Igor Vidmar. Foto: BoBo
Igor Vidmar. Foto: BoBo

Raje je doma zagotovil podpis pogodbe z Levico in s tem sprejetje rebalansa proračuna.

Ta golob je torej v vladni roki, socialno všečni vrabci iz pogodbe z Levico pa bodo padli s strehe le, če bo denar in če ne bo ustavne sodbe o proračunu po okusu šefa opozicije.

Ena zahteva Levice pa bi lahko celo koristila proračunu: odprava dopolnilnega zavarovanja kot fevda zasebnih zavarovalnic. Nekdanji minister g. Fakin jo je imel za smrtno nevarno, ne pa tudi stanja v primarnem in družinskem zdravstvu, zaradi katerega je najbrž premier simbolično prevzel ta resor, kajti kriza se zdi ob odpovedih številnih zdravnikov že kar resna.

Se bo premier hitro in odločno postavil na stran enakosti pred zdravstvom? Nič panike, je dejal – in za novega ministra izbral direktorja UKC-ja. Pa ne, da bosta zdaj skupaj prosila družinske zdravnike, naj potrpijo in tako – kot je že g. Šabeder – milo prosila dobavitelje, Fides in zasebne zavarovalnice, naj se prostovoljno odrečejo pohlepu in profitom?

Odločitev ne bo lahka, kajti slednje vrednote podpirajo številni vodilni mediji, recimo glasilo kapitala Delo, sicer v lasti vidnega člana Foruma 21, le-to navija za ohranitev sedanjega zavarovanja in v en glas z zavarovalnicami napoveduje siceršnjo katastrofo. Kot da bi ukinitev zasebnih posrednikov ukinila tudi željo, nujo velike večine, da se dopolnilno zavaruje!

Zdravstvo je torej tudi lakmusov test vrednostne usmeritve vlade, za ohranitev enakosti pred zdravnikom ali pa za še bolj zasebno zdravstvo, ki ga določajo interesi dobička in korupcija?
Spoštovani, od tega bo odvisno tudi politično in etično zdravje vlade in cele družbe. Lahko noč in srečno.