Foto: EPA
Foto: EPA

V ponedeljek je bilo v Sloveniji potrjenih več kot 2500 okužb s koronavirusom, kar nakazuje, da je Slovenija na začetku novega jesenskega vala epidemije. "Današnje številke kažejo, da se je število okužb v primerjavi s prejšnjim ponedeljkom povišalo in da lahko govorimo o trendu. Treba bo opazovati, ali bo res tako," je poudaril.

Žibert meni, da je bil začetek novega vala epidemije pričakovan, saj so se z začetkom novega šolskega leta povečali tudi stiki med ljudmi, ki so gonilo novih valov epidemije. "Po naših simulacijah bo število novih okužb sprva naraščalo počasneje, z začetkom študijskega leta pa pričakujemo dodaten pospešek v tem jesenskem valu," je napovedal in dodal, da je vrh epidemije v tem hipu še težko napovedovati.

Po sedanjih preliminarnih projekcijah oz. simulacijah pa bi do njega lahko prišlo sredi oziroma konec oktobra, ko bo sedemdnevno povprečje potrjenih primerov okužb doseglo 5000 na dan.

Simulacije kažejo, da se bo število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, približalo 500, na intenzivnih oddelkih bolnišnic pa bo od 50 do 100 covidnih bolnikov.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prilagojena cepiva prihajajo v Slovenijo

Slovenija bo ta teden dobila dobrih 370.000 odmerkov cepiv, ki so prilagojena prvotni različici novega koronavirusa in različici omikron BA.1, ki v Sloveniji sicer ni več prevladujoča. V septembru naj bi prejeli od 500.000 do 700.000 prilagojenih cepiv.

Po navedbah NIJZ-ja v Slovenijo v tem tednu prihaja dobrih 70.000 odmerkov prilagojenih cepiv proti covidu-19 proizvajalca Moderna in nekaj več kot 300.000 odmerkov prilagojenih cepiv proizvajalca Pfizer.

Prve odmerke cepiv bodo izvajalcem cepljenja predvidoma dostavili v prihodnjem tednu. Proizvajalci morajo ob dobavi in pred nadaljnjo distribucijo cepiv namreč predložiti tudi vso ustrezno in pravilno dokumentacijo, so pojasnili na NIJZ-ju.

V veljavi sicer za zdaj ostajajo obstoječa priporočila za cepljenje proti covidu-19 posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ-ju. Ta cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 posebej priporoča ranljivim kroničnim bolnikom, oskrbovancem domov starejših in starejšim od 80 let, priporoča pa vsem starejšim od 60 let. Na lastno željo se lahko z drugim poživitvenim odmerkom cepijo tudi vsi posamezniki, starejši od 18 let.

Na NIJZ-ju sicer osnovno cepljenje proti covidu-19 priporočajo prav vsem, ki se lahko cepijo.
Prilagojeni cepivi podjetij Moderna in Pfizer je prejšnji petek odobrila Evropska komisija, potem ko jih je predtem odobrila Evropska agencija za zdravila (EMA). Ta je avgusta sporočila, da namerava jeseni odobriti tudi cepivo podjetja Pfizer, ki je prilagojeno za zaščito pred podrazličicama BA.4 in BA.5 različice omikron. Gre za različici, ki sta trenutno prevladujoči v Sloveniji in številnih državah EU-ja.

Trenutno sicer Slovenija razpolaga s skoraj 1.400.000 odmerki cepiv, ki pa so prilagojena na starejše različice. Večini odmerkov bo sicer rok uporabe potekel letos in prihodnje leto.

EMA in ECDC: Za prvo cepljenje primerna le originalna cepiva

Evropska agencija za zdravila (EMA) in Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) svetujeta, da se poživitveni odmerki posodobljenega cepiva, ki deluje tako proti prvotnemu sevu novega koronavirusa kot proti novejši različici omikron BA.1, prednostno nameni tistim, ki so najbolj izpostavljeni hudi obliki bolezni.

Med njimi so starejši od 60 let, osebe z oslabljeno imunostjo, nosečnice in zaposleni v domovih za ostarele, sta v skupni izjavi navedli evropski agenciji. V poštev lahko pridejo tudi preostali zdravstveni delavci, predvsem zaradi večje izpostavljenosti v primeru prihodnjih novih valov okužb.

EMA in ECDC sta navedla še, da je treba pri posameznikih, ki se cepijo prvič in kjer prilagojena cepiva še niso na voljo, uporabiti originalna cepiva, saj so ta še vedno učinkovita proti hujšim posledicam covida-19, hospitalizaciji in smrti.

EMA je prejšnji teden odobrila posodobljeni cepivi proti covidu-19 podjetij Moderna in Pfizer-BioNTech. Cepiva so usmerjena tako proti prvotnemu sevu novega koronavirusa kot proti novejši različici omikron BA.1. Kmalu zatem je uporabo posodobljenih cepiv odobrila tudi Evropska komisija.

V ponedeljek potrjenih 2512 okužb

V ponedeljek je bilo ob 919 PCR-testih in 7533 hitrih antigenskih testih potrjenih 2512 okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je na navadnih oddelkih hospitaliziranih 68 bolnikov, na oddelkih za intenzivno nego pa devet.

V primerjavi s prejšnjim ponedeljkom, ko so epidemiologi potrdili 2165 okužb, je bilo včeraj potrjenih 347 okužb več.

Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v ponedeljek skupno hospitaliziranih 179 bolnikov s potrjeno okužbo, torej zaradi covida-19 in z njim, kar je 23 manj kot v nedeljo. Na intenzivnih oddelkih je bilo s potrjeno okužbo skupno 15 bolnikov, eden manj.

Zaradi covida-19 medtem zdravljenje na navadnih oddelkih potrebuje 68 ljudi, dva manj, na oddelkih za intenzivno nego pa devet, prav tako dva manj.

V ponedeljek po podatkih ministrstva ni umrl noben bolnik s covidom-19.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 1305, kar je 63 več kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev je trenutno 873, kar je 15 več kot dan prej.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno aktivnih 18.445 primerov okužbe, kar je 319‬ več kot dan prej.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay