V UKC-ju menijo, da zaplet ni
V UKC-ju menijo, da zaplet ni "nobena tragedija". Foto: BoBo

Pri napakah gre "za odstopanje med tem, kar je treba pripraviti, in tem, kar se realno načrtuje", je dejal v. d. generalnega direktorja Simon Vrhunec. Tako so bili v načrtu predvideni stroški nižji, kot bodo predvidoma realizirani. Po Vrhunčevih besedah to ni posebna tragedija in pričakuje, da bo "UKC imel finančni načrt krepko prej kot v 60 dneh".

So pa danes sprejeli poslovno poročilo UKC-ja za prejšnje leto. Tega so člani sveta obravnavali že na začetku marca, a ga takrat niso dokončno sprejeli, saj so želeli poročila po klinikah.

Veliko dejavnosti se izvaja z UKC-jevim kadrom
Na današnji seji so tudi obravnavali analizo soglasij zaposlenim v UKC-ju Ljubljana za delo pri drugih izvajalcih zdravstvene dejavnosti. Po Glažarjevih besedah so ugotovili, da se kar veliko zdravstvene dejavnosti v Sloveniji izvaja s pomočjo njihovega kadra. Glažar vidi težavo v tem, da UKC za svoje zaposlene plača izobraževanja in odsotnosti v tem času, s tem pa delno krije stroške za druge izvajalce, kjer zaposleni opravljajo dodatno delo.

V UKC-ju so sicer nekoliko omejeni pri opravljanju dodatnega dela, saj se zaradi plačne zakonodaje zaposlenih ne da nagraditi oz. dodatno plačati. So pa ugotovili, da zaradi potenciala, ki ga ima zavod, verjetno obstajajo možnosti za širitev tržne dejavnosti. Po Glažarjevih navedbah tržne dejavnosti v zmernem obsegu koristijo javni službi, saj nižajo stalne stroške.

Tržna dejavnost za tujce
Vodstvo bo tako do poletja pripravilo strategijo glede širitve tržne dejavnosti. Po Vrhunčevih besedah ciljajo predvsem na trženje zdravstvenih storitev za tujce. Nekatere dejavnosti na tem področju po njegovih besedah že potekajo, gre predvsem za državljane iz držav nekdanje Jugoslavije ter iz arabskih držav. Področja, ki so za njih zanimiva v UKC-ju, pa so predvsem kirurgija, srčna kirurgija, pediatrija in še kaj. Lani so opravili tudi transplantacijo srca pri tujem državljanu.