Aleš Šabeder je v preteklih dneh prevzel vodstvo zdravstvenega resorja. Foto: BoBo
Aleš Šabeder je v preteklih dneh prevzel vodstvo zdravstvenega resorja. Foto: BoBo

Minister za zdravje Aleš Šabeder je na srečanju s študenti medicine na Kariernem kongresu v Ljubljani govoril o aktualnih izzivih področja, ki ga je prevzel pred dvema dnevoma. Poleg sestanka predstavnikov delovne skupine za reševanje nakopičenih težav družinskih zdravnikov prihodnji teden je napovedal tudi, da bodo na ministrstvu v prihodnjih dneh predlagali spremembo aneksa k splošnemu dogovoru v zdravstvu.

Napovedi kolektivnih odpovedi delovnih razmerij družinskih zdravnikov se vrstijo, v ponedeljek naj bi jih podalo še 20 zdravnikov iz ZD-ja Kranj. Kaj lahko pričakujemo? Šabeder: "Ta trenutek težko rečem, kakšen bo odziv zdravnikov. Zagotovo smo podali neke zaveze in začeli konkretno reševanje težav, tako da upam, da se v ponedeljek to ne bo zgodilo."
In kaj se je minister včeraj sploh dogovoril z vodstvi nekaterih zdravstvenih domov? V ospredju je bil dogovor glede aneksa k splošnemu dogovoru. "To je eden izmed ključnih, najpomembnejših korakov, ki ji moramo narediti takoj – torej sprejeti aneks in vrniti računski model, kot je bil v preteklih letih."

In še: "Dogovorili smo se tudi, da se v prihodnjem tednu sestane delovna skupina za reševanje problematike na primarni ravni, v katero so vključeni pravzaprav tako zdravniki, socialni partnerji kot zbornica, tako da nemudoma začnemo delo, reševanje problematike."

Vse očitke o tem, da se ni želel sestati s sindikati, pa je minister zavrnil, češ: "Tudi na samem sestanku smo prosili vodstva posameznih zdravstvenih domov, da se nam pridružijo tako zdravniki kot predstavniki socialnih partnerjev."

Kdo naj bi ga nasledil na izpraznjenem položaju generalnega direktorja UKC-ja? Bo to res poslovni direktor ginekološke klinike Peter Požun, sicer kandidat SMC-ja? Minister pravi, da je o tem še prezgodaj govoriti, glede njegove morebitne podpore Požunu pa je dejal: "Ta trenutek težko govorimo o podpori, saj postopki kandidature še niso stekli."

Svet UKC-ja bo razpis za novega generalnega direktorja opravil v skladu z zakonom, je še pojasnil minister, postopki v povezavi s tem pa se kot rečeno še niso začeli.