Kaj bo prinesla mediacija med Fidesom in vlado?

Se še spomnite lanske afere o domnevno prilagojenem javnem razpisu za nakup šestnajstih naprav za magnetno resonanco? Zaradi nje je bil ob službo uradnik urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Smiljan Mekicar.

Pozneje je urad zapustil tudi njegov nadrejeni Aleš Šabeder, ki je obljubljal, da bo dvanajst bolnišnic naprave dobilo.

Ena od bolnišnic, ki še vedno čakajo, je bolnišnica Brežice.

V bolnišnici Brežice so magnetnoresonančno napravo pričakovali lani, z lastnimi sredstvi so uredili prostor, ki je še vedno prazen. Anica Hribar, direktorica SB Brežice, pravi: "Do danes se ni na tem področju premaknilo nič."

Le to, da je bolnišnica ministrstvu od junija do novembra plačevala zahtevke za 20-odstotno amortizacijo naprave, ki je še vedno nima.

"70.000 evrov je zaenkrat še vedno na računu ministrstva oziroma države," pravi direktorica.

Sorodna novica Fidesova zdravniška stavka se je prevesila v 12. teden. Kaj bo prinesla mediacija?

Na vprašanje, zakaj magnetov ni in kdaj bodo, na ministrstvu za zdravje odgovarjajo le pisno – da dobrih 38 milijonov, kolikor naj bi jih zagotovil urad za investicije, nikoli niso zares imeli, denar je bil le na papirju.

Dalje, letos je za nabavo magnetov predvidenih milijon evrov in pol, prihodnje leto pol milijona, celoten projekt pa je zamaknjen do leta 2030.

Ministrstvo bolnišnicam sporoča, naj si pomagajo same, saj da so jim razdelili 41 milijonov evrov. To so evropska sredstva, najprej namenjena obnovi ljubljanskega UKC-ja, potem pa zaradi zamud prenamenjena za skupno, državno nabavo drage medicinske opreme.

A pozor, tudi pri tem ministrstvo za zdravje ni bilo sposobno pravočasno izvesti razpisa. Da denar ne bi ostal neporabljen v Bruslju, so zato bolnišnicam po posebnem ključu zgolj refundirali del sredstev, ki so jih med pandemijo covida-19 same namenile za nakup dragih naprav.

Anica Hribar pravi: "Mi smo dobili 520 tisoč evrov iz tega naslova, tako da ta sredstva naši bolnišnici niti približno ne zadostujejo za nakup enega magneta."

Cene magnetnoresonančnih naprav nižje moči (ena in pol tesla) se začnejo pri poldrugem milijonu evrov.