Starši zanikajo, da je bil Bor pred prihodom v bolnišnico bolehen in shiran.
Starši zanikajo, da je bil Bor pred prihodom v bolnišnico bolehen in shiran. "Bil je izjemno pameten, živahen in prijazen fant," je dejala Tatjana in poudarila, da je zdravnikom povedala vse, kar so hoteli vedeti o Borovi predhodni zdravstveni sliki. Foto: MMC RTV SLO
Bor Nekrep
Bor je umrl zaradi previsoke ravni amonijaka v krvi. Foto: MMC RTV SLO
Čustveno pričanje staršev umrlega Bora

Starši umrlega Tatjana in Matjaž Nekrep so glavni obtoženi zdravnici Zlatki Kanič, ki je skupaj z Robertom Pogorevcem obtožena povzročitve smrti iz malomarnosti, očitali aroganten odnos in neukrepanje kljub resnosti otrokovega zdravstvenega stanja.

Bor je po besedah matere zbolel pred baletnim nastopom, ki je bil zanj zelo pomemben, zato so ga poskušali čim prej pozdraviti, a se je počutil vedno slabše. Ko se je začel vesti odsotno in zmedeno, so ga odpeljali k dežurnemu zdravniku v Slovensko Bistrico, ta pa ga je napotil v Univerzitetni klinični center Maribor.

"Nikogar nismo dobili, ki bi Boru pomagal"
"Kaničeva je bila pri Boru le dve minuti," je dejala. Zdravnica naj bi s starši komunicirala le dvakrat, pa še to "zelo na kratko in osorno". Tudi drugo osebje na oddelku po trditvah staršev ni hotelo ukrepati, čeprav sta opozarjala, da je Borovo stanje zelo resno. "Nihče se ni želel z Borom ukvarjati. Tam smo bili sami in ni nam uspelo nikogar dobiti, ki bi Boru pomagal," je dejala mati. Infuzijo naj bi mu dali šele takrat, ko so jo izsilili starši.

Zato so zvečer zahtevali premestitev v UKC Ljubljana, a so se mariborski zdravniki za to odločili šele naslednji dan. Tatjana Nekrep Perc je ob tem povedala, da je bil prvi, ki se je bil pripravljen pogovarjati z njima, zdravnik Pogorevc, ki je mater naslednji dan poklical po telefonu, ji pojasnil otrokovo zdravstveno stanje in ugotovitev, da gre za presnovno bolezen, ter povedal za nameravano premestitev v Ljubljano. V UKC-ju Ljubljana so imeli do Bora in družine po njenih besedah povsem drugačen odnos.

"Gre za njihov odnos"
Starši so poudarili, da želijo z obsodbo zdravnikov doseči le to, da zdravniki spremenijo svoj odnos do bolnikov in da se taki dogodki ne bodo več ponavljali. "Ne gre za strokovno znanje. Ne verjamem, da je pri teh zdravnikih tako slabo strokovno znanje, ampak gre za njihov odnos," je prepričana mati.

Pogorevc: Naredili smo vse, kar smo lahko
Da je proces pomemben za preprečitev ponovitve te tragedije, meni tudi odvetnica obtožene zdravnice Nina Zidar Klemenčič. "Najti je treba tiste ljudi, ki so res odgovorni." Obramba pa skuša dokazati, da zdravniki niso bili seznanjeni z vsemi podatki o Borovem zdravju in da ga ni zdravila le Kaničeva, ampak več drugih zdravnikov.

"Kaničeva ga je po ugotovljeni visoki stopnji amonijaka zdravila sedem ur, nato ga je prevzel drug zdravnik in nato so ga premestili v Ljubljano, kjer je po osmih dneh umrl," je izpostavila. Tudi Pogorevc je zatrdil, da so v UKC-ju Maribor za Bora "naredili vse, kar je bilo v danih okoliščinah mogoče".

Obtožencema grozi do pet let zapora
Dvanajstletni Bor Nekrep je umrl zaradi previsoke ravni amonijaka v krvi. V mariborsko pediatrično kliniko je bil sprejet 12. marca 2008, od tam pa je bil dan pozneje premeščen v UKC Ljubljana, kjer je po osmih dneh umrl. Obtožnica Kaničevo in Pogorevca, sicer oba specialista pediatrije, bremeni povzročitve smrti iz malomarnosti po 129. členu kazenskega zakonika, pri čemer jima grozi kazen od šestih mesecev do petih let zapora.

Čustveno pričanje staršev umrlega Bora