Ošpice. Foto: Shutterstock
Ošpice. Foto: Shutterstock

V maju so po navedbah NIJZ-ja ošpice potrdili pri sedemletnem otroku iz celjske regije in pri 15-letnem mladostniku iz ljubljanske regije. Nobeden izmed njiju ni bil cepljen. Skupno so identificirali 58 njunih stikov.

Kot so pojasnili na inštitutu, pri stikih v skladu z algoritmom ukrepanja preverijo cepilni status oziroma dovzetnost za okužbo z ošpicami. Dovzetni stiki se morajo cepiti, huje imunsko oslabele bolnike, dojenčke in nosečnice pa je treba zaščiti z imunoglobulini.

Stiki, pri katerih se pojavijo bolezenski znaki, podobni ošpicam, morajo ostati doma in se po telefonu posvetovati s svojim zdravnikom o nadaljnjih ukrepih. Ob tem so na inštitutu opomnili, da je za omejevanje širjenja okužbe in preprečevanje bolezni ključnega pomena cepljenje, zato je izjemnega pomena, da otroci prejmejo vsa cepljenja v skladu s programom cepljenja. Za zaščito sta potrebna dva odmerka cepiva.

Ošpice se prenašajo neposredno ali posredno s kužnimi kapljicami izločkov nosu in žrela okužene osebe, torej s kihanjem ali kašljanjem. Bolnik z ošpicami je kužen že približno štiri dni pred pojavom izpuščaja in še štiri dni po pojavu. Bolezen se najhitreje prenaša v okoljih, kot so vrtci, šole, pa tudi na množičnih prireditvah. Osebe, ki prebolijo ošpice, so trajno zaščitene pred to boleznijo.

Od okužbe do prvih znakov bolezni traja približno deset dni, lahko od sedem do 18 dni. Začetek bolezni je nenaden, z visoko vročino, hudim glavobolom, utrujenostjo, nahodom, vnetjem očesnih veznic in kašljem. Sledi pojav izpuščaja v ustih na mehkem nebu, jezičku, po nebnicah.
Drugi in tretji dan bolezni se pojavijo značilne tako imenovane Koplikove pege – majhne bele pege na sluznici nasproti kočnikov. 14. dan po okužbi se pojavi izpuščaj na koži, ki traja do sedem dni. Bolniki so ob nastajanju izpuščaja močno prizadeti in imajo visoko vročino, so pojasnili pri NIJZ-ju.

Kot so opozorili, se v zadnjem letu ošpice spet pogosteje pojavljajo v več evropskih državah, zato je pričakovati posamezne primere tudi v Sloveniji.