Ena izmed pristojnosti sveta UKC-ja je namreč tudi imenovanje in razrešitev generalnega direktorja UKC-ja. Foto: BoBo
Ena izmed pristojnosti sveta UKC-ja je namreč tudi imenovanje in razrešitev generalnega direktorja UKC-ja. Foto: BoBo
Svet UKC odloča o odgovornosti za primer Radan

Postopek se lahko konča tudi z razrešitvami. Ena izmed pristojnosti sveta UKC-ja je namreč tudi imenovanje in razrešitev generalnega direktorja UKC-ja Ljubljana v soglasju z ustanoviteljem, torej državo, ki jo predstavlja vlada. Kot je v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija dejala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, je svet UKC-ja ravnal odgovorno predvsem v korist zaščite bolnikov. "To ni bil osamljen primer, zato mislim, da je ravnal odgovorno," je dejala.

Predsednik sveta UKC-ja Ljubljana Tomaž Glažar je v torkovih Odmevih sicer napovedal, da bodo najprej preučili odgovornost vodstva, nato pa se bodo odločili, ali bodo predlagali razrešitev ali ne.

Vodstvo UKC-ja mora Glažarju do torka posredovati notranje akte, v katerih so predvideni postopki za zagotavljanje kakovosti, in tudi zapisnike za pretekli dve leti. Na podlagi tega in tudi s pomočjo strokovnjaka za kakovost v zdravstvu bo svet zavoda ugotavljal, ali je vodstvo omogočilo ustrezne predpise in pogoje za zagotavljanje varnosti in kakovosti v UKC-ju ter ali so bili tudi opravljeni nadzori nad izvajanjem postopkov kakovosti.

Po Glažarjevih besedah bo svet zavoda v tem postopku ugotavljal krivdno in ne objektivne odgovornosti vodstva, pa ne le za primer zdravnika Ivana Radana,, ampak za zagotavljanje kakovosti v zdravstvenem zavodu nasploh, piše STA. Glede na ugotovitve bo svet zavoda tudi ukrepal proti vodstvu UKC.

Vrhuncu mandat poteče 11. avgusta
Simonu Vrhuncu se sicer že četrti polletni mandat vršilca dolžnosti generalnega direktorja izteče 11. avgusta. Nov razpis za generalnega direktorja bodo objavili v vmesnem času.

Spomnimo, pred dnevi je strokovni svet UKC-ja Ljubljana soglasno podprl delo vodstva in zagrozil, da bo v primeru odstavitve ožjega vodstva UKC-ja odstopil celotni strokovni svet kliničnega centra.

Radan osumljen umorov
Ministrica za zdravje je prejšnji teden zaradi primera Radan pozvala vodstvo UKC-ja in strokovnega direktorja nevrološke klinike k odstopu. Zdravnika Ivana Radana policija sumi, da je na nevrološki kliniki UKC-ja Ljubljana storil 24 kaznivih dejanj, tudi sedem umorov, poleg tega pa ga sumi še neupravičenega fotografiranja, omogočanja uživanja prepovedanih drog, zlorabe uradnega položaja in ponarejanja listin. V javnost so prišle tudi številne informacije o nepravilnostih na kliniki.

Strokovni direktor kliničnega centra Sergej Hojker je v odzivu na poziv k odstopu dejal, da je prepričan, da gre za blatenje celotnega zdravništva in zdravstva.

Svet UKC odloča o odgovornosti za primer Radan