecev do 11 let. Pfizer in BioNTech pa sta v torek napovedala, da bosta septembra v ZDA vložila prošnjo za odobritev njunega cepiva za otroke od 2. do 11. leta starosti.

Novavax za Covax zagotovil 350 milijonov odmerkov cepiva

Ameriško podjetje Novavax je z mednarodno pobudo Covax za pravično razdelitev cepiva proti covidu-19 sklenilo pogodbo za dobavo prvih 350 milijonov odmerkov. Novavax je februarja s Covaxom sklenil dogovor, da bo skupno zagotovil 1,1 milijarde odmerkov cepiva.

"Dogovor z Novavaxom pomeni velik korak za dosego cilja Covaxa, tj. vzpostaviti največjo in najbolj raznoliko zbirko cepiv na svetu. Je tudi velik korak k našemu cilju, da bomo leta 2021 razdelili dve milijardi odmerkov varnih in učinkovitih cepiv," je dejal izvršni direktor zavezništva za cepiva Gavi Seth Berkley.

Cepivo, ki je še v fazi pridobivanja dovoljenj za uporabo, naj bi bilo dobavljeno proti koncu letošnjega in na začetku prihodnjega leta.

Cepivo podjetja Novavax je trenutno v zadnji fazi množičnega testiranja v ZDA in Mehiki – ločeno pa tudi v Združenem kraljestvu, kjer so preizkusi pokazali 100-odstotno zaščito pred razvojem hude oblike bolezni.

Preden ga bo lahko uporabila pobuda Covax, ga mora odobriti Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).