Izolski zdravstveni dom je pod vodstvom Gordane Živčec Kalan podjetju Mabra inženiring posodil 150.000 evrov, ki jih je kot garancijo za posojilo Mabri inženiringu deponiral na Poštni banki Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Izolski zdravstveni dom je pod vodstvom Gordane Živčec Kalan podjetju Mabra inženiring posodil 150.000 evrov, ki jih je kot garancijo za posojilo Mabri inženiringu deponiral na Poštni banki Slovenije. Foto: MMC RTV SLO

Komisija je nadzor opravila, potem ko je v začetku leta v javnost prišla novica, da je ZD Izola zastavil 150.000 evrov kot jamstvo za posojilo podjetju Mabra Inženiring.

"Preverite, ali je Gordana Živčec Kalan zlorabila položaj"
Ministru predlagala, naj Policijski upravi Koper predlaga, naj preveri, ali je nekdanja vršilka dolžnosti direktorja Zdravstvenega doma Izola Gordana Živčec Kalan zlorabila uradni položaj po kazenskem zakoniku. Računskemu sodišču pa, da naj v ZD Izola izvede revizijo.

Več kršitev, ki še niso odpravljene
Komisija je v svojem poročilu še zapisala, da ima izolski zdravstveni dom vsaj še eno pogodbo, v kateri nastopa kot posojilodajalec. Prav tako je ugotovila, da je zakonodaja s področja upravljanja prostih proračunskih sredstev posrednih proračunskih uporabnikov občinskega proračuna pomanjkljiva.

Dve pogodbi za Živčec Kalanovo
Nadzor je pokazal tudi druge nepravilnosti, med drugim, da je imel zdravstveni dom z Gordano Živčec Kalan za opravljanje nalog v. d. direktorice sklenjeno pogodbo o poslovodenju, za njeno zdravniško delo pa še eno pogodbo o zaposlitvi za 20 odstotkov delovnega časa. Prva je po besedah Elde Gregorič Rogač z ministrstva za zdravje z vidika zakona o delovnih razmerjih neustrezna. Ker ima tako pogodbo tudi zdajšnji v. d. direktorja ZD Izola Evgenij Komljanec, je ministrstvo vodstvo ustanove že pozvalo, naj jo spremeni.

Ministrstvo je izpostavilo tudi problematičnost evidentiranja prisotnosti na delu za vse zaposlene, ugotovili pa so tudi, da na nekaterih delovnih mestih ne spoštujejo kolektivne pogodbe.

Nekdanja direktorica tudi sama na sodišče
Gordana Živčec Kalan
je napovedala, da bo pred upravnim sodiščem sprožila upravni spor zoper načelno mnenje komisije za preprečevanje korupcije, ki naj bi "grobo posegla v človekove pravice in temeljne svoboščine", kršila pravno načelo domneve nedolžnosti in določbe 13. člena zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Dejala je, da o rezultatih nadzora ni bila obveščena in znova poudarila, da zastava depozita za posojilo ne more biti nezakonita, saj zakonodaja tega ne prepoveduje.

Komisija: Upoštevajte predpise s področja javnih financ
Ministrstvo za zdravje pa je napovedalo, da bo v postopku sprememb zakona o javnih financah posebej opozorilo na potrebe po smiselni ureditvi tega področja za primarno raven. Ministrstvo bo občini Izola tudi predlagalo, naj prosta sredstva na računu zdravstvenega doma nalaga v skladu z veljavnim pravilnikom.

Zdajšnji v. d. direktorja zdravstvenega doma Evgenij Komljanec pa naj zagotovi, da se ne sklepajo več pogodbe, s katerimi bi se zavarovale obveznosti tretjih oseb v breme premoženja zdravstvenega doma. Komisija je še svetovala, naj se pri ravnanju z denarjem dosledno upoštevajo predpisi s področja javnih financ.