Sladkorna bolezen bolnika navadno spremlja do konca življenja. Foto: Reuters
Sladkorna bolezen bolnika navadno spremlja do konca življenja. Foto: Reuters

V znanstveni publikaciji Diabetes Care objavljene smernice je podprlo 45 mednarodnih organizacij, strokovnjakov in raziskovalcev, predstavljale pa naj bi največje spremembe na področju obravnave bolezni po prihodu inzulina. To je potrebno, saj je svet sredi epidemije diabetesa, je po poročanju Reutersa izjavil Francesco Rubin, vodja za bariatrično kirurgijo na londonskem kraljevem kolidžu.

Nedavna študija Svetovne zdravstvene organizacije kaže, da se je število obolelih za sladkorno boleznijo v zadnjih štirih desetletjih početverilo in zdaj dosega 422 milijonov. Mednarodna federacija za sladkorno bolezen (IDF) ocenjuje, da se bo do leta 2040 dvignilo na 642 milijonov.

Primerno za čezmerno debele
Operacijo zmanjšanja želodca naj zdravniki priporočajo vsem bolnikom z indeksom telesne mase nad 40, torej tistim, ki so čezmerno debeli, ne glede na to, kako učinkovito je njihovo telo pri nadzoru stopnje glukoze v krvi; pa tudi tistim z indeksom telesne mase nad 30, ki stopnje sladkorja v krvi ne nadzorujejo z načinom življenja ali z zdravili, piše v smernicah.

Po Rubinovem mnenju bi morali bolnikom na splošno ponuditi celotno paleto možnosti; vključno s spremembo sloga življenja, zdravili in operacijo. Ta bo za nekatere pač najboljša izbira, je dodal.

Diabetes tipa 2 zaznamuje odpornost proti inzulinu. Številni ga lahko nadzorujejo z zdravili in primerno prehrano. Pogosto traja celo življenje in je pogost vzrok za slepoto, odpoved ledvic, srčne napade in kap, pa še za amputacije nog.

Obsežna dokumentacija
Po poročanju Reutersa so smernice osnovali na obsežni znanstveni dokumentaciji, ki vključuje 11 naključnih poskusov. Ti naj bi pokazali, da so ravno operacije na želodcu pripeljale do znižanja stopnje sladkorja v krvi pod tisto, ki je značilna za diabetes tipa 2; ali pa vsaj do večjega padca vsebnosti sladkorja.

V številnih primerih so bolniki lahko povsem opustili zdravila ali pa vsaj znatno zmanjšali njihov vnos.

Po besedah Nicka Finerja, profesorja na University College London, pa tudi znanstvenika pri podjetju Novo Nordisk, operacije omogočajo "odličen nadzor nad glukozo in zmanjšajo kardiovaskularne dejavnike tveganja".

"Na žalost v Angliji le enemu odstotku ljudi, ki bi jim operacija lahko pomagala, poseg sploh ponudijo. Še vedno opažamo odpor v vplivnih krogih navkljub kupom dokazov," je izjavil.