Sladkorni bolniki si morajo redno meriti nivo sladkorja v krvi. Foto: BoBo
Sladkorni bolniki si morajo redno meriti nivo sladkorja v krvi. Foto: BoBo

Zaradi diabetesa tipa 1 si je morala Yorkova že od rane mladosti vbrizgavati inzulin, zaradi fobije pred iglami pa se je vsakič nekontrolirano tresla in bruhala. Kot poroča BBC, je Yorkova po operaciji, ki jo je prenesla brez zapletov, dejala, da ji je popolnoma spremenila življenje. "Nič več se ne borim, ko moram peš po stopnicah, nisem več zasopihana kot nekoč. Moja polt ni več siva ali rumena in nič več nisem videti ves čas utrujena," je dejala zadovoljna Britanka in dodala, da je dobila očala z novo dioptrijo, saj se ji je po operaciji izboljšal vid. Prav tako se ji je vrnil občutek v določene predele stopala, kjer ga je začenjala izgubljati.

Njena fobija pred injekcijami je bila najhujša leta 2012, ko je stopilo v veljavo določilo za diabetične voznike, in sicer da si morajo preverjati raven glukoze, preden začnejo voziti, med (dolgotrajno) vožnjo pa na vsaki dve uri. "Bilo je enostavno preveč igel, preveč posegov v kožo," je pojasnila Yorkova, ki se je takrat odločila, da ne bo več vozila, toda njeno telo je bilo preslabotno, da bi lahko prehodila daljše razdalje.

Kot še poroča BBC, je Yorkova poskusila različne terapije, da bi se osvobodila strahu pred injekcijami, vendar neuspešno. Zdravniki so jo po dveh letih preverjanj uvrstili na seznam kandidatov za presaditev. "Ne vem, kdo je moj darovalec, iz srca se mu zahvaljujem kot tudi njegovi družini," je še dejala 55-letnica.

Kot piše na spletni strani Slovenija Transplant, se operacija trebušne slinavke izvaja pri določenih oblikah sladkorne bolezni. Lahko jo presadijo skupaj z ledvico, samostojno ali pa posebej pripravljeno tako, da presadijo samo inzulinske otočke trebušne slinavke. Program presajanja trebušne slinavke v Sloveniji redno izvajamo od leta 2009.